Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Štefka Drolc: „Ne morem gledati postrani pogledov“

| 29.03.2011, 12:14

Ob svetovnem dnevu gledališča, ki ga obeležujemo 27. marca, smo se v zadnji marčevski oddaji „Naš gost“ pogovarjali z izjemno gledališko, filmsko in televizijsko igralko, eno največjih pri nas, go. Štefko Drolc.

Izžareva posebno milino in toplino

Igralsko pot Štefke Drolc mnogi dobro poznajo, začela je kot amaterska igralka v Mariboru in nato obiskovala tečaj igre pri F. Žižku. Kot filmska igralka se je najprej predstavila v vlogi Tildice v filmu Na svoji zemlji. Med mnogimi mnenji o njenem delu je tudi naslednje: „Štefka Drolc je v slovenski film prinesla preprosto naravnost, domačnost, čudovito milino, v katero se je filmska kamera vselej zlahka zaljubila. S svojo toplino in svetlobo je bila kot ustvarjena, da postane slovenska filmska mati, v tradicionalni (Na klancu) in moderni podobi (Na papirnatih avionih). S svojo pristno zadržanostjo, bolj človeško kot igralsko prisotnostjo, je najbrž celo naša najbolj čisto filmska igralka.“

Kavarniški pogovor

V dopoldnevu običajnega delovnega dne smo se z go. Štefko Drolc pogovarjali o življenju. Na prvo vprašanje, kako se po njenem razvija svet, v katero smer gremo v osebnih odnosih, je odgovorila, da žal ne v najboljšo. Podoba je bolj kot ne žalostna. Preprosto ne znamo najti pravega načina za pogovor. Ne znamo se poslušati. Štefka Drolc zelo težko gleda privoščljive, celo zafrkljive poglede. To ni v redu, pravi. Že zdavnaj bi morali to prebroditi in se naučiti govoriti drug z drugim. Smo res tako zadrti? se je vprašala. Torej rek „Slovenec Slovencu Slovenec“ drži?

Mislim, da sem naredila največ, kar sem zmogla

Štefka Drolc se je v svoje vloge zelo vživela, poosebila jih je. Na vprašanje, od kod črpa pri igranju, od kod znanje ali moč za prikaz široke palete čustev in človeških osebnosti, je odgovorila, da vsak človek v sebi nosi kali dobrega in tudi zelo slabega. So trenutki, ko se zgroziš ob spoznanju, kaj si sposoben naredit. Vzgoja je ključna, da v takšnih preizkušnjah ne prestopiš in ne storiš nekaj, kar ni sprejemljivo.

Priporočamo poslušanje posnetka pogovora z igralko Štefko Drolc.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.