Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Teden družine pod geslom Drug drugega bremena nosite

Slovenija | 18.03.2011, 19:48

Teden družine v Cerkvi na Slovenskem bo tudi letos tradicionalno potekal med 19. marcem, godom sv. Jožefa, moža device Marije in 25. marcem, praznikom Gospodovega oznanjenja. Geslo tedna družine je Drug drugega bremena nosite, s čimer se vključuje v pobude pastoralnega leta 2010/11, ki je posvečeno krščanski dobrodelnosti in solidarnosti.

Gradivo za župnije in druge zainteresirane skupine so na prošnjo Medškofijskega odbora za družino pripravili sodelavci in sodelavke iz vseh slovenskih (nad)škofij. V mašnih nagovorih so predstavili različna bremena družin kot so bolezen, otroci s posebnimi potrebami, materialna in socialna stiska, družina z odvisnikom, bolečine in upanje razbite družine. Zbrani prispevki so kljub oviram, ki jih opisujejo, o(d)prti na (za)upanje in svetopisemska besedila.

V tednu družine bodo na ravni (nad)škofij, dekanij ali župnij potekale različne prireditve.

Nadškofija Ljubljana

V prostorih Mladinskega informacijskega centra pri cerkvi sv. Jožefa na ulici Stare pravde 11 v Ljubljani so že v soboto, 5. marca 2011, od 15.00 do 18.30 potekale medgeneracijske delavnice pod naslovom Nosimo bremena drug drugega.

Nadškofija Maribor

V župniji sv. Jožefa na Studencih v Mariboru bo v soboto, 19. marca 2011, ob 10.00 maša z nagovorom ob župnijskem zavetniku, ki jo bo daroval nadškof metropolit Marjan Turnšek.

V dvorani Študentskega centra Sinaj na Koroški cesti 1 v Mariboru bo v sredo, 23. marca 2011, ob 20.30 predstavitev osnutka novega družinskega zakonika, ki ga organizirata Urad za družino Nadškofije Maribor in Civilna iniciativa za družino in pravice otrok.

V dvorani Študentskega centra Sinaj na Koroški cesti 1 v Mariboru bo v sredo, 30. marca 2011, ob 20.30 predaval p. Vital Vider na temo od zaljubljenosti do poroke. Spregovoril bo tečajih priprave na zakon in predstavil Šolo za zakon.

Škofija Novo mesto

Slovesno somaševanje ob začetku tedna družine in godu zavetnika novomeške škofije bo v soboto, 19. marca 2011, ob 9.00 v stolnici sv. Nikolaja vodil škof Andrej Glavan. Med mašo bo zaslužni sodelavki Župnijske Karitas Kočevje Mariji Kalan tudi podelil škofijsko odličje sv. Jožefa.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.