Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zaupajte Bogu!

Svet | 27.02.2011, 16:27

Številnim romarjem, ki so se danes opoldne zbrali na trgu sv. Petra v Vatikanu, je papež Benedikt XVI. namenil spodbudo povezano z vsebino Božje besede današnje 8. nedelje med letom. Ta govori o zaupanju v Boga, kateremu lahko izročamo vse svoje stiske, težave in skrbi.

„Mar pozabi žena svojega otročiča in se in se ne usmili otroka svojega telesa? A tudi če bi one pozabile, jaz te ne pozabim“ (Iz 49,15), zagotavlja Bog svojemu ljudstvu. Na to dejstvo je spomnil papež Benedikt XVI., ko je v svojem opoldanskem nagovoru spodbujal k vedno večjemu zaupanju v Boga, ki ve, kaj potrebujemo. Tudi v evangeliju beremo Jezusovo spodbudo učencem, naj ne skrbijo predvsem za hrano, pijačo in obleko, temveč naj zaupajo v Božjo previdnost, ki skrbi celo za ptice in lilije na polju.

Ob tem sveti oče ugotavlja, da bi se lahko mnogim osebam, ki živijo v bedi, to Jezusovo naročilo morda zdelo izmikajoče. Dejansko pa Gospod želi naj razumemo, da ne moremo služiti hkrati dvema gospodoma: Bogu in bogastvu. Kdor veruje v Boga, ki je Oče poln ljubezni do svojih otrok, postavlja iskanje njegove volje na prvo mesto. To je v nasprotju s prepuščanjem slepi usodi in nedejavnosti. Vera v Božjo Previdnost nas namreč ne odvezuje od utrudljivega boja za dostojno življenje. Osvobaja pa nas od pretirane zaskrbljenosti za stvari in od strahu pred prihodnostjo, je zatrdil sveti oče. Jasno je, da glede na življenjsko poklicanost, ljudje to Jezusovo priporočilo živijo na različne načine. Tako bo isto naročilo npr. frančiškanski brat živel v temeljitejši, radikalnejši obliki, kot družinski oče, ki ga obvezujejo dolžnosti do žene in otrok. V vsakem primeru pa naj kristjana – podobno kot Jezusa - odlikuje popolno zaupanje v nebeškega Očeta, je dejal papež Benedikt XVI. Prav odnos do Boga Očeta daje smisel vsemu Kristusovemu življenju, njegovim besedam, odrešenjskim dejanjem, vse do smrti in vstajenja. Jezus nam je jasno pokazal, kaj pomeni živeti z nogami na tleh v pozornosti do sočloveka in hkrati s srcem v nebesih, potopljenim v Božje usmiljenje.

Svoj opoldanski nagovor je sveti oče sklenil s spodbudo, naj Marijini priprošnji izročimo svoje učenje preprostejšega, skromnejšega in dejavnega življenja – v spoštovanju stvarstva, ki naj ga varujemo v skladu z Božjo zamislijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...