Petra StoparPetra Stopar
msgr. Janez Oberstar (foto: Izidor Šček)
msgr. Janez Oberstar

Dovolj je trenutek želje!

Slovenija | 10.04.2011, 17:53

Današnja 5. postna - tiha nedelja je tudi prvi dan 6. radijskega misijona, ki ga bodo na naših valovih vodili upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran in duhovniki iz skupnosti Neokatehumenata. V misijonskih pogovorih bodo s svojimi pričevanji in izkušnjami sodelovali tudi laiki iz teh skupnosti, vse misijonske vsebine pa se bodo letos odvijale pod geslom: „Spreobrni se in veruj evangeliju!“

Misijon se je dopoldne ob 10.00 začel s slovesno sveto mašo v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Somaševanje je vodil msgr. Janez Oberstar. V mašnem nagovoru se je posebej ustavil ob nedeljskem evangeljskem odlomku o ozdravljenju Lazarja in ga navezal na stiske današnjega časa.

„Jezus je živ, je vstal od mrtvih, Jezus ima moč, neskončno ljubi vsakega človeka, posebej tiste, ki trpijo...“ je v pridigi izpostavil Janez Oberstar in vse pozval, da se v teh dneh misijona ne bojimo pristopiti k drugemu, ki je v stiski in mu pomagati, zanj moliti in Jezusa prositi.

Naša naloga je, da se ne bojimo tudi sami ponovno vstati iz naših zablod: „Dovolj je trenutek želje, dovolj je trenutek volje... In spet boš poklican v tisto življenje, v katerem si se včasih veselil, pa ga trenutno ni. Zakaj se je to zgodilo? Morda prav zato da boš prvič v življenju videl božjo slavo v svojem življenju, da boš videl, da človek ne zadostuje sam sebi. Da človek sam sebe ne more rešiti...“

Uvodna sv. maša
Uvodna sv. maša © ARO

Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v posnetku.

Msgr. Janez Oberstar je bil gost tudi popoldanskega I. misijonskega pogovora ob 17:00. Kratek povzetek njegovih misli:

Vsakič ko se oznani evangelij na tej zemlji, oznanilo išče prostor v srcih ljudi, da bi se lahko utelesilo. Vse, kar je Bog razodel, je razodel zaradi našega odrešenja. Tudi današnja Božja beseda se uteleša v letošnjem radijskem misijonu. Isti Jezus prihaja s svojo božansko močjo in na poseben način v teh dneh radijskega misijona, na prošnjo Cerkve stopa pred grobove vseh, ki jim je greh zadal smrtni udarec. Ne gre za fizično smrt, gre za ontološko smrt, ki nam preprečuje da bi živeli v pravih odnosih. Gre za smrt, ki uničuje našo ljubezen. Apostol Pavel to smrt imenuje življenje po mesu, kar preprosto pomeni biti suženj samega sebe. Mi v svoji sebičnosti mnogokrat širimo tako slab vonj, da se nas tudi najbližji začenjajo izogibati. Znajdemo se kakor v grobu, zaprti globoko vase, nesposobni, da bi življenje prav živeli in ga darovali za druge. Tu se začenja razkroj odnosov, ki prinaša težke posledice v družinskem, socialnem, političnem, gospodarskem, kulturnem življenju. Ta notranja smrt, ki jo povzroča greh, ustvarja kulturo smrti, ki se danes zastrašujoče širi. Marta v evangeliju danes odgovarja na vprašanje, zakaj se to dogaja. »Gospod, ko bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl«. Morda že lep čas ni bilo Jezusa v tvojem življenju. Razveseli se. Letošnji radijski misijon je priložnost, da se Jezus pojavi pred tvojim grobom. Jezus sam nam zagotavlja: »Tvoj brat bo vstal.« Vsi, ki boste v teh dneh milosti radijskega misijona vsaj za trenutek prisluhnili, boste lahko zaslišali besede Jezusa: »Jaz sem vstajenje in življenje. Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsak, kdor živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl.« In če boste še pozorneje odprli uho, boste slišali odločen Jezusov glas, ki vam bo zaklical: »Lazar, Marko, Marija, Tone, pridi ven!« Naj bo tvoje stanje še tako brezupno, ne boj se, pridi ven, usmeri svoje korake proti Jezusu. Cerkev ti bo pomagala razvezati povoje, ki te vežejo in tvoja vrnitev v življenje bo vse spremenila. Bog te neizmerno ljubi takšnega, kot si, on ne želi, da dehniš v svoji smrti, ampak da se veseliš življenja in postaneš dar za druge in drugi dar za tebe. Ne prezri tega milostnega trenutka, gre za tvojo srečo.

Zvečer ob 19.30 bomo prenašali molitev rožnega venca iz naše radijske kapele. Molitev bodo vodile šolske sestre svetega Frančiška Kristusa Kralja. Ob 20.30 pa bo sledil pogovorno - pričevalni večer ob naslovu: „Pomen duhovnega poglabljanja in stalnega spreobračanja“. Sodelovali bodo msgr. Janez Oberstar, Jožef in Tatjana Medved, Vesna Rak ter Janez in Tina Brodnik. Razmišljanje in pričevanje se bo odvijalo ob dveh odlomkih iz Svetega pisma.

Jezus ozdravi sleporojenega (Jan 9,1-7)

Ko je šel mimo, je zagledal človeka, ki je bil slep od rojstva. Njegovi učenci so ga vprašali: »Rabi,kdo je grešil, on ali njegovi starši, da se je rodil slep?« Jezus je odgovoril: »Ni grešil ne on ne njegovi starši, ampak da se na njem razodenejo Božja dela. Dokler je dan, moramo opravljati dela tistega, ki me je poslal. Pride noč, ko nihče ne more delati. Dokler sem na svetu, sem luč sveta.« Ko je to izgovoril, je pljunil na tla in s slino naredil blato. Pomazal mu je z blatom oči in mu rekel: »Pojdi in se umij v vodnjaku Síloa« (kar v prevodu pomeni Poslani). Odšel je torej in se umil. Ko se je vrnil, je videl.

Življenje po Duhu (Rim 8, 1-7)

Zdaj ni torej nobene obsodbe za tiste, ki so v Kristusu Jezusu. Kajti postava Duha življenja v Kristusu Jezusu te je osvobodila postave greha in smrti. Kar je bilo namreč nemogoče postavi, ker je bila zaradi mesa brez moči, je uresničil Bog s tem, da je poslal svojega Sina v podobi grešnega mesa; da bi premagal greh, je obsodil greh v mesu. Zapovedi postave naj bi se tako izpolnile v nas, ki ne živimo po mesu, ampak po Duhu.

Kajti tisti, ki so po mesu, mislijo na to, kar je meseno; tisti pa, ki so po Duhu, mislijo na to, kar je duhovno. Toda meseno mišljenje je smrt, duhovno mišljenje pa življenje in mir. Kajti meseno mišljenje je sovraštvo do Boga, ker se ne podreja Božji postavi in se podrejati tudi ne more.

Preberite več o 6. radijskem misijonu in njegovem programu!

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.