Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papeževi posmrtni ostanki v kapeli sv. Sebastjana

Svet | 03.05.2011, 12:52

Danes od sedme ure zjutraj so lahko verniki, ki so vstopili v baziliko sv. Petra v Vatikanu, počastili blaženega Janeza Pavla II. v kapeli sv. Sebastjana. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je namreč povedal, da je sinoči po zaprtju bazilike potekal obred prenosa krste pokojnega papeža.

Osebje je po sinočnjem zaprtju bazilike pripravilo vse potrebno za prenos krste pod oltar kapele sv. Sebastjana. Obred je vodil dekan bazilike sv. Petra kardinal Angelo Comastri, začel pa se je ob 19. in 15 minut. Krsti so se poklonili številni škofje in devet kardinalov. Po trikratnem vzkliku v pesmi blaženi Janez Pavel so zmolili še njegovo molitev in krsto pokadili. Delavci so zatem grob prekrili z belo marmornato ploščo, na kateri je preprost napis Blaženi Janez Pavel II. P. Lombardi je povedal, da so v globoki ganjenosti mnogi poljubili ploščo. Med prisotnimi so bili tudi kardinal Macharski, kardinal Dziwisz, postulator postopka msgr. Oder in s. Tobiana.

Koncert mesta Rim v čast novemu blaženemu

Sicer pa je bil Rim sinoči odet v veselo praznovanje zaradi beatifikacije tega izrednega papeža. Na trgu pred mestno hišo so ob 19. uri pripravili koncert, da bi izrazili poseben odnos med pokojnim papežem in rimsko občino. To je bil zadnji v nizu dogodkov, ki jih je pripravilo mesto Rim. V dveh urah programa so se med pesmimi izmenjevala pričevanja. Med drugim so spregovorili papežev nekdanji tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls, kardinal Stanislaw Dziwisz, ustanovitelj skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardi in še nekateri drugi.

Poljsko veleposlaništvo pa je prav tako sinoči pripravilo koncert in sicer v baziliki sv. Ignacija na Markovem trgu. Naj povemo še to, da so bile prireditve, koncerti in molitve organizirani že ves dan v nedeljo in včeraj. S tem je na deset tisoče ljudi izrazilo svoje globoko veselje zaradi beatifikacije papeža Janeza Pavla II.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...