Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svet v praznovanju ob beatifikaciji poljskega papeža

Svet | 04.05.2011, 14:34

Po svetu se še vedno vrstijo odzivi na beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. V Ameriki bodo po njem poimenovali bogoslovje, na Filipinih pa so v nedeljo odprli prvo svetišče, posvečeno blaženemu Janezu Pavlu II. Tudi v Sloveniji nameravajo kapelo posvetiti novemu blaženemu. Za to so se odločili prebivalci vasi Skorba v občini Hajdina.

Brez njega ne bi padel Berlinski zid

Karol Wojtyla je bil popolnoma zavezan ljudem, Cerkvi in miru, je po slovesnosti beatifikacije izjavil predsednik avstrijske škofovske konference kardinal Christoph Schönborn. Podobno je povedal tudi predsednik nemške škofovske konference monsinjor Robert Zollitsch med sveto mašo v stolnici v Freiburgu. Padec berlinskega zidu leta 1989 po njegovih besedah ne bi bil mogoč brez Janeza Pavla II. Spomnil je, da se blaženi Wojtyla nikoli ni bal postaviti za svetost človeškega dostojanstva ter varovanje človekovih pravic. Zvestoba Kristusu v dobrem in hudem je sestavni del tega, kar dela Janeza Pavla II. blaženega.

Zahvala poljskega ljudstva

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je po avdienci pri Benediktu XVI. dejal, da se lahko zdaj Janezu Pavlu II. priporočamo v vseh svojih osebnih in javnih molitvah. Predsednik Komorowski je papežu izrazil svojo zahvalo in zahvalo poljskega ljudstva, da je Janeza Pavla II. povzdignil na oltar.

Močno ganjeni predsednik se je vatikanskim oblastem zahvalil za trud, da so dele uradnih govorov podali v poljščini. Pohvalil je tudi topel sprejem romarjev pri cerkvenih, državnih in krajevnih oblasteh ter tudi rimskih meščanov, ki so že pred 6 leti pokazali svoje veliko in presenetljivo gostoljubje ob pogrebu Janeza Pavla II.

Zavetnik bogoslovja v ZDA

Washingtonska nadškofija pa odpira novo bogoslovje v čast blaženega Janeza Pavla II. Blagoslovili ga bodo na njegov god 22. oktobra. Pokojni papež je namreč vedno opogumljal množice z besedami: 'Ne bojte se. Zaupajte v Boga. Odprite svoja srca Kristusu.' Te besede so veliko mladih navdihnile za duhovni poklic.« Bogoslovci bodo lahko začeli svojo formacijo v novem bogoslovju, ki ima prostora za 30 fantov, v avgustu.

Betlehem in Fatima

V Betlehemu so v nedeljo slovesno odkrili spomenik, posvečen novemu blaženemu. Marmornati kip prikazuje mladega Karla Woltyło, ki z rokami povzdignjenimi proti nebu blagoslavlja.

Visok je tri metre in na podstavku je napis »Ne bojte se« v italijanskem in arabskem jeziku. Nahaja se na dvorišču Hiše miru, ki gosti center za strokovno izobraževanje, katerega podpira sklad, prav tako poimenovan po blaženem Janezu Pavlu II. Praznujejo pa tudi v Fatimi na Portugalskem. Marijino svetišče je bilo v nedeljo polno romarjev. Prostor okrog kipa Janeza Pavla II. v atriju cerkve je bil slovesno okrašen, mnoge podobe pa so spominjale na njegove obiske tega romarskega kraja in na njegovo predanost Mariji. Tudi tu je škof med slovesno mašo izpostavil papeževe besede »Ne bojte se« in poudaril, da je ta nagovor zelo aktualen tudi v današnjem času krize.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...