Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zahvala ob koncu 6. radijskega misijona

Cerkev na Slovenskem | 16.04.2011, 17:00

V Psalmu 107 beremo: „Naj se zahvaljujejo Gospodu za njegovo dobroto, za njegova čudovita dela v blagor človeškim sinovom. Naj darujejo zahvalne daritve, z vriskanjem naj pripovedujejo o njegovih delih“ (Ps 107,21-22).

Psalmistovo željo in povabilo smo uresničevali v teh dveh urah, saj smo tako z molitvijo kakor s sveto daritvijo izrekli našo skupno zahvalo Gospodu za njegove milosti, ki jih je delil Sloveniji v dneh radijskega misijona. Izrekli smo zahvalo za delovanje Svetega Duha, ki je vel nad nami in med nami, ker vemo, ker verujemo in ker zaupamo, da more samo On preroditi naša srca in prenoviti obličje zemlje.

Geslo letošnjega misijona so bile besede, ki smo jih slišali pri obredu pepeljenja: Spreobrni se in veruj evangeliju! Če smo v minulih dneh bolj delali na tem, da bi predvsem uresničili prvi del gesla – spreobrniti se, sleči starega človeka in obleči novega, nas pa zdaj čaka drugi del gesla, da si bomo z večjo vnemo, s pogumom in navdušenjem prizadevali za življenje po evangeliju, prizadevali za vero, ki bo imela odmev v konkretnih dejanjih in besedah.

Ne kot leporečje, ki je prijetno za uho, ampak kot resnično spodbudo si vzemimo k srcu besede blaženega Antona Martina Slomška: „Sveta vera bodi vam luč!“ K srcu pa si vzemimo tudi naročilo papeža Janeza Pavla II., ki nam jih je izrekel pred petnajstimi leti v Mariboru: „Življenje kristjanov mora biti verodostojno pričevanje za Kristusa in za njegov evangelij. Iščite svetost v vsakdanjem življenju. Svetost je tista prava sila, ki je sposobna spremeniti svet“ (19.5. 1996).

Radijski misijon bi se ne mogel zgoditi, če bi ne bilo misijonarjev, oznanjevalcev, ki so v zaupanju v Božjo pomoč in delovanje Svetega Duha posredovali veselo oznanilo, ki so se trudili biti sejalci Božjih semen. Zato iskrena hvala vsem iz skupnosti neokatehumenata, ki so sprejeli izziv tega največjega vsakoletnega evangelizacijskega projekta v naši Cerkvi. Hvala vsem laikom za posredovanje svojih izkušenj duhovnega življenja; hvala sobratom duhovnikom – prelatu Franciju Vrhuncu, prelatu Vinku Veglju, msgr. Janezu Oberstarju, Janezu Komparetu, Janezu Šketu, Simonu Kvaterniku, Andrzeju Gosku, Dragu Žumru in Janezu Zdešarju.

Hvala – mislim, da smem tako reči – glavnemu oznanjevalcu nadškofu Alojzu Uranu za pet pogovorov po eno uro, za osem ur dežurstva pri telefonu in za pet svetih maš, ki smo jih obhajali v naši radijski kapeli.

Hvala redovnicam, ki so prihajale iz dneva v dan našo kapelo in so molile pred Najsvetejšim med 17. in 20. uro, da je bilo oznanjevanje podprto z molitvijo. Seveda pa hvala tudi vsem drugim, ki ste sklepali roke v molitev in darovali svoje žrtve prav s tem namenom, da bi se misijon ne le poslušal, marveč slišal, da bi položena semena obrodila bogate sadove.

Hvala vsem spovednikom, ki ste bili včeraj na cvetni petek v službi Božjega usmiljenja in ste delili zakrament svete spovedi. Naj bo Gospod tudi vam naklonjen s svojim usmiljenjem in dobroto.

Hvala vsem, ki ste pripravili današnjo zaključno slavje in župniji svetega Nikolaja, ki je sprejela gostiteljsko nalogo.

Hvala tudi mojim sodelavcem, ki v teh dneh misijona niste hodili samo v službo in opravljali zgolj svoje naloge, marveč ste zavzeto vstopili v misijonsko dogajanje. Tudi z osebno molitvijo,še posebej včeraj, ko smo imeli v naši kapeli celodnevno češčenje Najsvetejšega in smo se pred Božjim obličjem menjavali vsakih dvajset minut.

Radijski misijon se res zaključuje, a zaradi modre uporabe tehnike in spretnosti oseb, bo mogoče slišati in videti vsa misijonska sporočila na spletni strani Radia Ognjišče kadarkoli in kolikokrat bo komu po volji.

Naj besedam zahvale pridružim še iskreno vabilo – vabilo k molitvenemu bdenju, ki ga pripravljamo pred beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. v soboto, 30. aprila med 20. in 23.uro v cerkvi svetega Jožefa v Ljubljani. Podobno kot bodo romarji v Rimu zbrani v veselju, hvaležnosti in v molitvi, se zberimo tudi slovenski katoličani, saj bomo 1. maja dobili blaženega papeža, ki smo ga dobro poznali in se z njim tudi dvakrat srečali na naši zemlji.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.