Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Slovenski turisti nazaj iz Egipta

Slovenija | 04.02.2011, 15:40

Slovenski turisti, ki so ta teden dopustovali v priljubljenih egiptovskih letoviščih ob Rdečem morju, so se predčasno vrnili domov. Vlada se je namreč odločila, da je čas za evakuacijo tudi slovenskih državljanov. Turistični agenciji Kompas in Palma sta ponje poslali posebno letalo Adrie Airways.

Podrobnosti o tem, kako slovenske turiste čim bolj varno pripeljati domov, so predstavniki zunanjega ministrstva in obeh turističnih agencij dorekli na posebnem sestanku. Sklicali so ga po redni seji vlade, ko je ta ocenila, da se razmere v največji arabski državi tako zaostrujejo, da ni več dobro čakati. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro. Kot veste, so protestniki za konec tedna postavili tudi ultimate. Mi moramo imeti te ultimate pred očmi, še posebej, če zahteve protestnikov ne bodo izpolnjene," je poudaril premier Borut Pahor. V turističnih agencijah medtem menijo, da takojšnja evakuacija ni nujna. A predstavnik Kompasa Mišo Mrvaljevič pravi, da "v kolikor premier in slovenska vlada slovenske državljane pozoveta na tak način, nimamo nikakršne izbire, kot da ukrepamo v skladu s takšnimi navodili".

Mrvaljevič je v pogovoru za naš radio povedal, da naši turisti nad predčasnim odhodom niso najbolj navdušeni. "Največjo težavo so imeli z domačimi, ki so jih mediji ustrezno prestrašili, in so morali, namesto da bi uživali na dopustu, odgovarjati na sporočila, da so v redu. Vsi naši gostje so verjetno razočarani in jezni," je dodal.

Kdo bo povrnil stroške za izredni prevoz in izgubljeni dan počitnic? "Besede premierja so bile takšne, da je razumeti, da dodatne stroške, ki so s tem nastali, nosila vlada," odgovarja Mrvaljevič. In kako pojasnjuje odločitev Kompasa, da napoti turiste v Egipt, ko so bili nemiri v večjih mestih že precej obsežni in so nekatere države svoje državljane že pošiljale domov? "Naša letovišča so več kot 700 kilometrov daleč od izbruha teh neredov in vsi naši gosti, ki so tam, so od njih oddaljeni približno toliko, kot od Torina do Ljubljane. Ko so bile v Ljubljani demonstracije pred parlamentom, ni nihče evakuiral svojih ljudi iz Torina v Italiji," je dejal. Poudaril je tudi, da je varnost v turizmu vedno na prvem mestu in zatrdil, da so imeli na agenciji pripravljen načrt evakuacije, če bi se razmere zelo zaostrile.

Slovenija, Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...