Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež zaskrbljen zaradi razmer v Egiptu

Slovenija | 06.02.2011, 14:35

Papeža Benedikta XVI. močno zaskrbljuje položaj v Egiptu. O tem je spregovoril danes opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu.

„Te dni pozorno spremljam občutljiv položaj, dragega mi egipčanskega naroda. Boga prosim, da bi dežela, ki je bila blagoslovljena z navzočnostjo Svete Družine, znova našla mir in miroljubno sožitje, v skupnem prizadevanju za dobro vseh,“ je v luči razmer v Egiptu dejal papež, ki je sicer svoj opoldanski nagovor začel z besedami, ki jih je Jezus namenil svojim učencem: „Vi ste sol zemlje... Vi ste luč sveta“ (Mt 5,13.14). Kaj pomeni biti luč je razložil z naukom preroka Izaija, kjer pravi, da bo naša luč svetila v temi, če bomo odprtega srca do lačnega in bomo nahranili potrtega. Gospodovi učenci so namreč poklicani dajati nov okus svetu in ga obvarovati pred gnilobo in to z Božjo modrostjo, ki v polnosti sije iz obličja njegovega Sina. On je „prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka“ (Jn 1,9).

V bližini 11. februarja, ko je god Lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov je papež Benedikt XVI. spomnil, na letošnjo poslanico ob tem dnevu z naslovom „Po njegovih ranah ste ozdraveli“, vzeto iz 1. pisma apostola Petra (2,24). Ob tem je povabil, naj se zazremo v Jezusa, Božjega Sina, ki je trpel, umrl, a je tudi vstal. Bog se namreč radikalno upira premoči zla. On skrbi za človeka v vsakem njegovem položaju, z njim deli trpljenje in odpira srce za upanje.

Prvi del svojega opoldanskega nagovora je sveti oče sklenil s povabilom, naj Marijini priprošnji izročamo starše, stare starše, učitelje, duhovnike in vse, ki se ukvarjajo z vzgojo, da bi mogli nove generacije vzgajati v srčni modrosti in jih tako privesti do polnosti življenja.

Papež Benedikt XVI. je po molitvi, ki je sledila in blagoslovu med pozdravi romarjev z raznih koncev sveta, ki jim je namenil spodbudno besedo v njihovih materinih jezikih, spregovoril tudi v slovenščini. Na trgu svetega Petra so se nahajali romarji z Vrhnike: „Lepo pozdravljam romarje iz Vrhnike v Sloveniji! Naj vam bo to vaše romanje v pomoč, da boste v skladu z evangelijem, ki smo ga poslušali danes pri sveti maši, vedno bolj postajali sol zemlje in luč sveta. Naj bo z vami moj blagoslov!"

Slovenija, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...