Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Molitev v radijski kapeli (foto: ARO)
Molitev v radijski kapeli

Obhajajte sveto tridnevje z Radiem Ognjišče

Slovenija | 20.04.2011, 14:30

Z obhajanjem Velikega četrtka stopamo v sveto tridnevje, ki bo tudi letos močno zaznamovalo naš radijski spored. Letos bomo še posebej povezani z mariborsko nadškofijo, ter občestvom v stolnici sv. Janeza Krstnika in bl. škofa Antona Martina Slomška. Vabimo vas, da vsem, ki ne morejo v domačo župnijsko cerkev omogočite, da pri bogoslužju sodelujejo s pomočjo prenosa na naših radijskih valovih.

Veliki četrtek uvaja v sveto tridnevje. V dopoldnevu se duhovniki zberejo k slovesnemu somaševanju s svojim škofom – ordinarijem in skupaj z njim obnovijo duhovniške obljube. Dopoldansko krizmeno mašo ob 9.00 bomo prenašali iz mariborske stolnice, daroval pa jo bo nadškof metropolit Marjan Turnšek.

Med 13.00 in 15.00 bomo objavili zanimiv pogovor s škofom Jožefom Smejem, ki hiti proti 90.-letnici življenja. Pogovarjali smo se o duhovništvu, saj je veliki četrtek rojstni dan duhovniškega posvečenja, pa tudi o njegovih spominih iz otroštva na veliki teden. Podal bo tudi svojo misel, zakaj je čedalje manjši obisk svetih maš.

Tudi večerno slovesno bogoslužje Gospodove zadnje večerje, s katerim se spominjamo postavitve Evharistije in v kateri nas posebej nagovarja zgled Jezusovega služenja in njegove duhovne oporoke, bomo ob 19.00 prenašali iz mariborske stolnice. Bogoslužje bo vodil nadškof metropolit Marjan Turnšek.

Ob 21.00 vas vabimo, da se nam pridružite pri molitveni uri. Tako kot je v navadi po naših cerkvah, vas tudi radijci vabimo, da ta večer preživimo ob premišljevanju Jezusove žrtve za naše odrešenje. Ob 22.00 bomo prebrali uvodno ter prvo in drugo poglavje iz okrožnice papeža Janeza Pavla II. o sveti evharistiji.

Veliki petek vabi k tihoti, zbranosti in molitvi

Jezus v grobu
Jezus v grobu © ARO

Veliki petek je dan spomina na Kristusovo trpljenje in smrt. To je edini dan v letu, ko se po naših cerkvah ne daruje sveta maša. Tudi zvonovi so tiho, in vse do slovesnega trenutka vstajenja njihovo nalogo opravljajo raglje. Zjutraj ob 8.00 vas vabimo, da se nam pridružite pri molitvi hvalnic Velikega petka.

Tudi dopoldne bomo ponudili program, ki spodbuja k premišljevanju skrivnosti Jezusovega trpljenja. Ob 10.30 bo ura bogoslužnega branja Velikega petka, ob 11.15 bo dramatiziran pasion po Mateju, ob 13.00 pa vas vabimo, da prisluhnete pasijonu Méngore – sonetnemu vencu, ki ga je napisal Leon Oblak.

Popoldan ob 15.00, ob uri Jezusove smrti, vas vabimo, da se nam pridružite pri molitvi Križevega pota, ki ga je napisala Marjana Barbarič ob letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti.

Ob 17.00 smo pripravili oddajo z naslovom Križ in trpljenje Janeza Pavla II. Ob 18.30 bodo večernice velikega petka.

Obrede Velikega petka bomo ob 19.00 prenašali iz mariborske stolnice. Bogoslužje bo vodil upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger.

Ob 21.00 bomo prebrali poslanico papeža Janeza Pavla II. o Božjem usmiljenju.

Velika sobota vabi k duhovni zbranosti

Velikonočno tridnevje je pravzaprav en sam praznik, je vrhunec celega bogoslužnega leta. V jutru Velike sobote bomo ob 8.15 pripravili Uro bogoslužnega branja in hvalnice velike sobote Tudi sicer vas bo naš program spodbujal, da dan preživimo v duhovni zbranosti.

Večer velike sobote prinese Vigilijo Kristusovega vstajenja, najbolj slovesno bogoslužje v letu, s katerim se spominjamo Kristusovega vstajenja. Vigilijo bomo ob 19.00 zvečer prenašali iz mariborske stolnice, somaševanje bo vodil nadškof metropolit Marjan Turnšek. Na samo veliko noč pa bomo slovesno bogoslužje v sodelovanju z Radiem Slovenija prenašali ob 10.00 dopoldan.

Radijci vam želimo lepo obhajanje velikonočnega tridnevja in globoko doživetje veselja velikonočnega jutra!

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...