Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Jure Sešek (foto: ARO)
Jure Sešek

Pustna dobrota

Slovenija | 08.03.2011, 18:41

Vem, morda ste že siti našega pustnega veselja. Oprostite. Saj veste: česar je polno srce, to usta govore. Obljubljam, da gre naša zahvala proti koncu. Ne hodi sama, zahvali se ves čas pridružujeta veselje in ponos. Veseli smo zaradi dobrega dela, ponosni pa na naše zveste poslušalce, ki jim je v tem hladnem času mar za človeka na drugi celini.

Morda ne veste o čem govorim. Pustna Sobotna iskrica je za nami, pustni ples z dobrim namenom je poskrbel za denar, ki bo namenjen obnovi Centra za podhranjene v kraju Rwisabi v Burundiju in dvajsetim dijakom v kraju Butare v Ruandi. S pomočjo naših poslušalcev bodo lahko nadaljevali šolanje. Res, z vašo pomočjo! Imamo poslušalce in pol! Hvala vam.

Kadar gre za dobrodelno akcijo, se zdi, da je najbolj pomembna številka zbranih sredstev. Tudi letos lepo presega 40.000 evrov. 42.325, velik denar. Že za razvito Evropo in marsikateri projekt, ki se odvija pri nas, kaj šele za Afriko, kjer za vrednost skromnega slovenskega kosila dobiš 100 kg koruzne moke. Primerjava, ki jo razumemo, pa čeprav letos nismo zbirali za hrano. Slovenske sestre v centralni Afriki pravijo, da bi misijoni tam marsičesa ne imeli, če bi ne bilo slovenske pomoči, srca slovenskega človeka in čuta mnogih, ki čutijo s Cerkvijo na Slovenskem.

Že vnaprej so bile hvaležne za vsako pomoč, se zahvaljevale za idejo, da iskrica letos pomaga njim. Kolikšno je veselje ob dejstvu, da nam je uspelo zbrati vsa potrebna sredstva za obnovo centra za podhranjene in nadaljevanje šolanja dvajsetih dijakov, si lahko le predstavljamo. Veseli smo, da smo radijci v mozaik dobrodelnosti uspeli dodati tisto, kar je akcija potrebovala, da v polnosti zaživi. Darovali smo naše moči, programski čas in dobro voljo, ki jo je bilo letos res v izobilju. Sodelavci smo stopili skupaj, delali in se hkrati lepo pustno imeli.

Že res! Misijonsko središče in Radio Ognjišče sta naredila svoje. A prav ves trud bi bil popolnoma brez odmeva, če ne bi bilo (skoraj 2000) maškar v dvorani in mnogih mnogih, ki niste mogli ali želeli v našo družbo, slišali pa ste klic po pomoči in se nanj tudi odzvali. V imenu vseh vpletenih, posebej pa v imenu misijonark v Afriki in otrok, ki bodo deležni pomoči, kličem iskrena hvala! Hvala za vsak vaš dar! Hiša bo obnovljena, ker bomo vanjo lahko vstavili tudi vaš kamenček. Če ga ne bi bilo, bi mozaiku nekaj manjkalo. Hvala!

Sam se prav dobro zavedam, da ste steber vseh podobnih akcij, ki se jih lotimo sodelavci Radia Ognjišče, prav vi, naši zvesti PRO-jevci. Drage prijateljice, spoštovani prijatelji Radia Ognjišče, veseli smo, da vas imamo in tudi v prihodnje se bomo trudili, da bomo povezani, tudi v prihodnje računamo na vas. S pogumom se lotevamo novih izzivov, saj vemo, da ste z nami. Dobrota se deli, z deljenjem plemeniti tistega, ki daruje in razveseljuje tistega, ki prejme. Bodite brez skrbi, prav vsak cent darovanega bo prišel v roke slovenskih misijonark, ki jim popolnoma zaupamo. Vem, stotič, pa vendar iskreno kot prvič: hvala! Pustna Sobotna iskrica je vaš projekt! Uspešen!

Ob njem smo se srečali tudi z dvomi nekaterih, ki mislijo, da bi bilo bolj prav pomagati slovenskemu človeku, poiskati pomoči potrebne pri nas. Pustna Sobotna iskrica že od začetka skuša pomagati slovenskim misijonarjem, prek njih otrokom v misijonskih deželah. Prepričan sem, da je lakota v Afriki še vedno veliko bolj boleča, kot lakota pri nas. Skrb človeka v Afriki je predvsem preživetje. In prav je, da mislimo na druge.

Z veseljem sodelujemo pri projektih, ki podajajo roko potrebam pri nas. Spomnimo se akcij Stopimo skupaj, za Železnike, za Onkološki institut in nedavno za mamograf v Porodnišnici Kranj. Žal, resnica je, da so potrebe velike in odločitve komu pomagati težke. A, ko slišimo kako nam je uspelo polepšati življenje otrokom v Afriki, Amazoniji ali Kambodži, je vsak dvom odveč.

Skrbelo nas je tudi kako bo z odzivom dobrotnikov, saj vemo, da denarnice niso najdebelejše, da vsak izmed nas pomisli kako bo obrnil bankovec in kam naložil kovanec. Obrnil, naložil, kupil, zapravil, plačal, odplačal … cela vrsta izrazov je morda pred izrazom „podaril“. Pa ni bilo tako! Dar je prehitel vse ostale načine odtekanja cekinov. Lepo!

Solidarnost ne pozna recesije, senca finančnih polomij in nepravičnosti (tudi v Cerkvi) ni tako temna, da bi zasenčila žarek dobrote. In prav zato gre – za upanje v dobro in za zaupanje tistim, ki delajo dobro. Obljubljamo, da zaupanja ne bomo zlorabili. Hvala! In, če bo tudi v prihodnje slišati: „Ah, sam' fehtate!“, bomo zvesto odgovarjali: „Ja, za pomoči potrebne! Tudi njihov glas smo. Krika otroka, ki umira zaradi lakote, sicer ni slišati!“

Slovenija, Komentarji, Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.