Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Romarji na trgu sv. Petra (foto: CTV)
Romarji na trgu sv. Petra

Na beatifikacijo Janeza Pavla II. stotisoče romarjev

Slovenija | 01.05.2011, 00:05

Sinoči se je z molitvenim bdenjem začelo praznovanje ob današnji beatifikaciji papeža Janeza Pavla II.. Slovesnost beatifikacije se bo začela ob devetih z molitveno uro, sledila bo sveta maša, ki jo bomo neposredno prenašali na Radiu Ognjišče.

Vatikan in Rim, ki sta v teh dneh v svojo sredo privabila na stotisoče vernikov in ljudi dobre volje sta dobro pripravljen na beatifikacijo. Številni, ki dogajanja zaradi velikega števila romarjev ne bodo mogli spremljati na trgu svetega Petra bodo lahko dogajanje preko velikih zaslonov spremljali na mnogih trgih po Rimu. Tudi iz Slovenije se beatifikacije udeležuje mnogo romarjev, ki so se na pot odpravili z avtobusi in osebnimi prevozi, sicer pa slovensko škofovsko konferenco zastopa njen predsednik nadškof msgr. Anton Stres.

V minulih dneh so sicer pripravili številne simpozije in razstave ob današnji beatifikaciji. Tako je v četrtek popoldne papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone slovesno odprl razstavo o Janezu Pavlu II., ki predstavlja poklon papeža Benedikta XVI. Razstava, pri kateri je sodelovala tudi Poljska, je na ogled v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu svetega Petra. Sestavljena pa je iz petnajstih delov, ki prikazujejo življenje in pontifikat Karla Wojtyle. V četrtek je v Mladinskem centru Janeza Pavla II. v Rimu potekalo pripravljalno srečanje za mlade. O svojem dvajsetletnem sodelovanju z Božjim služabnikom Janezom Pavlom II. je pričeval kardinal Camillo Ruini.

Italija je Janezu Pavlu II. posvetila tudi posebno spominsko medaljo in znamko. Uradno so ju predstavili v petek. Medalja pa je na voljo v zlati, srebrni ali medeninasti obliki.

Vatikanski časopis Osservatore Romano je ob beatifikaciji izdal posebno številko. Obsega sto barvnih strani in je za ceno 5 evrov na voljo v sedmih jezikih (italijanskem, poljskem, angleškem, španskem, nemškem, francoskem in portugalskem). V njem poleg duhovne oporoke Janeza Pavla II. in pogrebne homilije Benedikta XVI., takrat še kardinala Ratzingerja, najdemo tudi druge pridige sedanjega papeža ob obletnicah smrti, nekaj starejših člankov Karola Wojtyłe, intervjuje, ki osvetljujejo njegovo osebnost, in podrobno kronologijo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...