Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež je zaskrbljen zaradi položaja v Libiji in na Slonokoščeni obali

Papež in Sveti sedež | 06.04.2011, 13:01

Papež Benedikt XVI. je današnjo katehezo posvetil sv. Tereziji iz Lisieuxa, ki je s svojo malo potjo svetosti močno vplivala na sodobno krščanstvo. H karmeličankam je svtopila pri 15-ih letih in si nadela imela Terezija Deteta Jezusa, kar izraža njeno duhovnost, usmerjeno na premišljevanje o Božji ljubezni.

Čudovita razlaga živetega evangelija

Sv. Terezija je poskušala biti majhna v vseh stvareh in s tem prispevati k odrešenju sveta, je poudaril sveti oče. Pri 23-ih letih je hudo zbolela in je svoje hudo trpljenje združevala s Križanim Gospodom. Izkusila je tudi bolečo preizkušnjo vere, kar je darovala za odrešenje vseh, ki zanikajo obstoj Boga. Svoj poklic pa je našla v tem, da je bila v Cerkvi predvsem ljubezen, ki jo je živela do vseh sosester in drugih ljudi. “Naj nam njen zgled in njene molitve pomagajo slediti mali poti zaupanja in ljubezni v duhovnem otroštvu, da bi se povsem prepustili Božji ljubezni v dobro duš”, je dejal sveti oče. Vernike pa je povabil, naj v njej znova odkrijemo čudovito razlago v polnosti živetega evangelija. Janez Pavel II. jo je zato razglasil za cerkveno učiteljico ter jo imenoval: strokovnjakinja umetnosti ljubezni. Njene zadnje besede pred smrtjo so bile: Moj Bog, ljubim te! Naj omenimo še to, da sta bila njena starša Luigi in Zelia pred tremi leti razglašena za blažena.

Nasilje in sovraštvo vedno pomenita poraz!

Ob koncu današnje splošne avdience je papež izrazil svojo zaskrbljenost zaradi nasilja na Slonokoščeni obali in v Libiji. Zaželel je, da bi lahko kardinal Peter Turkson, ki ga je kot znamenje svoje bližine poslal na Slonokoščeno obalo, kmalu lahko vstopil v to državo. “Molim za žrtve in sem blizu vsem ki trpijo. Nasilje in sovraštvo vedno pomenita poraz," je dejal sveti oče. Zato je znova vse sprte strani pozval k miru in dialogu, da bi se izognili nadaljnjemu prelivanju krvi.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...