Petra StoparPetra Stopar
dr. Marko Terseglav (foto: dr. Urša Šivic)
dr. Marko Terseglav | (foto: dr. Urša Šivic)

Dr. Marko Terseglav – Murkov nagrajenec

Slovenija | 12.02.2011, 17:48

Slovensko etnološko društvo je Murkovo nagrado za življenjsko delo podelilo dr. Marku Terseglavu, ki smo ga gostili v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Dr. Marko Terseglav je maturiral v Ljubljani, študiral slavistiko in primerjalno književnost ter leta 1972 diplomiral. Leta 1980 je magistriral z nalogo Prešeren in slovenska ljudska pesem ter leta 1993 doktoriral z nalogo Uskoška pesemska dediščina Bele krajine. Po diplomi se je zaposlil na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani, kjer dela še danes kot znanstveni sodelavec. V folkloristiki se je izpopolnjeval v Berlinu, Bratislavi, Brnu, Zagrebu. Tri leta je bil lektor slovenščine na univerzi v Osijeku, leta 1995 je postal docent, 2001 pa izredni profesor folkloristike na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Področje njegovega znanstvenega dela obsega štiri pomembnejše sklope: zgodovino folklorističnih misli na Slovenskem, metodološko-teoretične probleme ljudske duhovne kulture, razmerje med ljudskim in umetnim pesništvom in metodični odnosi. K njegovim teoretičnim delom sodi knjižica Ljudsko pesništvo (1987). Izdal je še knjige Način življenja Slovencev 20. stoletja (1980), Porabska pesmarica (1989), Kronika župnije Ajdovec (1990), Tristo narodnih in drugih priljubljenih petih pesmi ter zbirki kvantarskih pesmi Klinček lesnikov in Tri prste pod popkom.

Med več kot 250-imi bibliografskimi enotami so 3 samostojne monografije, 5 strokovnih knjig in okrog 30 znanstvenih člankov, med katerimi so bili nekateri objavljeni v tujih strokovnih revijah. Je član številnih odborov in društev doma in na tujem, urednik strokovnih revij, sodelavec in sourednik številnih zvočnih izdaj in temeljne izdaje Štrekljevih Slovenskih ljudskih pesmi.

Slovensko etnološko društvo že skoraj četrt stoletja podeljuje Murkovo nagrado ter Murkova priznanja in listine (po utemeljitelju slovenske etnologije - Matiji Murku) in sicer najbolj zaslužnim poklicnim in ljubiteljskim etnologom za življenjsko delo ali za izjemne etnološke znanstvene in raziskovalne dosežke posameznikov, skupin ali ustanov. Murkovo nagrado za življenjsko delo v letu 2010 je prejel dr. Marko Terseglav, ki je po besedah komisije: »S svojo življenjsko raziskovalno držo vidno zaznamoval slovensko folkloristiko in etnologijo. S to držo je v svojem raziskovalnem in pedagoškem delu neopazno premoščal razdalje med raziskovanjem in raziskovanim, med znanostjo in odzivnostjo v javnosti, med resnobnostjo raziskovalnih svetov in sproščenostjo, ki nevsiljivo odpira vrata učenosti in vrata na domača dvorišča današnjega, včerajšnjega in jutrišnjega dne.«

Z dr. Markom Terseglavom se je 19. januarja na etnološkem večeru v Slovenskem etnografskem muzeju pogovarjala njegova sodelavka dr. Marjanca Klobčar. Odlomek pogovora, v katerem je tekla beseda o njegovem skoraj 40-letnem delu, o slavistiki, etnologiji in folkloristiki, terenskih raziskavah, heterogeni kulturi v Beli krajini, zbirki kvantarskih pesmi, nosilcih ljudskih pesmi, knjižnih izdajah in še čem, smo prepletali s pesemski gradivom z Glasbenonarodopisnega inštituta.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.