Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

V Argentini in Peruju Dan nerojenega otroka

Svet | 23.03.2011, 15:57

Smo v tednu družine, pred nami je materinski dan. Različne krajevne Cerkve v tem času vabijo k zavedanju o vrednoti družine in življenja. Argentinski škofje so spodbudili vernike, naj na praznik Gospodovega oznanjenja praznujejo dan nerojenega otroka, in sicer tako, da se udeležijo rožnega venca za življenje.

Argentinski škofje so v svojem pismu zapisali, da bo dogodek trenutek razmisleka o moralni in pravni resnosti splava. Gremo naproti skupni taktiki proti splavu, ki je za Cerkev nesprejemljiv, pišejo škofje. Kot smo že poročali, so argentinski škofje letošnje leto razglasili za leto življenja. Ob tem so povedali, da se bodo zavzemali za obrambo nerojenega otroka, nasprotovali legalizaciji splava ter podpirali zaščito nosečnic in otrok, ki odraščajo v revščini in na robu družbe.

Zanje še posebej skrbi organizacija Gravida, o kateri je za naš radio spregovoril Tone Mizerit iz Argentine: "Ta skupina ljudi se zavzema za pomoč ženskam, ki so noseče, pa se nahajajo v nevarnosti, ali zapadejo skušnjavi splava. To predvsem v revnih predelih velemest. Spremljajo jih in jim pomagajo pred in po porodu, pa naj se odločijo, da bodo za otroka skrbele same, ali pa ga bodo dale v posvojitev. Ker je ta problem zelo splošen, zelo množičen, je delo te organizacije izredno."

40 tisoč zbranih v Peruju

Naj povemo še to, da se je v Peruju na dnevu nerojenega otroka, ki so ga praznovali na god sv. Jožefa, zbralo 40 tisoč ljudi. Tamkajšnji nadškof je zbrane povabil, naj si prizadevajo za kulturo življenja, ki se začne s tem, da posodimo svoj glas vsakemu nerojenemu otroku.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...