Alen SalihovićAlen Salihović

V Ogleju vse pripravljeno na papežev obisk

Slovenija | 07.05.2011, 15:23

Papež Benedikt XVI. bo čez dobro uro prispel na italijansko letališče Ronchi, s čemer bo začel svoj pastoralni obisk Ogleja in Benetk. Potovanje, ki se ga bodo udeležili tudi mnogi Slovenci, Hrvati, Avstrijci in Nemci, bo potekalo pod geslom Potrdi nas v veri.

"Papež bo na latališče Ronchi prispel predvidoma ob 16:15. Potem se bo s papamobilom peljal približno pol ure do Ogleja, tako, da naj bi bil tukaj okrog 16:45. Ob poti, ko smo potovali je bilo moč videti mnogo zastav številni pa, ki niso uspeli dobiti kart za dogajanje pred baziliko boso dvetega očeta pozdravili ob poti," je za osrednjo informativno oddajo v javljanju iz Ogleja povedal novinar Alen Salihović, ki se tam mudi s sodelavcema Matejo Feltrin Novljan in Izidorjem Ščekom. "Tukaj se je zbralo veliko število vernikov. Papeža bo pred baziliko pozdravil župan Ogleja, v njej pa goriški nadškof Dino de Antoni. Po pozdravih bo zbrane nagovoril sveti oče. Pričakujemo, da nas bo pozdravil tudi v slovenskem jeziku," je povedal Alen. 

 

Pogovor z dekanom Karlom Bolčino
Pogovor z dekanom Karlom Bolčino © Izidor Šček

Osrednji dogodek v Ogleju bo srečanje Benedikta XVI. s predstavniki škofij, ki se pripravljajo na drugi cerkveni simpozij, ki bo potekal aprila prihodnje leto. V Benetke pa prihaja ob sklepu škofijskega pastoralnega obiska, tam bo jutri dopoldne daroval tudi sveto mašo. Svetega očeta v Benetkah pričakujejo ob 19. uri.

 

Za dogajanje pred baziliko je bilo izdanih približno 4500 kart, toliko vernikov se tudi pričakuje. "Res pa je, da bodo mnogi obisk spremljali tudi po televiziji. Precej vernikov je iz Slovenije. Nekaj avtobusov je prišlo iz koprske škofije. Med skoraj 40. škofi naj bi se srečanja s svetim očetom v baziliki udeležili tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Anton Stres , koprski škof msgr. Metod Pirih in koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak ter ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik," je še povedal Alen, ki se med 150. akreditiranimi novinarji, ki spremljajo dogajanje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...