Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež je zaskrbljen zaradi položaja v Libiji in na Slonokoščeni obali

Papež in Sveti sedež | 06.04.2011, 13:01

Papež Benedikt XVI. je današnjo katehezo posvetil sv. Tereziji iz Lisieuxa, ki je s svojo malo potjo svetosti močno vplivala na sodobno krščanstvo. H karmeličankam je svtopila pri 15-ih letih in si nadela imela Terezija Deteta Jezusa, kar izraža njeno duhovnost, usmerjeno na premišljevanje o Božji ljubezni.

Čudovita razlaga živetega evangelija

Sv. Terezija je poskušala biti majhna v vseh stvareh in s tem prispevati k odrešenju sveta, je poudaril sveti oče. Pri 23-ih letih je hudo zbolela in je svoje hudo trpljenje združevala s Križanim Gospodom. Izkusila je tudi bolečo preizkušnjo vere, kar je darovala za odrešenje vseh, ki zanikajo obstoj Boga. Svoj poklic pa je našla v tem, da je bila v Cerkvi predvsem ljubezen, ki jo je živela do vseh sosester in drugih ljudi. “Naj nam njen zgled in njene molitve pomagajo slediti mali poti zaupanja in ljubezni v duhovnem otroštvu, da bi se povsem prepustili Božji ljubezni v dobro duš”, je dejal sveti oče. Vernike pa je povabil, naj v njej znova odkrijemo čudovito razlago v polnosti živetega evangelija. Janez Pavel II. jo je zato razglasil za cerkveno učiteljico ter jo imenoval: strokovnjakinja umetnosti ljubezni. Njene zadnje besede pred smrtjo so bile: Moj Bog, ljubim te! Naj omenimo še to, da sta bila njena starša Luigi in Zelia pred tremi leti razglašena za blažena.

Nasilje in sovraštvo vedno pomenita poraz!

Ob koncu današnje splošne avdience je papež izrazil svojo zaskrbljenost zaradi nasilja na Slonokoščeni obali in v Libiji. Zaželel je, da bi lahko kardinal Peter Turkson, ki ga je kot znamenje svoje bližine poslal na Slonokoščeno obalo, kmalu lahko vstopil v to državo. “Molim za žrtve in sem blizu vsem ki trpijo. Nasilje in sovraštvo vedno pomenita poraz," je dejal sveti oče. Zato je znova vse sprte strani pozval k miru in dialogu, da bi se izognili nadaljnjemu prelivanju krvi.

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...