Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Ivan Jurkovič (foto: Osebni arhiv)
Nadškof Ivan Jurkovič

Jurkovič nuncij v Rusiji

Cerkev na Slovenskem | 19.02.2011, 22:17

Papež Benedikt XVI. je nadškofa slovenskega rodu, msgr. Ivana Jurkoviča, danes imenoval za apostolskega nuncija v Rusiji. Jurkovič je do sedaj bil apostolski nuncij v Ukrajini, v Rusiji pa je nasledil msgr. Antonia Menninija, ki službo papeževega predstavnika sedaj opravlja v Veliki Britaniji.

Ivan Jurkovič, rojen 1952 v Banjaloki pri Kočevju, je dosegel naslov doktorja cerkvenega prava na Papeški lateranski univerzi in diplomiral na cerkveni diplomatski akademiji v Rimu. Diplomatsko službo je opravljal že v Južni Koreji, Kolumbiji in nazadnje skoraj sedem let bil nuncij v Ukrajini. Prej je več let deloval na državnem tajništvu v Vatikanu kot odgovorni na oddelku za Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Razmere v Rusiji zelo dobro pozna, nekaj časa je namreč pred leti delal tudi kot svetovalec na nunciaturi v Moskvi in bil tudi predavatelj kanonskega prava.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...