Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež danes v Oglej in Benetke

Slovenija | 07.05.2011, 00:13

Papež Benedikt XVI. bo popoldne začel dvodnevni pastoralni obisk Ogleja in Benetk, ki bo potekal pod geslom Potrdi nas v veri. Gre za papeževo 22. potovanje znotraj Italije in prvo letos.

Sveti oče bo na letališču Ronchi blizu Trsta pristal ob 16. uri in 15. minut, kjer ga bodo poleg verskih in civilnih predstavnikov sprejeli tudi beneški patriarh ter goriški in videmski nadškof. Papež se bo nato odpravil v Oglej, kjer bo najprej na trgu pred baziliko krajša slovesnost ob sprejemu. Osrednji dogodek bo srečanje Benedikta XVI. s predstavniki škofij, ki se pripravljajo na drugi cerkveni simpozija, ki bo potekal aprila prihodnje leto. Zbrane bo sveti oče v oglejski baziliki tudi nagovoril.

Po nagovoru bodo svetega očeta s helikopterjem prepeljali v Benetke, kjer ga pričakujejo ob 19. uri. Tam se bo najprej pozdravil s predstavniki beneških mestnih oblasti, nato pa bo baziliki svetega Marka počastil relikvije tega velikega svetnika.

Jutri bo papež daroval sveto mašo v parku sv. Julijana v Mestrah blizu Benetk. V popoldanskem času so predvideni trije dogodki. V baziliki sv. Marka se bo Benedikt XVI. ob 16.45 sestal s cerkvenimi predstavniki ob sklepu njihovega škofijskega pastoralnega obiska. Poleg papeževega govora, program vključuje tudi čaščenje najsvetejšega zakramenta ter kratko predstavitev škofijskega pastoralnega obiska. Ob 18. uri se bo sveti oče v baziliki Matere Božje od zdravja sestal s kulturniki, umetniki in gospodarstveniki. Obisk se bo sklenil z blagoslovitvijo obnovljene kapele Svete Trojice in odprtjem prenovljene knjižnice v izobraževalni ustanovi beneškega patriarhata Studium Generale Marcianum. Papežev prihod nazaj v Vatikan je predviden približno ob 21. uri.

Iz Slovenije se bodo papeževega obiska v Ogleju udeležili ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Anton Stres, koprski škof msgr. Metod Pirih in koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak ter ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Benedikt XVI. je tretji papež, ki bo obiskal Benetke in Oglej

Pred njim sta ju obiskala Pavel VI. leta 1972 in blaženi Janez Pavel II., ki je Benetke obiskal leta 1985, Oglej pa 1992. Sicer pa je bilo v Benetkah rojenih kar pet papežev: Gregor XII., Evgen IV., Pavel II., Aleksander VII. in Klemen XIII. V Ogleju pa je bil rojen Pij I., ki je Cerkev vodil v prvi polovici 2. stoletja.

Janez Pavel II. v Ogleju o vlogi oglejskega patriarhata

Bl. Janez Pavel II. je Oglej obiskal 30. aprila 1992. V svojih govorih je takrat omenil pomembno vlogo oglejskega patriarhata v deželah današnje Slovenije, Bavarske, Istre in Madžarske. Oglejska Cerkev, ki je združevala prve kristjane že v prvem in drugem stoletju, je po besedah bl. Janeza Pavla II. zasnovana na pogumnem žrtvovanju mučencev in je vedno imela moč za ponovno oživitev. Izstopala je zaradi svoje široke apostolske in misijonarske odprtosti. Na svojem vrhuncu je obsegala 25 škofij. Iz Ogleja se je evangeljsko oznanilo razširilo po prostranem območju, ki je poleg Benečije in Istre obsegalo še Koroško, Dalmacijo, Slovenijo in Madžarsko. Med narodi, razpršenimi po teh deželah, se je prvič pokazalo pristno katolištvo, resnično občestvo med različnimi etničnimi skupinami, ki jih je povezovala ena sama vera.

Slovenija, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...