Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Urednica oddaje Vesna Sever (foto: ARO)
Urednica oddaje Vesna Sever

Prišel bode velki teden

Slovenija | 23.04.2011, 18:00

Na velikonočno soboto smo za oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te iz našega glasbenega izročila poiskali pripovedne pesmi in napeve, vezane na predvelikonočni čas.

V velikonočnem času, času premišljevanj in molitev, so se v vsakem kraju na Slovenskem malo drugače pele rožnovenske pesmi. Postne pesmi so polne svetopisemskih pogledov na Jezusovo trpljenje in Marijino svetost. V tem času so se pele »ta žalostne«, mrliške ljudske pesmi, ki v ljudskem izročilu sodijo med najstarejše pomnike izročila. Dve takšni so zapeli pevci iz Zagorice na Dolenjskem.

Varianto postnega napeva z nabožnim, svetopisemskim besedilom, ki sodi v vrsto ponavljajočih pesmi, pri kateri se v vsaki kitici spreminja samo zadnji verz, so zapeli pevci iz Luč v Savinjski dolini. Vsebina sodi med motive iz žalostnega dela rožnega venca, ki je v molitvi najbolj razširjen del domače pobožnosti postnega časa.

Napev o mladem mežnarju, po katerega je prišla bela smrt, in eno najbolj razširjenih balad na Slovenskem, o smrti nune zaradi ljubezni, ki se dotika usode mnogih deklet, ki so jih starši proti njihovi volji dali v samostan, so zapeli pevci iz Tepanj. Pripovedno pesem o graščakovem vrtnarju so zapele pevke s Tinja. Legendarno pesem o Adamu in Evi, o prvem grehu, so zapeli pevci Folklornega društva Rožmarin iz Dolene. Primer obsmrtnice, prvotno mrliške pesmi, ki se je sčasoma preoblikovala v pripovedno pesem sta zapeli mama in hči, Romana in Ana Črnko z Gradišča na Kozjaku. Na Gornjem Seniku v Porabju smo posneli pesem o žalostni usodi treh sinov in svetem Bernardu, ki sreča Marijo. Napev Stoji, stoji, Ljubljanca pa pri pevcih s Svete Ane, na severnem delu Osrednjih Slovenskih goric.

V oddaji so se oglasili še pevci z Jesenic na Dolenjskem, Zagoriški fantje ter Malčka Jelen in Lojzka Jezernik iz Šentilja pri Velenju.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...