Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Okras iz slanega testa (foto: Wikipedija)
Okras iz slanega testa

Slano in preprosto

| 23.02.2011, 09:37

Tako lahko opišemo material, osnovno sestavino umetniškega izdelovanja Sabine Zakšek iz Raven pri Zdolah, ki smo jo spoznali na Prešernovem semnju v Kranju na kulturni praznik. Njeni prepoznavni izdelki so med drugim tudi lutke prijaznega izraza. Kratek pogovor z njo smo slišali v rubriki „Zakladi naše dediščine“.

Več kot tri tisočletna tradicija

Sabina Zakšek je poudarila, da mnogi ne poznajo dolgoletne tradicije izdelovanja iz slanega testa. Poznano in razširjeno naj bi bilo že v času starodavnih ljudstev, kot na primer pri Majih in Inkih.

V slanem testu je skrita simbolika, je prepričana Sabina, iz moke pečemo kruh, osnovno živilo, sol pa naj bi predstavljala modrost. Ne glede na to, ali damo kaj na simboliko ali ne, gotovo je nekaj, izdelovanje iz slanega testa je prijetno.

Slano testo

Gre za „živ“ material, ki ga nudi narava. Zelo navdušeni so nad njim otroci. Smo v počitniškem času in morda bo prišla prav ideja, kako zapolniti nekaj ur s čim koristnim in uporabnim. Družina se lahko zaposli in preživi skupaj nekaj časa ob ustvarjanju, zakaj pa ne, izdelkov iz slanega testa.

Recept je preprost:

2 skodelici moke
1 skodelica mlete soli
0,75 skodelice vode

Priprava:

Sestavine zgnetemo v voljno testo, razvaljamo pol centimetra debelo in pripravljeno je za oblikovanje. Gotove izdelke sušimo nekaj ur, dokler ne postanejo trdi. Posušeno pobarvamo, lahko tudi polakiramo.

Pa veliko veselja in umetniškega navdiha.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...