Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Simon Kvaternik (foto: ARO)
Simon Kvaternik

Poklical si me po imenu

Cerkev na Slovenskem | 12.04.2011, 21:14

Šesti radijski misijon je v polnem teku. Današnji tretji dan nosi naslov: „Poklical si me po imenu.“ V misijonskih pogovorih bosta sodelovala najprej župnik iz ljubljanskih Fužin Simon Kvaternik in nato nadškof Alojz Uran. Pogovorni večer bo namenjen „skrivnosti vere“.

Misijonar Simon Kvaternik župnik ljubljanske župnije Fužine je v razmišljal ob primeru očaka Abrahama in njegovi poklicanosti v starosti. Bog v njegovem primeru kliče posameznika in iz njega kljub starosti in življenjskemu nezadovoljstvu naredi ljudstvo. Abraham je BESEDA za vse. Govori nam o tem kako je biti izvoljen, poklican. To je čisti dar in ne človekova zasluga. Izvoljenost je služba za druge, da postaneš znamenje, zakrament in luč ki razsvetljuje.

"Bog danes kliče konkretno mene in tebe. Nisi slučajno prisluhnil misijonskim besedam ampak si bil poklican na pot vere. Bog kliče Abrahama in tudi tebe in mene. Se pravi, da je Bog aktivni Bog, ki deluje in izbira, človek pa naj odgovori na njegov klic." je povedal Simon Kvaternik.

V drugem misijonskem pogovoru pa je Simon Kvaternuik razmišljal o tem kako se je Abrahamova vera stopnjevala na poti. Na njegovi življenjski zgodbi opazimo štiri stopnje vere.

Simon Kvaternik in Jože Bartolj med pogovorom
Simon Kvaternik in Jože Bartolj med pogovorom © Izidor Šček

Abraham je bil religiozen kot tudi vsi drugi v svojem času, vendar ga ta vera ni reševala konkretnih stisk. Nato je slišal obljubo in odšel na pot; zapustil je množico, svoje navade in prepričanja ter tvegal na osnovi Božje obljube… Na tretji stopnji je dobil Izaka, ki je sad Božje zvestobe in zaupanja v obljubo. Dobil je izkušnjo, da 'Bogu nič ni nemogoče'. Četrta stopnja pa je za Anbrahama darovanje sina Izaka. Bog na ta način pomaga Abrahamu, da ne malikuje sina, ki ga je dobil, ampak da Boga postavi na prvo mesto in živi iz njega...

To je le nekaj kratkih poudarkov sicer bogatega nagovora, ki ga lahko slišite tudi v celoti.

Na temo poklical si me po imenu v popoldanskem misijonskem pogovoru razmišlja tudi nadškof Alojz Uran. Ustavilja se ob Abrahamu, ki je podoba uresničene vere. Po veri je dozoreval na poti skozi življenje. V njegovi daritvi Izaka se kaže velikonočna vera, ki veruje, da je življenje močnejše od smrti. Samo takšno vero lahko posredujemo tudi našim sodobnikom, starši otrokom.

Nadškof Alojz Uran in Matjaž Merljak
Nadškof Alojz Uran in Matjaž Merljak © Robert Božič

V nocojšnjem pogovornem večeru se je Blaž lesnik z zakonci, Markom in Alenko Vatovec, Andražem in Leo Klemenčič, Tadejem in Polono Stegu ter prezbiterjem Andrzejem Goskom pogovarjal o veri in njihovih osebnih izkušnjah na poti vere v luči Abrahamovega življenja. Kaj je vera in ali Bog tudi danes konkretno deluje v našem življenju? Prisluhnite posnetku pogovora.

Sodelujoči v III: pogovornem večeru
Sodelujoči v III: pogovornem večeru © ARO

Ponovitve nagovorov so na sporedu vsak dan med 22. in 24. uro, v posnetku pa so dosegljivi na naši spletni strani.

Za cvetni petek - 15. aprila - načrtujemo SPOVEDNI DAN. Na vse duhovnike se obračamo s prošnjo po sodelovanju in organizaciji spovedovanja po dekanijah oz. župnijah. Prosimo, če je le mogoče, da se v vsaki dekaniji dogovorite za eno cerkev, kjer bo priložnost za spoved od jutra do večera (brez opoldanskega odmora), v vsaki župniji pa naj bo ta dan priložnost za spoved vsaj pol ure pred sveto mašo.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...