Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškofa Kramberger in Turnšek (foto: Alen Salihović)
Nadškofa Kramberger in Turnšek

Slovesnost ob spremembi na sedežu mariborske nadškofije in metropolije

Slovenija | 06.03.2011, 00:29

V stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru bo danes popoldne ob 15. uri bogoslužno slavje ob spremembi na nadškofijskem metropolitanskem sedežu v Mariboru, ki se je zgodila 3. februarja 2011.

Papež Benedikt XVI. je 3. februarja 2011 sprejel odpoved službi mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja, obenem pa je njegov naslednik postal dotedanji mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek.

Slovesno somaševanje bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Glavna somaševalca bosta upokojeni nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger in novi mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek. Pri slovesnem evharističnem bogoslužju bodo sodelovali verniki, duhovniki in (nad)škofje iz domovine in tujine. Navzoči bodo tudi predstavniki javnega ter kulturnega življenja.

Prepeval bo mešani pevski zbor iz mariborske stolne župnije ob spremljavi kvarteta violin. Slovesnost bomo neposredno prenašali na Radiu Ognjišče.

Življenjepis mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Marjana Turnška

Msgr. dr. Marjan Turnšek se je rodil 25. julija 1955 v Celju. Leta 1974 je maturiral na Celjski gimnaziji in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani, kjer je leta 1981 diplomiral in bil tudi posvečen v duhovnika. Nato je štiri leta služboval kot kaplan v župniji Sv. Martina v Velenju.

Podiplomski študij je nadaljeval v Rimu na Papeški univerzi Gregoriana. Magisterij je dosegel leta 1987, doktorat pa 1990 z disertacijo z naslovom: »Cerkev in zakramenti v teologiji predkoncilskega obdobja in v odlokih drugega vatikanskega cerkvenega zbora: Raziskava o odnosu med teologijo o zakramentih in naukom o Cerkvi«. V tem času je na Vatikanski šoli za bibliotekarstvo (Bibliotheca apostolica Vaticana) diplomiral tudi iz bibliotekarstva.

Od leta 1990 naprej je kot znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov sodeloval pri pripravi beatifikacije Antona Martina Slomška (1999), zlasti na področju dodatnega raziskovanja in strokovnega predstavljanja njegovega lika širši javnosti. Od leta 1993 je član združenja Evropska družba za katoliško teologijo (Europäische Gesellschaft für katholische Theologie), bil pa je tudi član tajništva sinode (plenarnega zbora) Cerkve na Slovenskem pri Slovenski škofovski konferenci (1997–2001). Leta 1994 je bil imenovan za rektorja Bogoslovnega semenišča v Mariboru, leta 1999 pa za kanonika tamkajšnjega stolnega kapitlja in za papeževega prelata.

Od leta 1990 do 2010 je z rednimi in izbirnimi predavanji, vajami in seminarji s področja sistematične (dogmatične) teologije poučeval na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani na enoti v Mariboru in Ljubljani. Sodeloval je pri nastajanju in izvajanju Šole za animatorje, ki je razširjena po vsej Sloveniji, in pri nastajanju učbenikov za predmet Vera in kultura na katoliških gimnazijah.

Med letoma 1993–2003 je bil glavni urednik Slomškovega lista, ki ga izdaja postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo s sedežem v Rimu. V okviru mariborske škofije je bil od leta 1992 do 2005 odgovoren za založniško dejavnost pri Slomškovi založbi. Pogosto je sodeloval v radijskih in televizijskih oddajah – tako na nacionalnih programih radia in televizije kot na zasebnih in lokalnih postajah.

Papež Benedikt XVI. ga je 7. aprila 2006 imenoval za prvega ordinarija murskosoboške škofije. Škofovsko posvečenje je prejel v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti 25. junija 2006. Kot član Slovenske škofovske konference je odgovoren za Slovensko komisijo za karitativno dejavnost, Medškofijsko komisijo za duhovne poklice, Slovensko Karitas in Komisijo Pravičnost in mir. Na mednarodni ravni je delegat SŠK v Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).

Papež Benedikt XVI. je msgr. dr. Marjana Turnška 28. novembra 2009 imenoval za mariborskega nadškofa pomočnika, 3. februarja 2011 pa je nasledil dosedanjega mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja. Na 58. redni seji Slovenske škofovske konference 14. februarja 2011 v Ljubljani je bil izvoljen za njenega podpredsednika.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...