Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Relikvije bl. Grozdeta v Šentrupertu (foto: Gregor Lotrič)
Relikvije bl. Grozdeta v Šentrupertu

FOTO: Bl. Grozdeta v Šentrupertu pozdravili birmanci

Slovenija | 26.05.2011, 08:22

Relikvije blaženega Alojzija Grozdeta so po obisku v njegovi rojstni župniji Tržišče poromale tudi v kraj njegovega zadnjega počitka, v Šentrupert. Slovesno somaševanje je vodil beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar, ki je posebej nagovoril birmance. Ti so se slovesnosti v župnijski cerkvi v Šentrupertu udeležili v velikem številu, po nekaterih ocenah naj bi se zbralo več kot 1000 vernikov.

Dolga leta je skrito počival, dokler ni resnica premagala laži

Župnik v Šentrupertu Jože Brečko je v uvodu v sveto mašo dejal, da so se zbrali ob relikvijah bl. Alojzija Grozdeta. „Njemu se želimo priporočiti, da bi tudi mi imeli tako globoko vero in pogum pričati za Kristusa. Molili bomo še posebej za vas mlade, birmance, da bi v njem črpali pogum in moč za rast v veri. Danes pa se tudi naša župnija Šentrupert poslavlja od mučenca Alojzija Grozdeta. 68 let je blaženi Alojzij počival na našem pokopališču. Dolga leta je skrito počival, dokler ni resnica premagala laži in smo dočakali slovesno razglasitev za blaženega mučenca. Obljubljamo ti, dragi blaženi Alojzij, da bomo še z večjim veseljem romali na Zaplaz, da bomo deležni tvoje priprošnje pri Bogu.“

Večer v Šentrupertu so oblikovali birmanci. Najprej je bila v cerkvi kateheza. Potem so mladi v zrak poslali balone s prošnjami in molitvami blaženemu. Sledila je procesija z relikvijami iz župnišča v cerkev. Somaševanje je vodil beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar, ki so se mu pri oltarni mizi poleg mnogih duhovnikov pridružili tudi predstojnik skupnosti salezijancev v Sloveniji Alojzij Slavko Snoj, postulator Igor Luzar in dekan Klavdio Peterca. Pri maši je sodeloval ansambel, ki je izvajal duhovno ritmično glasbo.

Nadškof Hočevar: Bl. Grozde nosi v sebi največji zaklad - nebeško ljubezen

Nadškof Hočevar je v nagovoru po evangeliju med drugim dejal, da svetniki morda ne navdušujejo več tako kot včasih. „Mogoče nas danes bolj navdušujejo mnoge druge stvari, od predmetov do tistih oseb, ki znajo okoli sebe z mnogimi modernimi sredstvi ustvarjati blesk, zunanjo privlačnost,“ je menil, a dodal, da to ne osrečuje. „Nas, ki smo osebe, rojene iz večne Božje ljubezni, ne more končno zadovoljiti nič drugega, kot le prava, osebna ljubezen.“ Bl. Alojzij Grozde je po njegovih besedah bogatejši od milijarderjev, čeprav v zemeljskem življenju ni imel ničesar, saj „nosi v sebi največji zaklad, nosi nebo, nosi harmonijo nebes, nosi nebeško ljubezen“. Nadškof Hočevar je predvsem mlade spomnil, da v življenju osrečuje le tisto, kar je v srcu. „Ne, kar je na vas, ne, kar je okoli vas, ne, kar je v vaši torbi, denarnici, ne, kar je narejeno z rokami. Najlepša arhitektura je tista, ki jo boste v veri, upanju in ljubezni zgradili v svojem srcu. In če ne boste nosili tega svetišča, navzočnosti presvete Trojice v vas, vas ne bo moglo nič zadovoljiti.“ Opozoril je, da nam je bl. Alojzij Grozde dan, da bi odkrili, kaj pomeni biti človek. „Ta naš rojak je velik zato, ker je z enkratno globino odkril bogastvo Božjih darov. Na čudovit način je mogel biti zvest samemu sebi in te darove razvijati, jih večati ter to izžarevati v svoji bližini.“ Mlade je povabil, naj tako kot bl. Grozde okoli sebe širijo veselje, upanje, trdnost in gotovost ter odgovarjajo na izzive časa s popolno zvestobo. „Nihče od nas ne more biti moder, preizkušen, pogumen, zvest, če ni šel skozi težave. Alojzij je šel. Če je zmogel on, mar ne bomo zmogli tudi mi?“

