Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Previdno med prihajajočimi prazniki

Slovenija | 19.04.2011, 08:40

Pred nami so velikonočni prazniki, ki se bodo letos tesno navezali na prvomajske počitnice. Pričakujejo se zastoji na cestah, uporaba pirotehničnih sredstev, ne bodo pa počivali niti nepridipravi. Nekaj opozoril policije za pravilno ravnanje med prazniki zato ne bo odveč.

Prometna varnost

Vozniki v času velikonočnih praznikov in prvomajskih počitnicah bodite še posebej pozorni na voznike motornih koles, kolesarje in pešce. Vozniki večkrat precenijo svoje sposobnosti in sposobnosti vozil. Policisti ugotavljajo tudi agresivno vožnjo in številne prekoračitve hitrosti. Posledica tega je slabša prometna varnost. Zato policija svetuje, da prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in upoštevate ustrezne varnostne razdalje, predvsem pa dosledno upoštevate prometne predpise. Na pot se odpravite spočiti in z ustrezno opremljenimi vozili.Promet bo zgoščen predvsem na pomembnih tranzitnih poteh proti turističnim krajem.

Pirotehnika in vlomilci

V času velikonočnih praznikov policisti opozarjajo tudi na previdnost pri uporabi in ravnanju s pirotehničnimi izdelki. Ta je v zabavo le posameznikom, mnogim pa je takšno početje neprijetno, jim vzbuja strah in nelagodje.

Da vas med odsotnostjo od doma ne preseneti kakšen nepridiprav, pa policija svetuje, da na vašo odsotnost opozorite sosede. Če je možno vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo ali najemite sef. Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Na javnih krajih ne razkazujte denarja. Posebno pozornost je treba nameniti tudi prtljagi na letališčih, avtobusnih in železniških postajah.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...