Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenski turisti nazaj iz Egipta

Slovenija | 04.02.2011, 15:40

Slovenski turisti, ki so ta teden dopustovali v priljubljenih egiptovskih letoviščih ob Rdečem morju, so se predčasno vrnili domov. Vlada se je namreč odločila, da je čas za evakuacijo tudi slovenskih državljanov. Turistični agenciji Kompas in Palma sta ponje poslali posebno letalo Adrie Airways.

Podrobnosti o tem, kako slovenske turiste čim bolj varno pripeljati domov, so predstavniki zunanjega ministrstva in obeh turističnih agencij dorekli na posebnem sestanku. Sklicali so ga po redni seji vlade, ko je ta ocenila, da se razmere v največji arabski državi tako zaostrujejo, da ni več dobro čakati. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro. Kot veste, so protestniki za konec tedna postavili tudi ultimate. Mi moramo imeti te ultimate pred očmi, še posebej, če zahteve protestnikov ne bodo izpolnjene," je poudaril premier Borut Pahor. V turističnih agencijah medtem menijo, da takojšnja evakuacija ni nujna. A predstavnik Kompasa Mišo Mrvaljevič pravi, da "v kolikor premier in slovenska vlada slovenske državljane pozoveta na tak način, nimamo nikakršne izbire, kot da ukrepamo v skladu s takšnimi navodili".

Mrvaljevič je v pogovoru za naš radio povedal, da naši turisti nad predčasnim odhodom niso najbolj navdušeni. "Največjo težavo so imeli z domačimi, ki so jih mediji ustrezno prestrašili, in so morali, namesto da bi uživali na dopustu, odgovarjati na sporočila, da so v redu. Vsi naši gostje so verjetno razočarani in jezni," je dodal.

Kdo bo povrnil stroške za izredni prevoz in izgubljeni dan počitnic? "Besede premierja so bile takšne, da je razumeti, da dodatne stroške, ki so s tem nastali, nosila vlada," odgovarja Mrvaljevič. In kako pojasnjuje odločitev Kompasa, da napoti turiste v Egipt, ko so bili nemiri v večjih mestih že precej obsežni in so nekatere države svoje državljane že pošiljale domov? "Naša letovišča so več kot 700 kilometrov daleč od izbruha teh neredov in vsi naši gosti, ki so tam, so od njih oddaljeni približno toliko, kot od Torina do Ljubljane. Ko so bile v Ljubljani demonstracije pred parlamentom, ni nihče evakuiral svojih ljudi iz Torina v Italiji," je dejal. Poudaril je tudi, da je varnost v turizmu vedno na prvem mestu in zatrdil, da so imeli na agenciji pripravljen načrt evakuacije, če bi se razmere zelo zaostrile.

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...