Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poroka princa Williama in Catherine Middleton

Svet | 29.04.2011, 13:12

Drugi v vrsti za britansko kraljevo krono, princ William, in njegovo dolgoletno dekle Catherine Middleton, sta si pred gosti v Westminstrski opatiji v Londonu obljubila večno zvestobo. Poroko naj bi po vsem svetu v živo spremljali dve milijardi ljudi.

Obred je vodil primas anglikanske Cerkve, canterburyjski nadškof Rowan Williams. Potem ko sta si princ William in Catherine Middleton izmenjala poročni zaobljubi, ju je razglasil za moža in ženo. Poroke v Westminstrski opatiji se je udeležilo približno 1900 povabljenih gostov, na ulicah britanske prestolnice pa naj bi se ob tej priložnosti zbralo milijon ljudi.

"Okoli parlamenta, Buckinghamske palače in Westminstrske opatije je vse okrašeno. Vse je v zastavah in cvetju," je v pogovoru za naš radio povedal župnik Slovenske katoliške misije v Londonu Stanislav Cikanek. "Čudovito je okrašena tudi notranjost opatijske cerkve. Vse je zeleno. Notri so drevesa, javorji. So kot nekakšen drevored v ladji cerkve," je dodal.

Za varovanje skrbi več kot 5000 policistov, vključno s specialnimi enotami. "Vse je zelo varovano, ampak to se ne vidi. Vse skupaj zgleda zelo sproščeno. Angleži to znajo. Vse skupaj imajo pod nadzorom. Zelo težko bi prišlo do kakšnega izgreda ali celo terorističnega napada," ocenjuje Cikanek.

Na dan poroke je kraljica Elizabeta II. princu Williamu podelila naziv vojvoda Cambriški, Catherine pa je postala vojvodinja Cambriška. Mladoporočenca bosta od zdaj nosila tudi naziva grof in grofica Strathearnska ter baron in baronica Carricferguška. Kot je pojasnil Cikanek, gre za "poročni dar".

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.