Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Jože Planinšek (foto: Izidor Šček)
Jože Planinšek

VIDEO: Bogat je tisti, ki zna sobivati!

11.03.2011, 13:39

Ob letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti smo danes na obisku v Domu sv. Jožefa v Celju. Ena pomembnejših domskih dejavnosti je tudi varstvo starejših. Nekatere stanovalce in uslužbence ste že spoznali, nekatere še boste v naših naslednjih oglašanjih na Radiu Ognjišče. Pripovedovali bomo zgodbe. Navduševali za življenje in opozorili na pomembno povezovanje med generacijami. Vabljeni k poslušanju.

Duhovna prosveta

Med osnovnimi dejavnostmi Doma sv. Jožefa je duhovna prosveta, ki je razpršena na različnih nivojih. V hišo prihajajo vse generacije. V Domu vse od ustanovitve stanuje tudi približno sto starejših stanovalcev. Direktor Doma sv. Jožefa g. Jože Planinšek pravi, da so „intergeneracijska“ hiša, kjer se srečujejo starejši in mlajši, tako so stanovalci sredi življenja, vključeni v aktivno družbo.

Prav tako ni veliko hiš, če sploh kakšna, v kateri bi direktor, v tem primeru lazarist g. Planinšek, in ostali živeli skupaj pod isto streho. Svojevrstna posebnost. Kakšne so prednosti, kakšno je vzdušje v Domu, kakšna je življenjska zgodba nekaterih stanovalcev, izveste v petkovih celodnevnih oglašanjih. Vabljeni k poslušanju.

Dom, ki je res dom

Med vidnejšimi prednostmi za stanovalce, ki so v Domu sv. Jožefa v Celju vključeni v varstvo starejših, je gotovo neposredna bližina romarskega svetišča, duhovni mir ter domačnost, ki jima v Domu namenjajo posebno pozornost. Avla Doma je svojevrstno križišče za srečevanja in zato v posebno veselje stanovalcem, ki so radi sredi življenja.

 

Študent Miha Lokovšek, sicer asistent ravnatelja Doma sv. Jožefa, je prepričan, da je k starejšim potrebno pristopati iskreno, neobremenjeno. Potrebno si je vzeti čas, jim prisluhniti se z njimi prijetno pogovarjati, biti solidaren, sočuten; iz tega se lahko marsikaj naučiš...

asistent Miha Lokovšek
asistent Miha Lokovšek © Izidor Šček

Namestnica direktorja, Irena Švab Kavčič, pa je prepričana, da je domačnost, ki jo je čutiti na vsakem koraku v Domu sv. Jožefa, sad prizadevanja vseh zaposlenih. „...ves čas se trudimo, da bi zaposleni res čutili poklicanost k poslanstvu, ne pa zgolj opravljanju svoje službe....

Irena Švab Kavčič, namestnica direktorja,
Irena Švab Kavčič, namestnica direktorja, © Izidor Šček

Usmiljenka s. Francka Saje, ki v Domu sv. Jožefa opravlja naloge glavne sestre razmišlja:
„Glavna nota moje prisotnosti, mojega poslanstva tukaj je, poleg dela glavne sestre, da sem usmiljenka, da me začutijo kot duhovno osebo, da začutijo, da ni samo to, kar storimo drug za drugega, ampak tudi kako čutimo drug z drugim..."

s. Francka Saje
s. Francka Saje © Izidor Šček

Peter Simonitti
Peter Simonitti © Izidor Šček

V Domu sv. Jožefa živi tudi igralec in režiser Peter Simonitti. „Ko zasije sonce, zasije tudi srce... kljub trpljenju moje žene... pomaga nam tudi sv. Jožef in vse osebje tega doma...tako lažje prenašamo svoje sive težke dni...

Nikdar ne sprašuj, zakaj se je to meni zgodilo... Sprejeti je treba vse, kar se zgodi, tudi slabo... je prepričana ga. Milena Hohnjec.

Milena Hohnjec
Milena Hohnjec © Izidor Šček

dr. Janez Zdešar
dr. Janez Zdešar © Izidor Šček

Temeljna dinamika življenja

Kaj mislite, da je to? Odgovorov je več. G. Planinšek pravi: dinamika življenja je, da se drug ob drugem oblikujemo. Ni treba, da se razumemo, lahko imamo različna mnenja in se včasih sporečemo, toda pomembno je vzajemno spoštovanje. Le tako si lahko marsikaj podelimo in se drug ob drugem učimo. Bi radi slišali iz prve roke, kako lahko živimo polno tretje življenjsko obdobje, kakšne so zgodbe nekaterih, ki v Domu sv. Jožefa preživljajo bolj ali manj aktivno starost, kakšni so morda predsodki o starosti in starostnikih, kako biti vse življenje, kljub težkih izkušnjam, navdušen za življenje? To je samo nekaj izhodišč in poudarkov petkovih oglašanj iz Doma sv. Jožefa v Celju.

Jure Levart
Jure Levart © Izidor Šček

Poslušajte nas in si dogajanje sproti oglejte tudi na spletnih straneh, kjer bomo za vas poleg pogovorov v etru zbirali tudi video in foto utrinke.

Lidija Nareks in Alenka Strmšek
Lidija Nareks in Alenka Strmšek © Izidor Šček

Nikdar ne sprašuj, zakaj se je to meni zgodilo... Sprejeti je treba vse, kar se zgodi, tudi slabo... je prepričana

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.