Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Gregor Kunej in Nataša Ličen (foto: ARO)
Gregor Kunej in Nataša Ličen

Učim kar živim

| 01.02.2011, 09:59

V februarski Radijski katehezi za mlade bomo na praznik Gospodovega darovanja, z duhovnim asistentom skupnosti katoliške mladine Gregorjem Kunejem, razmišljali pod naslovom „Odkrivam, preverjam, če je odgovor resničen“. Za vstop v to temo in lažje razumevanje vabimo k ogledu filma o Materi Tereziji, ki je bil leta 2003 posnet v Italiji. Čez teden dni, v sredo 9. februarja bo pogovor v živo. Vabljeni k sodelovanju.

Filmska zgodba „Madre Teresa“

Takšen je izvirni naslov filma, ki je bil posnet ob razglasitvi Matere Terezije za blaženo. Predstavitev njenega življenja se v filmu začne v Kalkuti leta 1950, ko je bila Mati Tereza zaposlena še kot učiteljica. Preko srečanja z umirajočimi na ulicah mesta lahko spremljamo njeno spreobrnjenje, ki je botrovalo ustanovitvi ženske skupnosti Misijonark ljubezni. Namigov o tem, kje je črpala moč za delo z revnimi in umirajočimi ter kako naj razumemo besedno zvezo živeti iz evharistije, je v filmu več kot dovolj.

Odkrivam, preverjam, če je odgovor resničen

To je bilo tudi življenjsko vprašanje Matere Terezije, ko je v času ne tolikšne prožnosti Cerkve, kot smo je vajeni danes, ustanavljala novo redovno skupnost. Začutila je klic znotraj klica, kot je sama dejala, da mora iti med najbolj uboge od ubogih. Vse svoje življenje se je borila z odkrivanjem in preverjanjem, hkrati pa je vse to, kar je živela in delala izročala Gospodu. Njeno delo, ki ga danes mnogi občudujemo, ima temelj v velikih bojih in negotovosti, ki ju sleherni dan doživlja tudi vsak od nas.

Kako vemo, da smo na pravi poti?

Gotovost našega iskanja se lepo izkazuje tudi v odlomku iz Matejevega evangelija, iz 25. poglavja, ki razkriva kaj se bo zgodilo z nami ob poslednji sodbi. Kaj je tisto pravo in kaj je le sad našega pohlepa, egoizma in podobno? Vzemite v roke Sveto pismo in preberite. Poslušajte pa tudi Radijsko katehezo z Gregorjem Kunejem jutri zvečer ob 20.30. Morda odgovorimo tudi na vprašanje, ki se zastavlja vam, o pravilni izbiri življenjske poti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.