Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Teden družine pod geslom Drug drugega bremena nosite

Slovenija | 18.03.2011, 19:48

Teden družine v Cerkvi na Slovenskem bo tudi letos tradicionalno potekal med 19. marcem, godom sv. Jožefa, moža device Marije in 25. marcem, praznikom Gospodovega oznanjenja. Geslo tedna družine je Drug drugega bremena nosite, s čimer se vključuje v pobude pastoralnega leta 2010/11, ki je posvečeno krščanski dobrodelnosti in solidarnosti.

Gradivo za župnije in druge zainteresirane skupine so na prošnjo Medškofijskega odbora za družino pripravili sodelavci in sodelavke iz vseh slovenskih (nad)škofij. V mašnih nagovorih so predstavili različna bremena družin kot so bolezen, otroci s posebnimi potrebami, materialna in socialna stiska, družina z odvisnikom, bolečine in upanje razbite družine. Zbrani prispevki so kljub oviram, ki jih opisujejo, o(d)prti na (za)upanje in svetopisemska besedila.

V tednu družine bodo na ravni (nad)škofij, dekanij ali župnij potekale različne prireditve.

Nadškofija Ljubljana

V prostorih Mladinskega informacijskega centra pri cerkvi sv. Jožefa na ulici Stare pravde 11 v Ljubljani so že v soboto, 5. marca 2011, od 15.00 do 18.30 potekale medgeneracijske delavnice pod naslovom Nosimo bremena drug drugega.

Nadškofija Maribor

V župniji sv. Jožefa na Studencih v Mariboru bo v soboto, 19. marca 2011, ob 10.00 maša z nagovorom ob župnijskem zavetniku, ki jo bo daroval nadškof metropolit Marjan Turnšek.

V dvorani Študentskega centra Sinaj na Koroški cesti 1 v Mariboru bo v sredo, 23. marca 2011, ob 20.30 predstavitev osnutka novega družinskega zakonika, ki ga organizirata Urad za družino Nadškofije Maribor in Civilna iniciativa za družino in pravice otrok.

V dvorani Študentskega centra Sinaj na Koroški cesti 1 v Mariboru bo v sredo, 30. marca 2011, ob 20.30 predaval p. Vital Vider na temo od zaljubljenosti do poroke. Spregovoril bo tečajih priprave na zakon in predstavil Šolo za zakon.

Škofija Novo mesto

Slovesno somaševanje ob začetku tedna družine in godu zavetnika novomeške škofije bo v soboto, 19. marca 2011, ob 9.00 v stolnici sv. Nikolaja vodil škof Andrej Glavan. Med mašo bo zaslužni sodelavki Župnijske Karitas Kočevje Mariji Kalan tudi podelil škofijsko odličje sv. Jožefa.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...