Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Okras iz slanega testa (foto: Wikipedija)
Okras iz slanega testa

Slano in preprosto

| 23.02.2011, 09:37

Tako lahko opišemo material, osnovno sestavino umetniškega izdelovanja Sabine Zakšek iz Raven pri Zdolah, ki smo jo spoznali na Prešernovem semnju v Kranju na kulturni praznik. Njeni prepoznavni izdelki so med drugim tudi lutke prijaznega izraza. Kratek pogovor z njo smo slišali v rubriki „Zakladi naše dediščine“.

Več kot tri tisočletna tradicija

Sabina Zakšek je poudarila, da mnogi ne poznajo dolgoletne tradicije izdelovanja iz slanega testa. Poznano in razširjeno naj bi bilo že v času starodavnih ljudstev, kot na primer pri Majih in Inkih.

V slanem testu je skrita simbolika, je prepričana Sabina, iz moke pečemo kruh, osnovno živilo, sol pa naj bi predstavljala modrost. Ne glede na to, ali damo kaj na simboliko ali ne, gotovo je nekaj, izdelovanje iz slanega testa je prijetno.

Slano testo

Gre za „živ“ material, ki ga nudi narava. Zelo navdušeni so nad njim otroci. Smo v počitniškem času in morda bo prišla prav ideja, kako zapolniti nekaj ur s čim koristnim in uporabnim. Družina se lahko zaposli in preživi skupaj nekaj časa ob ustvarjanju, zakaj pa ne, izdelkov iz slanega testa.

Recept je preprost:

2 skodelici moke
1 skodelica mlete soli
0,75 skodelice vode

Priprava:

Sestavine zgnetemo v voljno testo, razvaljamo pol centimetra debelo in pripravljeno je za oblikovanje. Gotove izdelke sušimo nekaj ur, dokler ne postanejo trdi. Posušeno pobarvamo, lahko tudi polakiramo.

Pa veliko veselja in umetniškega navdiha.

Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc) Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc)

Kako je Martin Golob do solz nasmejal Boruta Pahorja

Razprodana Festivalna dvorana je v četrtek gostila dobrodelno obarvan večer. Zanj sta v organizaciji Založbe Družina in Zveze prijateljev mladine poskrbela duhovnik Martin Golob in nekdanji ...

Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO) Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO)

Sobotna iskrica, ob kateri smo potrebovali robčke

Legendarna oddaja Sobotna iskrica, ki jo je več kot 30 let na našem radiu ustvarjal Jure Sešek, je prešla v roke mlajši generaciji. Oddaja bo tako živela naprej in prinašala teme zanimive mladim ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Jože Pavlakovič (photo: NL) Jože Pavlakovič (photo: NL)

Jože Pavlakovič, župnik polanski

Kot je zapisano v naslovu, tako se g. Jože predstavi ob srečanju na radiu, ko smo ga povabili na pogovor za sobotno popoldansko oddajo. Letošnje leto je zanj polno jubilejev in pomembnih obletnic.