Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež zaskrbljen zaradi razmer v Egiptu

Slovenija | 06.02.2011, 14:35

Papeža Benedikta XVI. močno zaskrbljuje položaj v Egiptu. O tem je spregovoril danes opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu.

„Te dni pozorno spremljam občutljiv položaj, dragega mi egipčanskega naroda. Boga prosim, da bi dežela, ki je bila blagoslovljena z navzočnostjo Svete Družine, znova našla mir in miroljubno sožitje, v skupnem prizadevanju za dobro vseh,“ je v luči razmer v Egiptu dejal papež, ki je sicer svoj opoldanski nagovor začel z besedami, ki jih je Jezus namenil svojim učencem: „Vi ste sol zemlje... Vi ste luč sveta“ (Mt 5,13.14). Kaj pomeni biti luč je razložil z naukom preroka Izaija, kjer pravi, da bo naša luč svetila v temi, če bomo odprtega srca do lačnega in bomo nahranili potrtega. Gospodovi učenci so namreč poklicani dajati nov okus svetu in ga obvarovati pred gnilobo in to z Božjo modrostjo, ki v polnosti sije iz obličja njegovega Sina. On je „prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka“ (Jn 1,9).

V bližini 11. februarja, ko je god Lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov je papež Benedikt XVI. spomnil, na letošnjo poslanico ob tem dnevu z naslovom „Po njegovih ranah ste ozdraveli“, vzeto iz 1. pisma apostola Petra (2,24). Ob tem je povabil, naj se zazremo v Jezusa, Božjega Sina, ki je trpel, umrl, a je tudi vstal. Bog se namreč radikalno upira premoči zla. On skrbi za človeka v vsakem njegovem položaju, z njim deli trpljenje in odpira srce za upanje.

Prvi del svojega opoldanskega nagovora je sveti oče sklenil s povabilom, naj Marijini priprošnji izročamo starše, stare starše, učitelje, duhovnike in vse, ki se ukvarjajo z vzgojo, da bi mogli nove generacije vzgajati v srčni modrosti in jih tako privesti do polnosti življenja.

Papež Benedikt XVI. je po molitvi, ki je sledila in blagoslovu med pozdravi romarjev z raznih koncev sveta, ki jim je namenil spodbudno besedo v njihovih materinih jezikih, spregovoril tudi v slovenščini. Na trgu svetega Petra so se nahajali romarji z Vrhnike: „Lepo pozdravljam romarje iz Vrhnike v Sloveniji! Naj vam bo to vaše romanje v pomoč, da boste v skladu z evangelijem, ki smo ga poslušali danes pri sveti maši, vedno bolj postajali sol zemlje in luč sveta. Naj bo z vami moj blagoslov!"

Slovenija, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...