Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vokalna skupina BIT (foto: ARO)
Vokalna skupina BIT

132.000 - Za digitalni mamograf

Slovenija | 12.02.2011, 21:46

V svetu vsako leto zboli za rakom dojk več kot milijon žensk, v Sloveniji več kot 1000. V zadnjih letih opažajo, da zbolevajo vedno mlajše ženske, pred 50 in 40 letom starosti. Zbolijo tudi moški, 6-8 letno. Zaradi raka dojk letno umre pri nas v Sloveniji približno 400 žensk in 3 moški.

Vsi si želimo, da bi se umrljivost zaradi raka znižala in zvišala možnost ozdravitve in kvalitetnega preživetja. To lahko dosežemo le z zgodnjim odkrivanjem bolezni in ustreznim zdravljenjem. Za zgodnje odkrivanje bolezni je danes še vedno najpomembnejša mamografija, to je rentgensko slikanje dojk z ustreznim digitalnim mamografskim aparatom.

Tudi Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj s svojim Centrom za bolezni dojk (ustanovljen leta 1998) nujno potrebuje digitalni mamograf, ker se iz leta v leto viša številka žensk in moških, ki želijo opraviti pregled. Letno opravijo več kot 5000 mamografij, odkrijejo pa približno 50 primerov raka dojk. Pomagajmo jim ga zagotoviti!

Do konca prenosa nocojšnje dobrodelne prireditve, na kateri so nastopili številni priznani glasbeniki, ste darovali več kot 115.00 EUR. Za vse darove se zahvaljujemo!

Telefonski številki sta za darovanje odprti še naprej - do 23.00:

01 512 25 00
(nocoj od 18.00 do 23.00)

01 472 00 11
( nocoj od 20.00 do 23.00)

V Centru pišejo:

„Uspešnost diagnostike zgodnjega odkrivanja raka, ko ta še ni klinično viden, ko še ni razširjen po celem telesu, je odločilna. Čimbolj zgodaj je rak odkrit, boljše so možnosti zdravljenja, zaustavitve bolezni in nenazadnje tudi ozdravitve. Velik napredek pri zgodnjem odkrivanju raka dojk je nastopil z razvojem digitalne mamografije. Za razliko od klasične, analogne mamografije, tu slika ne nastane na filmu, ampak jo odčitujemo neposredno na ekranu. Prednost tega je, da je možno z računalniško obdelavo posnetkov razjasniti marsikatero spremembo v dojkah, ki bi sicer zahtevala dodatna rentgenska slikanja. S tem načinom obdelave slike prihranimo lahko pacientom marsikatero dodatno dozo rentgenskega sevanja. Digitalna mamografija je zato torej natančnejša in varnejša metoda v primerjavi z analogno. Drugo, kar je tudi izredno pomembno pa je, da je možno digitalno sliko preko računalniškega omrežja poslati v visoko usposobljene centre pri nas in v tujini. To je izrednega pomena predvsem v zahtevnih, strokovno zelo kompliciranih primerih. Odločitev vrhunskega tima je v nejasnih primerih odločilna in pomembna. Odloči se o usodi pacienta, njegovem zdravljenju, življenju in nenazadnje tudi o preživetju. Naš cilj je ženskam in moškim omogočiti visokokvalitetno in s tem strokovno diagnostiko na najvišjem evropskem nivoju, ki bo zagotovila čimbolj zgodnje odkrivanje raka dojk in omogočila ne le preživetje ampak človeka vredno življenje“.

Vokalna skupina BIT
Vokalna skupina BIT © ARO

Slovenski oktet s pianistko Urško Vidic
Slovenski oktet s pianistko Urško Vidic © ARO

Z dobrodelno akcijo za mamograf so začeli že oktobra 2010 in svojo prošnjo so naslovili tudi na naslove medijskih hiš. Tako smo na klic in prošnjo Porodnišnice Kranj odgovorili Radio Ognjišče in TV SLO - Razvedrilni program, ki smo nocoj pripravili veliko dobrodelno akcijo STOPIMO SKUPAJ ZA DIGITALNI MAMOGRAF.

V studiu 1 TV SLO je po 20.00 potekala 100 minutna glasbena prireditev, med katero sta bili odprti telefonski številki (čakalo je 60 telefonistov iz vrst zaposlenih v kranjski porodnišnici ter njihovi domači in prijatelji), na kateri bodo lahko dobrotniki klicali in sporočili svoj prostovoljni dar. 

Nina Strnad
Nina Strnad © ARO

Akcijo sta vodila Mojca Mavec in Jure Sešek, glasbeni program pa so oblikovali:

Slovenski oktet, Pushluschtae, Kvartet musicala Ljubim te, spremeni se, Romana Kranjčan, Nuška Drašček, Nina Strnad, Irena Vrčkovnik, Katrinas, Plesna skupina Maestro, Jazz Station, Terrafolk z Anjo Bukovec, Lara Jankovič, Kvartet Accademia, Vokalna skupina Bit in Otroški pevski zbor RTV SLO.

Telefonski številki za darovanje, odprti še do 23.00 ure:

 

01 512 25 00 (od 18.00 do 23.00)

01 472 00 11 (od 20.00 do 23.00)

 

Stopimo skupaj!

Nuška Drašček
Nuška Drašček © ARO

Muzikal - Ljubim te, spremeni se
Muzikal - Ljubim te, spremeni se © ARO

Slovenija, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.