Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Okras iz slanega testa (foto: Wikipedija)
Okras iz slanega testa

Slano in preprosto

| 23.02.2011, 09:37

Tako lahko opišemo material, osnovno sestavino umetniškega izdelovanja Sabine Zakšek iz Raven pri Zdolah, ki smo jo spoznali na Prešernovem semnju v Kranju na kulturni praznik. Njeni prepoznavni izdelki so med drugim tudi lutke prijaznega izraza. Kratek pogovor z njo smo slišali v rubriki „Zakladi naše dediščine“.

Več kot tri tisočletna tradicija

Sabina Zakšek je poudarila, da mnogi ne poznajo dolgoletne tradicije izdelovanja iz slanega testa. Poznano in razširjeno naj bi bilo že v času starodavnih ljudstev, kot na primer pri Majih in Inkih.

V slanem testu je skrita simbolika, je prepričana Sabina, iz moke pečemo kruh, osnovno živilo, sol pa naj bi predstavljala modrost. Ne glede na to, ali damo kaj na simboliko ali ne, gotovo je nekaj, izdelovanje iz slanega testa je prijetno.

Slano testo

Gre za „živ“ material, ki ga nudi narava. Zelo navdušeni so nad njim otroci. Smo v počitniškem času in morda bo prišla prav ideja, kako zapolniti nekaj ur s čim koristnim in uporabnim. Družina se lahko zaposli in preživi skupaj nekaj časa ob ustvarjanju, zakaj pa ne, izdelkov iz slanega testa.

Recept je preprost:

2 skodelici moke
1 skodelica mlete soli
0,75 skodelice vode

Priprava:

Sestavine zgnetemo v voljno testo, razvaljamo pol centimetra debelo in pripravljeno je za oblikovanje. Gotove izdelke sušimo nekaj ur, dokler ne postanejo trdi. Posušeno pobarvamo, lahko tudi polakiramo.

Pa veliko veselja in umetniškega navdiha.

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...