Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Prvi izračuni dohodnine za 2010 že na pošti

Slovenija | 31.03.2011, 10:27

Davčna uprava RS (Durs) je začela z izdajo informativnih izračunov dohodnine, ki jih bodo prvi zavezanci v svojih nabiralnikih prejeli v prvih dneh aprila. V prvem svežnju je Durs izdala približno pol milijona informativnih izračunov, naslednji sveženj pa bo sledil konec maja.

Na Davčni upravi so dohodnino najprej izračunali za tiste zavezance, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oz. katastrskega dohodka. To so namreč nekoliko bolj zahtevne odmere, in jih bodo zavezanci prejeli v začetku junija. Med temi bodo tudi tisti, za katere na Dursu še nimajo vseh potrebnih podatkov.

Zavezanci za vložitev dohodninske napovedi so vsi rezidenti Slovenije, katerih obdavčljivi dohodki so v letu 2010 presegli 3100,17 evra. Izračuna pa ne bodo prejeli tisti zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.

Zavezanci, ki jih zanima, ali je bil za njih izračun že izdan, lahko že ta trenutek preverijo pri virtualni davčni asistentki Vidi. Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

Na informativni izračun dohodnine je možna pritožba. Stojan Glavač z Davčne uprave je v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril, naj vsi zavezanci ta izračun dobro pogledajo ter preverijo, ali so vključeni vsi podatki o dohodkih iz lanskega leta, ki so obdavčeni z dohodnino. In tudi ali je davčna obveznost morda prenizko ali previsoko odmerjena. "Če zavezanec ugotovi kakršnekoli nepravilnosti v informativnem izračunu, mora podati ugovor." Rok za ugovor je 3. maj, obrazec zanj pa je na voljo na spletni strani Dursa in na vseh davčnih uradih in izpostavah. Če je izračun nepravilen in nanj zavezanec ne vloži ugovora, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 400 do 1200 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Tisti zavezanci, ki v izračunu ne bodo ugotovili napak, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Zavezanci, ki imajo premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 2. junija, preveč plačano dohodnino pa bo davčna uprava zavezancem nakazala na bančne račune 27. maja.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...