Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Janez Oražem - Žane (foto: ARO)
Janez Oražem - Žane

Janez Oražem - Žane v oddaji „Naš gost“

Slovenija | 26.01.2011, 12:49

Pred godom Sv. Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških novinarjev, smo v oddaji Naš gost predstavili upravnika in sourednika prvega povojnega katoliškega lista "Oznanila" dr. Janeza Oražma.

Ob nedavni 100. obletnici njegovega rojstva sta o njem spregovorila njegova gojenca, slušatelja, kolega v profesorskih vrstah in prijatelja dr. Rafko Valenčič in dr. Janez Gril.

Janez Oražem se je rodil 18. oktobra 1910 na Rúnarskem na Blokah. Odraščal je v kmečki družini in že v otroških letih ostal brez očeta, ki mu ga je vzela prva svetovna vojna. V Ljubljani je končal klasično gimnazijo in teološko fakulteto ter bil leta 1935 posvečen v duhovnika. Zatem je bil štiri leta kaplan v Šmihelu pri Novem mestu.

Leta 1939 se je vrnil v Ljubljano in postal profesor verouka na bežigrajski gimnaziji. Obenem je nadaljeval študij in med vojno doktoriral iz nauka Apostolskih del o Cerkvi. V tem času je sodeloval pri pripravi gimnazijskih veroučnih učbenikov za vse razrede. Poleg tega je urejal dijaško glasilo Naša zvezda. Po vojni je bil sourednik in upravnik verskega lista Oznanilo. Več let je bil stolni vikar in pridigar.

Leta 1952 je bil imenovan za prorektorja, pozneje pa za rektorja ljubljanskega semenišča. V 24-tih letih je vzgojil več generacij duhovnikov iz vseh treh slovenskih škofij, ki so se na ta poklic pripravljali v težkih povojnih časih. Obenem je na teološki fakulteti predaval pastoralko, liturgiko, ascétiko in homilétiko. V študijski program je uvedel pastoralno sociologijo.

Janez Oražem je bil v veliko oporo nadškofu Antonu Vovku in nadškofu Jožefu Pogačniku v letih, ko je skušala oblast uničiti krajevno Cerkev. V letih po koncilu je skrbel za pripravo pastoralnih tečajev, sodeloval je pri prevajanju liturgičnih knjig, pripravi molitvenikov in učbenikov. Desetletja je skrbel za semeniško, teološko in nadškofijsko knjižnico. Umrl je 12. avgusta 1994.

Prisluhnite oddaji Naš gost

Slovenija, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.