Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
31.03.2011, 10:27

Prvi izračuni dohodnine za 2010 že na pošti

Davčna uprava RS (Durs) je začela z izdajo informativnih izračunov dohodnine, ki jih bodo prvi zavezanci v svojih nabiralnikih prejeli v prvih dneh aprila. V prvem svežnju je Durs izdala približno pol milijona informativnih izračunov, naslednji sveženj pa bo sledil konec maja.

Na Davčni upravi so dohodnino najprej izračunali za tiste zavezance, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oz. katastrskega dohodka. To so namreč nekoliko bolj zahtevne odmere, in jih bodo zavezanci prejeli v začetku junija. Med temi bodo tudi tisti, za katere na Dursu še nimajo vseh potrebnih podatkov.

Zavezanci za vložitev dohodninske napovedi so vsi rezidenti Slovenije, katerih obdavčljivi dohodki so v letu 2010 presegli 3100,17 evra. Izračuna pa ne bodo prejeli tisti zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.

Zavezanci, ki jih zanima, ali je bil za njih izračun že izdan, lahko že ta trenutek preverijo pri virtualni davčni asistentki Vidi. Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

Na informativni izračun dohodnine je možna pritožba. Stojan Glavač z Davčne uprave je v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril, naj vsi zavezanci ta izračun dobro pogledajo ter preverijo, ali so vključeni vsi podatki o dohodkih iz lanskega leta, ki so obdavčeni z dohodnino. In tudi ali je davčna obveznost morda prenizko ali previsoko odmerjena. "Če zavezanec ugotovi kakršnekoli nepravilnosti v informativnem izračunu, mora podati ugovor." Rok za ugovor je 3. maj, obrazec zanj pa je na voljo na spletni strani Dursa in na vseh davčnih uradih in izpostavah. Če je izračun nepravilen in nanj zavezanec ne vloži ugovora, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 400 do 1200 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Tisti zavezanci, ki v izračunu ne bodo ugotovili napak, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Zavezanci, ki imajo premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 2. junija, preveč plačano dohodnino pa bo davčna uprava zavezancem nakazala na bančne račune 27. maja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Žito je pognalo... (photo: Robert Božič) Žito je pognalo... (photo: Robert Božič)

Spomladansko zatiranje plevelov v žitih

Uspeh varstva ozimin in jarin pred pleveli je odvisen predvsem od pravilne ocene zapleveljenosti posevkov, od izbire in kakovostne ter pravočasne uporabe herbicidov.Pridelovalci žit varstvo pred ...

Jože Planinšek (photo: Izidor Šček) Jože Planinšek (photo: Izidor Šček)

VIDEO: Bogat je tisti, ki zna sobivati!

Ob letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti smo danes na obisku v Domu sv. Jožefa v Celju. Ena pomembnejših domskih dejavnosti je tudi varstvo starejših. Nekatere ...

Prvi izračuni dohodnine za 2010 že na pošti

Davčna uprava RS (Durs) je začela z izdajo informativnih izračunov dohodnine, ki jih bodo prvi zavezanci v svojih nabiralnikih prejeli v prvih dneh aprila. V prvem svežnju je Durs izdala približno ...

Šesta obletnica smrti Janeza Pavla II.

“Pustite me, da odidem v Očetovo hišo.” Te zadnje besede je papež Janez Pavel II. s šibkim glasom izgovoril v poljskem jeziku. Pred 6-imi leti, 2. aprila 2005, ob 21. uri ...