Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kardinal Rode za Večer: Osupnil sem

Slovenija | 05.02.2011, 09:38

Na vsa opozorila ni bilo pravega odziva, je finančno stanje mariborske nadškofije v pogovoru za Večer opisal kardinal Franc Rode, ki za nastalo stanje ne želi nikogar obtoževati. V pogovoru je še dejal, da je bilo v primeru mariborske nadškofije "vse skupaj zastavljeno preveč megalomansko, zunaj specifičnega poslanstva Cerkve, pa premalo premišljeno".

"Nisem mogel verjeti, da je zadeva dobila take razsežnosti in postavila slovensko Cerkev v tako čudno luč," je o članku, ki ga je o dolgovih mariborske nadškofije objavil rimski tednik Espresso, dejal kardinal Rode.

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit je ob 20. obletnici osamosvojitve dejal, da so posebno na začetku neke dobe, kot je izbojevanje državne neodvisnosti, pričakovanja posebno močna in v resnici nerealna. Prepričan je, da je v tem trenutku potrebna treznost ter dobri trdi realizem slovenskega človeka, ki ve, kaj je mogoče in kaj ni.

Pesimizem je po njegovih besedah odveč. Sedaj je potrebno sprejeti resničnost takšno, kot je, in vztrajno ter s pridnim delom izboljšati razmere. "Potrebna nam je vera vase, življenjski pogum, ki ga je slovenski človek neštetokrat pokazal v zgodovini. Vse to. A naj se tudi vladna ekipa potrudi, da opravi svoj posel pošteno in odgovorno", je poudaril.

Ključni problem odnosov med Cerkvijo in državo je po njegovem mnenju verska izobrazba v našem šolskem sistemu. Poudaril je, da gre "za vprašanje naše kulturne in evropske identitete, za vprašanje, kaj smo in kaj hočemo biti". Cerkev bi po njegovem mnenju morala to jasno ponavljati, saj gre tudi za spoštovanje pravic staršev.

Poleg tega bi bilo potrebno urediti tudi uradni status duhovne oskrbe v Slovenski vojski in v policiji, navzočnost in delovanje duhovnikov v zaporih in bolnišnicah ter prispevek države pri ohranjevanju kulturne dediščine.

Kardinal Rode je dejal, da ne ve, zakaj Slovenija ni izkoristila priložnosti za obisk Benedikta XVI. ob evharističnem kongresu v Celju in beatifikaciji Alojzija Grozdeta. "Prihodnja priložnost bi lahko bila beatifikacija škofa Gnidovca, a so težave s čudežem. Polovica zdravnikov iz komisije trdi, da je ozdravljenje neke gospe iz bližine Ljubljane naravno nerazložljivo, druga polovica pa je nasprotnega mnenja. Verjetno bo treba čakati na drugo priložnost," je pojasnil kardinal.

Odvračanje od krščanstva in odklanjanje vrednot, ki so v temelju evropske civilizacije, najbrž napoveduje propad krščanskih narodov, ocenjuje Rode. "Da mediji, tudi slovenski, z nekakšnim zlobnim veseljem in škodoželjnostjo ugotavljajo umiranje krščanstva, veliko pove o evropski psihi in o volji do življenja evropskega človeka", je poudaril.

Največji notranji problem Katoliške cerkve danes je po Rodetovih besedah nejasna in slabotna katoliška zavest mnogih vernikov, pomanjkanje redovniških in duhovniških poklicev. Med zunanjimi problemi pa je izpostavil krščanstvu sovražno razpoloženje, ki se kaže predvsem v sredstvih javnega obveščanja, človekovo zapiranje v zgolj zemeljska obzorja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...