Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

800 let reda Sv. Klare Asiške

Slovenija | 15.04.2011, 12:55

Po izročilu je sveta Klara na cvetno nedeljo leta 1212 odločila za Bogu posvečeno življenje. V pripravi na ta dogodek se bo jutri zvečer v Assisjiu z vigilijo začelo jubilejno leto ob 800. obletnici njene karizme. Sklepna slovesnost pa bo na praznik Sv. Klare, 11. avgusta 2012.

Začetki reda Sv. Klare segajo v leto 1212, ko se je prvorojenka Klara iz bogate plemiške družine v Assisiju odločila, da bo živela po zgledu dvanajst let starejšega someščana Frančiška Asiškega. S tem je Frančiškova karizma dobila še „ženski obraz“. Prva skupnost sester je zaživela pri cerkvici San Damiano aprila 1211. Jubilejno Klarino leto sestavlja vrsta duhovnih in kulturnih dogodkov, začeli pa se bodo jutri zvečer s procesijo, ki bo krenila na pot iz katedrale Sv. Rufina v Assisiu. V njej je Klara na cvetno nedeljo sprejela palmovo vejo iz rok asiškega škofa, ki je s tem potrdil, da se strinja z njeno odločitvijo. Procesija se bo ustavila pri samostanu Sv. Klare in zatem nadaljevala k Porcijunkuli, kjer bo vrhovni predstojnik reda Sv. Frančiška, naslednik asiškega Ubožca, sprejel udeležence in sklenil vigilijo. Slovesno bo tudi na cvetno nedeljo prihodnje leto, ko bo minilo 800 let od Klarine odločitve za evangeljsko življenje v molitvi, uboštvu, čistosti in pokorščini. Jubilejno leto bodo sklenili 11. avgusta 2012 s praznovanji na krajih, ki jih je zaznamovala Sveta Klara, v baziliki Marije Angelske pri Porcijunkuli, v svetišču San Damiano in v baziliki Sv. Klare Asiške. V sklop praznovanj so uvrstili tudi znanstveni simpozij posvečen Sveti Klari, ki ga v septembru pripravlja Teološki inštitut iz Assisia, več mednarodnih srečanj, koncertov, razstav in drugih dogodkov.

V Sloveniji se bo jubilejno leto Svete Klare začelo na cvetno nedeljo popoldne, ko bo pri sestrah klarisah v Nazarjah ob 16. uri maševal celjski škof Stanislav Lipovšek. Že nocoj ob 18. uri pa se v Nazarjah začenja 18. Klarin dan mladih.

Program srečanja pa najdete na spletni strani http://franciskani.rkc.si/

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.