Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Koncert Slomškove ustanove (foto: nn)
Koncert Slomškove ustanove | (foto: nn)

Dobrodelni koncert Slomškove ustanove

Slovenija | 25.03.2011, 17:53

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo v nedeljo, 27. marca, ob 17. uri dobrodelni koncert Slomškove ustanove1 z naslovom Objem življenju.

Organizatorji z dogodkom želijo zaokrožiti praznovanje 10. obletnice ustanovitve Slomškove ustanove, hkrati pa bo to priložnost za predstavitev njihovega delovanja in poslanstva. Na koncertu bodo sodelovali zbori vseh štirih katoliških gimnazij v Sloveniji, ki bodo združeni v enoten zbor, ter orkester, ki bo sestavljen iz dijakov in profesorjev katoliških glasbenih šol in nekaterih gostujočih glasbenikov. Osrednja gostja koncerta bo mezzosopranistka Bernarda Fink, ki jo uvrščajo med priznane izvajalke solističnih recitalov. Na koncertu bo nastopila tudi sopranistka Marta Močnik Pirc.

Koncert bosta neposredno prenašala Televizija Slovenija in Radio Ognjišče. V času koncerta (med 16.00 in 21.00) bo potekala akcija zbiranja finančnih sredstev preko brezplačne telefonske številke 080/3587. Zbrana sredstva bo Slomškova ustanova namenila za štipendiranje in podpiranje socialno šibkih dijakov in njihovih družin.

Vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma, v katoliških gimnazijah in na sedežu Slomškove ustanove.

Slomškova ustanova?

V želji, da bi omogočili šolanje vsem dijakom, ki se želijo izobraževati na kateri izmed štirih katoliških gimnazij, so škofije, katoliške gimnazije, cerkvene založniške in medijske ustanove ter ustanovi iz Krekove dediščine združile svoje moči in se leta 2000 povezale v Slomškovo ustanovo. Njen prvi namen je po zgledu Antona Martina Slomška trajno podpirati vzgojo in izobraževanje mladih rodov, zato podpira socialno šibke družine dijakov katoliških vzgojno-izobraževalnih srednješolskih ustanov, njen širši namen pa je razdeljevanje denarne pomoči tudi drugim dijakom ter študentom za diplomski in podiplomski študij.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.