Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

FAZ: Na kovancu evra prvič peterokraka zvezda – simbol komunističnega režima

Slovenija | 29.03.2011, 12:40

Potem, ko je prejšnji teden v obtok prišel slovenski kovanec za dva evra, na katerem je upodobljen simbol komunističnega režima – peterokraka zvezda – ob njej pa portret partizanskega generala Franca Rozmana Staneta, vest o tem že odmeva v tujini. Časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung piše, da se je kaj takega zgodilo prvič. Nemški časnik navaja izjavo predsednika SDS Janeza Janše, da je kovanec provokacija, ter očitke Mlade Slovenije o čaščenju vojnega zločinca, ki je za sabo pustil sled krvi. Na objavo časnika se je že odzvala Mlada Slovenija.

Tujina se zgraža

V podmladku NSi so pred tednom dni v izjavi za javnost dejali, da bo upodobitev komandanta Franca Rozmana - Staneta na dvoevrskih kovancih imela negativne posledice tudi v tujini. "Dokaz, da takšna nepremišljena dejanja Slovenijo postavljajo v slabo luč je današnji članek v nemškem FAZ-u. Evropa se dejansko zgraža nad tem, da Slovenija ni opravila s komunističnim režimom. Še več, ga celo poveličuje. FAZ med drugim zapiše, da prvič je na kovancu evra mogoče videti komunistično peterokrako zvezdo. To je sramota za Slovenijo," so zapisali v MSi in dodali, da je izdaja kovanca dveh evrov s podobo Franca Rozmana- Staneta žalitev za vse evropske narode, saj se je boril za režim, ki je premnogo Evropejcem povzročil trpljenje in črno prihodnost.

"Ta režim danes celotna Evropo obsoja in ga enači z nacizmom ter fašizmom. Le Slovenija ne. Namesto jasne obsodbe še vedno poveličujemo komunizem. Slovensko oblast in sive eminence na čelu z Milanom Kučanom in Janezom Stanovnikom javno sprašujemo, kdaj se bodo streznili in končno uvideli, da živimo v demokratični ter pravni državi, ki je članica Evropske unije in ne v komunistični Jugoslaviji. In res, Slovenija je danes, vsaj v Nemčiji, zaznamovana kot država, ki ima na spominskih kovancih peterokrako komunistično zvezdo," so zapisali v izjavi za javnost.

Kakšen je odnos vlade do slovenske osamosvojitve?

V zvezi s prioritetami pri izdaji priložnostnih kovancev, ki se izdajajo ob političnih, zgodovinskih, kulturnih in drugih dogodkih, ki so splošnega pomena za Slovenijo ali pa imajo širši mednarodni pomen, poslanec SDS Jožef Jerovšek na vlado naslavlja poslansko vprašanje. Med drugim ga zanima, kakšen je odnos vlade do slovenske osamosvojitve ter ali v vladi menijo, da je ovekovečenje zvezde kot ideološkega in totalitarnega simbola na kovancu pravo sporočilo Evropi ob 20. obletnici slovenske samostojnosti.

Kot je znano, je bil omenjeni dvoevrski kovanec izdan ob stoti obletnici rojstva generala Franca Rozmana Staneta. To pa je sprožilo precej burnih odzivov v javnosti.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...