Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mati in sin (foto: nn)
Mati in sin

Ženska – krona stvarstva

Slovenija | 08.03.2011, 13:43

Danes praznujemo mednarodni dan žensk, ki tokrat poteka na temo: "Enak dostop do izobraževanja, usposabljanja ter znanosti in tehnologije: peš-pot do dostojnega dela za ženske". Pobudo za poseben dan žensk je dala nemška feministka Clara Zetkin. Prvič so ga obeležili leta 1911, mednarodni dan pa je postal leta 1917. Praznik je tudi dan spomina na požar v ameriški tovarni Triangle, kjer je 25. marca 1911 umrlo 146 delavk.

V Katoliški Cerkvi so se glede pojmovanja vloge ženske po drugem vatikanskem cerkvenem zboru zgodile pomenljive spremembe, saj je podprla njihovo dejavnejšo vlogo. Cerkev žensko postavlja v središče civilne družbe. Njena vloga je nenadomestljiva in vsaka ženska je povabljena, da v polnosti živi svoje dostojanstvo ter s tem prispeva k prijaznejši družbi. Pravo vrednotenje žensk zahteva takšno ureditev dela, da ni prisiljena plačevati svojega napredovanja z zanemarjanjem družine, v kateri ima kot mati nenadomestljivo vlogo. Igralka, pisateljica in pesnica Nataša Konc Lorenzutti: „Jaz žensko vidim v vseh časih, ne samo v današnjem utrujenem, razmesarjenem svetu kot krono stvarstva, kot mater, ne glede na to, ali je biološka mati ali pa ne. Zame je ženska vedno mati – tudi če je redovnica, tudi če je poročena, pa ne more imeti otrok, tudi če je neporočena, pa ji ni bilo dano imeti otrok in seveda, če je mati v resnici. Zame je ženska vedno neko zatočišče za utrujene ljudi.“

Ženska in moški se dopolnjujeta

Posebno vlogo ženske v Cerkvi so izrazile predvsem velike žene preteklega stoletja. Med njimi naj omenimo Edith Stein, Mati Terezijo in Chiaro Lubich. Slednja je v nekem intervjuju vlogo ženske v Cerkvi in družbi označila kot zelo pomembno. Po vzoru Marije namreč prinaša tisto, kar bo ostalo tudi v večnosti. Hierarhija bo minila, vse strukture bodo odpadle, ostala pa bo ljubezen.

„Zato se žena uresniči, če se zaveda, da je osvobojena pravnega vidika, da bi mogla utrjevati veliko vrednoto krščanstva, ki je ljubezen.“ Po besedah papeža Benedikta XVI. mora biti ženskam omogočeno, da sodelujejo pri izgradnji družbe, ki bo cenila ‘ženskega duha’. "Nujno je opomniti, da je Bog ustvaril človeka kot moškega in žensko, ki sta eno, hkrati sta si izvirno in dopolnjujoče raznolika“, še pravi sveti oče.

Predlog ukrepov za dvig rodnosti

Urad vlade za enake možnosti je ob letošnji 100-letnici praznovanja dneva žensk pozval ženske k temu, da bi praznik vzele kot "pomemben spomin in opomin na boj za pravice žensk". Opozarjajo pa tudi na nevarnost, da se njihove pravice v času v času zaostrenih gospodarskih razmer lahko zmanjšajo. Predstavniki SLS pa so na dopoldanski novinarski konferenci spregovorili o odsotnosti ukrepov za povečanje rodnosti v Sloveniji, o nacionalni politiki na področju varstva otrok ter o ekonomskem položaju žensk v današnji družbi.

Predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS Vesna Starman je poudarila, da vlada ni sprejela celovitih ukrepov za spodbujanje družin, nikakor pa tudi ne spodbuja dviga rodnosti.

Podpredsednica stranke Olga Franca je medtem opozorila, da so na področju pokojninske zakonodaje dosegli olajšavo ne le za drugega, ampak za vse nadaljnje otroke. Poudarila je, da v predlogu zakona o davku na nepremičnine ni bilo nikakršnih spodbud za mlade družine in nikakršnih socialnih korektivov. Naj povemo še to, da se ob današnjem mednarodnem dnevu žensk Slovenska ženska zveza pri SLS zavezuje, da bo predlog ukrepov za dvig rodnosti v Sloveniji za obdobje 2011 - 2020 čim prej predlagala poslanki skupini SLS za pripravo in vložitev v parlamentarni postopek.

Razlike v plačah in zaščita materinstva

Evropski parlament Mednarodni dan žensk letos obeležuje s številnimi dogodki v Bruslju in Strasbourgu. Čeprav se je položaj žensk v družbi, gospodarstvu in politiki skozi desetletja izboljšal, pa želijo poslanci predvsem opozoriti, da veliko dela na področju enakosti med spoloma ostaja nedokončanega. Diskriminacija žensk na trgu dela, razlike v plačah med moškimi in ženskami ter zaščita materinstva so ob tem v središču pozornosti.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton in podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding sta ob mednarodnem dnevu žensk opozorili na vlogo, ki jo imajo ženske pri spreminjanju razmer v Severni Afriki. Ob tem sta izrazili upanje, da se bo njihova vloga odrazila v institucionalnih spremembah, ki se dogajajo v regiji.

Slovenija, Svet
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...