Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Konec tedna v znamenju papeža Janeza Pavla II.

Slovenija | 01.04.2011, 12:50

Konec tedna, ki je pred nami, bo zaznamovala predvsem šesta obletnica smrti papeža Janeza Pavla II. Tokrat bo potekala v duhu priprave na njegovo beatifikacijo, ki bo točno čez mesec dni. V Cerkvi na Slovenskem pa bo kar nekaj večjih dogodkov.

Med njimi naj omenimo jubilejni 20. občni zbor Škofijske Karitas Ljubljana, Škofijafest za mlade mariborske nadškofije, vseslovensko srečanje, ki ga na Vrhniki pripravlja Gibanje Fokolarov in pa sedmi forum za dialog med vero in kulturo.

Jubilejni plenum ljubljanske Karitas

S Sveto mašo, ki jo bo jutri ob devetih zjutraj v ljubljanski stolnici daroval nadškof Anton Stres, se bo začel dvajseti občni zbor Škofijske Karitas Ljubljana. Mag. Helena Zevnik Rozman s Slovenske Karitas bo predavala o prostovoljstvu v luči nedavno sprejetega Zakona o prostovoljstvu. V nadaljevanju bodo predstavili poročila o delovanju Škofijske Karitas in mreže župnijskih Karitas v letu 2010.

Žarki upanja na Vrhniki

Na Vrhniki bo jutri popoldne slovensko srečanje Gibanja fokolarov z naslovom Žarki upanja. Prvi del popoldneva bodo oblikovali mladi na temo čemu si prizadevati, predstavili pa bodo tudi lik blažene Chiare Luce Badano. V drugem delu bodo spregovorile družine. Ob sklepu bo somaševanje vodil ljubljanski nadškof Stres. Z njim bodo somaševali novomeški škof Andrej Glavan in več duhovnikov.

Revščina kulture?

Medškofijski odbor za kulturo danes in jutri v Lovranu pri Opatiji na Hrvaškem pripravlja sedmi forum za dialog med vero in kulturo z naslovom Obrazi revščine. Srečanje je nocoj odprl ljubljanski pomožni škof in predsednik omenjenega odbora Anton Jamnik. Sledila pa je okrogla miza z naslovom: Revščina in kultura, revščina kulture?. Jutri pa imajo na programu več predavanj, ki bodo revščino osvetlila z različnih zornih kotov.

Škofijafest za mlade

V mariborski nadškofiji pa jutri pripravljajo tri festivale za mlade. Škofijafest bo tako potekal v Celju, Mariboru in Murski soboti. Osrednji kviz so tokrat posvetili misijonarju Pedru Opeki. Mladi v Celju pa se bodo srečali tudi z nekdanjim narkomanom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...