 

Relikvije bl. Grozdeta danes na Mirni

Ob relikvijah bodo molili predstavniki molitvenih skupin in duhovnih gibanj. Ob 17.45 bo slovesen sprejem relikvij pred cerkvijo, molitvena ura, nato sveta maša. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Pri darovanju bodo pred oltar prinesli Hojo za Kristusom, Rimski misal in zgibanke o Fatimi – „gradivo“, ki so Grozdetovi morilci imeli za dokaz o njegovi krivdi. Relikvije bodo nosili potomci in bližnji sorodniki otrok, ki so 23. februarja 1943 našli Grozdetovo truplo. Po sveti maši bo priložnost za osebno molitev in češčenje relikvij.

Nov križ na kraju, kjer so našli Grozdetovo truplo

Ob potoku Vejeršca na Mirni, kjer so otroci 23. februarja 1943 našli truplo Alojzija Grozdeta, stoji križ, pri katerem se radi ustavijo številni romarji. Župnijski sodelavci so že nekaj časa načrtovali obnovo, a so se pred prvim obhajanjem godovnega dne bl. Grozdeta odločili, da postavijo večje znamenje. Na dan pred 88. obletnico rojstva in krsta bl. Grozdeta je nov križ blagoslovil domači župnik Robert Hladnik. Ob tej priložnosti so se tam zbrali še nekateri dekanijski duhovniki ter postavljavci in ostali verniki.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Cerkev na Slovenskem bo letos prvič praznovala god prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta. Praznovanje bo potekalo v petek in soboto, 27. in 28. maja 2011, v osrednjem romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu. V sklopu slovesnosti bodo na Zaplaz prenesli relikvije bl. Alojzija Grozdeta, ki bodo v romarski cerkvi umeščene v oltar Grozdetove kapele.

V noči iz petka na soboto bo vseslovensko romanje mladih na Zaplaz z naslovom Grozdetova noč mladih. Mladi se bodo v petek, 27. maja 2011, ob 21.00 zbrali na Mirni in se od tam podali na 12 kilometrov dolgo pot na Zaplaz. Predvidoma naj bi na Zaplaz prispeli okoli 1.00 zjutraj. Ob 2.00 se bo pričelo bdenje s katehezo, ki jo bo imel koprski pomožni škof dr. Jurij Bizjak. Bdenje se bo končalo ob 7.00 zjutraj s hvalnicami in blagoslovom z Najsvetejšim.

V petek, 27. maja 2011, bo ob 19.00 na Zaplazu slovesna maša, ki jo bo daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan in med katero bo blagoslovil Grozdetovo kapelo. Ob koncu maše bo sprejel relikvije bl. Alojzija Grozdeta. Do prihoda mladih na Zaplaz bo potekala molitvena ura, ki jo bo najprej vodil prelat Božidar Metelko.

V soboto, 28. maja 2011, ob 7.00 bo po slovesnem prepevanju hvalnic v cerkvi molitev. Ob 9.30 bodo mladi na oltarni prostor pred cerkev na Zaplazu prinesli relikvije bl. Alojzija Grozdeta, kjer bo sledil pol urni duhovni program pod vodstvom Nade Žgur.

Ob 10.00 se bo začela slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz, homilijo pa bo imel ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Pri maši bodo sodelovali mladi iz vse Slovenije, predstavniki družin, invalidov, bogoslovci in narodne noše. Pri darovanju bodo predstavniki vseh šestih škofij prinesli vsak svojo svečo z grbom škofije, ki jih bodo pozneje postavili v Grozdetovo kapelo ob oltarju z njegovimi relikvijami, saj je bl. Alojzij Grozde priprošnjik za vse Slovence. Ob koncu maše bo slovesen prenos relikvij bl. Alojzija Grozdeta v njegovo kapelo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...