Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Od burje nagnjena drevesa na Krasu (foto: Wikipedia)
Od burje nagnjena drevesa na Krasu | (foto: Wikipedia)

Rdeči alarm na Primorskem zaradi močne burje

Slovenija | 01.03.2011, 17:07

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi močne burje razglasila rdečo stopnjo ogroženosti za severni Jadran. Sunki burje na Primorskem bodo že danes popoldne presegali hitrost 100 kilometrov na uro, burja se bo v torek popoldne še okrepila in do srede popoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrosti do okoli 160 kilometrov na uro.

Kot je povedel meteorolog Branko Gregorčič, bo burja, ki bo v sunkih na Obali dosegala do 120 kilometrov na uro, oslabela v noči na četrtek. Sicer se to ponavlja po 12 mesecih. Lani je bilo podobno, ko so najmočnejši sunki burje dosegali tudi do 180 kilometrov na uro. Zato je treba biti po Gregorčičevih besedah zelo previden v prihodnjih 24 urah predvsem na Primorskem, ogrožen bo tranzitni promet, opozarjajo pa tudi na možnost poškodbe zaradi različnih letečih predmetov.

Vodja oddelka za hidrološke prognoze Arsa Janez Polajnar je zaradi močne burje opozoril na visoko plimovanje morja danes in v sredo. "Zlasti ob plimi danes zvečer in v sredo zjutraj lahko morje zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale, najbolj na udaru bo Piranska punta," je pojasnil. Po njegovih besedah bodo najvišji valovi presegli višino treh metrov. Na Ajdovskem so se zaradi orkanske burje že odločili, da v sredo ne bo pouka, tudi na Vipavskem o tem razmišljajo, je še povedal Polajnar.

Direktor urada za preventivo pri upravi za zaščito in reševanje Srečko Šestan pa je izpostavil, da bo letošnja burja podobna lanski, nekje bo močnejša, nekje pa ne, a še vedno v "rdečem območju".

V Mestni občini Koper pa voznike pozivajo, naj avtomobile za vsak slučaj umaknejo z Ukmarjevega trga.

Zaradi močne burje bodo v sredo zaprte šole in vrtci na Ajdovskem in Goriškem

Zaradi napovedane močne burje, ki naj bi v sredo med šesto in osmo uro v sunkih presegala celo hitrost 180 kilometrov na uro, so v občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica zaprli osnovne šole in vrtce ter glasbeno šolo. Za tiste, ki nimajo varstva za svoje otroke, bo organizirano dežurstvo, šolskih prevozov pa zaradi zapore cest ne bo.

Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko, naj bi bilo najhuje v sredo med šesto in osmo uro zjutraj, ko lahko posamezni sunki burje presežejo celo 180 kilometrov na uro. V nočnem času, med 20. uro in 6. uro v sredo, pa bodo sunki presegali 160 kilometrov na uro.

Močna burja bo tokrat pihala tudi na območju tistih krajev v srednji in spodnji Vipavski dolini, ki na burjo niso tako navajeni kot v zgornjem delu, zato pričakujejo večjo škodo in več klicev na pomoč. Na Ajdovskem bo sicer dežuralo 140 pripadnikov reševalnih služb, predvsem gasilcev.

Vrata osnovnih šol, vrtcev in glasbene šole bodo ostala zaprta tudi v Mestni občini Nova Gorica in Vipava. Prav tako ne bo običajnih šolskih prevozov, saj bo močno moten tudi promet na cestah.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.