Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sprejem relikvij na Mirni (foto: Gregor Lotrič)
Sprejem relikvij na Mirni

FOTO: Relikvije bl. Grozdeta v kraju njegove smrti

Slovenija | 27.05.2011, 05:25

Cerkev na Slovenskem prvič obhaja god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Praznovanje se bo po tridnevnici v Tržišču, Šentrupertu in na Mirni danes zvečer preselilo v osrednje romarsko središče novomeške škofije na Zaplaz.

Kot je znano, so te dni po nekaterih krajih, ki so zaznamovani z življenjem prvega slovenskega mučenca, romale njegove relikvije. Kot že omenjeno, so jih po Tržišču in Šentrupertu v četrtek sprejeli še na Mirni. Pred oltar so jih prinesli potomci in bližnji sorodniki otrok, ki so 23. februarja 1943 v bližini tamkajšnjega gradu našli njegovo truplo. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, k sodelovanju so bile posebej vabljene molitvene skupine in duhovna gibanja.

Ob sprejemu relikvij je župnik Robert Hladnik povedal: „Blaženi Alojzij! Danes tvoji sveti ostanki – relikvije, po nekaj več kot 68 letih sprejemamo v župniji, kjer te je čakalo na tisto novo leto 1943 mučenje in smrt. Že kot dijak v šestem razredu si na koncu pesmi Jutro mlado zapisal, kar si morda nekje globoko v sebi čutil – In zemljo je kri polila, bela polja pordečila. Prav to se je zgodilo v našem kraju – na Mirni! Glej Lojze – danes te sprejemamo drugače. Danes te ne čaka kruto zasliševanje, danes te ne čaka trpljenje. Med nami si kot prvi blaženi mučenec naše Slovenije, ki je v mnogih krajih napojena z mučeniško krvjo. Želimo se ti priporočiti; želimo te častiti; želimo te posnemati v svojem življenju. Blaženi mučenci, ste prinašalci Božje ljubezni in Njegovega odpuščanja, ker ste svojo daritev sprejeli iz ljubezni do Njega in ste kakor trpeči Jezus odpuščali že v trenutkih trpljenja. Naj tvoj postanek na romanju iz domačega kraja Tržišča, preko dosedanjega počitka na božji njivi v Šentrupertu, k Božji Materi Mariji na Zaplaz, nam tukaj na Mirni prinaša Božjega blagoslova. Naj tvoj postanek omehča naša srca, da bomo bolj odprti za Boga, Marijo in narod. Ob sprejemu v naši cerkvi naj zadonita tvoji ljubi pesmi – Povsod Boga ljubljena Mati in Mogočno se dvigni z odpevom Kristus, kraljuj, Kristus zmaguj!“

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.