Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kip patra Pija na plaži (foto: Franci Trstenjak)
Kip patra Pija na plaži

9. počitnice z Radiem Ognjišče

Radijske počitnice | 24.01.2011, 20:30

Trenutno so vsa prosta mesta za 9. radijske počitnice od 24. junija do 3. julija že rezervirana. Zbiramo pa prijave v čakalno listo in se trudimo, da bi v hotelih uspeli dobiti še dodatna mesta. Vabljeni k čimprejšnjemu vpisu!

Naše 10-dnevne počitnice se bodo začele čisto na začetku 24. junija, saj bo zbor počitnikarjev na parkirišču Dolgi most na Viču v Ljubljani ob pol enih zjutraj in ob enih zjutraj odhod vseh avtobusov proti Italiji.

Tudi letos bodo lahko avtobusi odpeljali iz nekaterih krajev, če bo le prijavljenih najmanj 20 oseb. Načrtovano imamo t.i. Štajersko pot z odhodom iz Maribora in Celja, pa dolenjsko pot z odhodom iz Brežic in Novega mesta ter Gorenjsko pot iz Kranja in Škofje Loke. Seveda vse te poti – Štajerska, Dolenjska in Gorenjska - se bodo začele že v poznem večeru 23. junija, ker bo potem ob enih zjutraj 24. junija odhod iz Ljubljane. Avtobus pa se bo lahko ustavil tudi na Vrhniki, v Postojni, Ajdovščini in Novi Gorici oz. Vrtojbi.

V prvem počitniškem dnevu bomo prevozili približno tisoč kilometrov po avtocesti od Ljubljane mimo Benetk, Bologne, Firenz in Rima do Neaplja. V Neaplju bomo naredili avtobusni ogled mesta in se ustavili v eni izmed lepih neapeljskih cerkva za sveto mašo. Potem se bomo v poznem popoldnevu vkrcali na trajekt, ki bo okoli 20. ure odplul proti Palermu, v katerem bomo pristali po dobrih desetih urah plovbe – v jutru 25. junija.

9. počitnice z Radiem Ognjišče

od 24. junija do 3. julija 2011

na SICILIJI, ki je ...

… otok treh svetnic:

sv. Rozalije v Palermu, sv. Agate v Cataniji in sv. Lucije v Sirakuzah,

… kraljica sredozemskih otokov,

… italijanska pokrajina naravne lepote, rodovitnosti in blagega podnebja,

… otok iskrene gostoljubnosti domačinov in kulinaričnih dobrot,

… dežela z najvišjim še delujočim vulkanom v Evropi – Etno 3.340 m.

Zemljevid Sicilije z označenim letoviščem Letojanni
Zemljevid Sicilije z označenim letoviščem Letojanni © Google Map

 

Počitnice pripravljamo v sodelovanju z agencijo Kompas holidays.

Številka za prijave in informacije:

01 234 41 40.

 Trenutno so vsa prosta mesta za 9. radijske počitnice od 24. junija do 3. julija že rezervirana. Zbiramo pa prijave v čakalno listo in se trudimo, da bi v hotelih uspeli dobiti še dodatna mesta. Vabljeni k čimprejšnjemu klicu na zgornjo številko! 

Bazilika sv. Frančiška Paolskega v Neaplju
Bazilika sv. Frančiška Paolskega v Neaplju © Wikipedija

Prvo počitniško noč bomo prespali na trajektu na morju. Na voljo so samo štiriposteljne kabine, zato ne bo mogoče dobiti ne enoposteljnih, ne dvoposteljnih kabin. Če boste jutri ob prijavi že vedeli, kateri štirje boste skupaj, potem to informacijo povejte, sicer pa se bomo med potjo od Ljubljane do Neaplja porazdelili po kabinah, vendar vas že zdaj opozarjamo, da nikomur že vnaprej ne pripada spodnje ali zgornje ležišče, kakor tudi nikomur vnaprej ne pripada zunanja ali notranja kabina.

Ker bomo imeli v počitniškem programu prvo večerjo 25. junija, bo potrebno imeti s seboj popotno malico. Sicer pa bo možnost za prehrano na avtocestnih postajališčih, na trajektu in v Palermu.

Katedrala v Palermu
Katedrala v Palermu © Wikipedija; Katedrala v Palermu

V Palermo bomo pripluli okoli šeste ure zjutraj in glavno mesto Sicilije si bomo ogledali s t.i. panoramsko vožnjo, se zaustavili v katedrali, kjer so relikvije svete Rozalije in imeli sveto mašo. Pot nas bo vodila tudi do svetovno znane cerkve Monreale, ki je okrašena s čudovitimi mozaiki – teh je kar 8.500 kvadratnih metrov. Zgodaj popoldan nas bo potem pot vodila na vzhodno stran otoka, do našega počitniškega kraja, ki se imenuje Letojanni. Razdalja med Palermom in Letojannijem je 270 km.

V Letojanniju, ki je v neposredni bližini svetovno-znanega modenega letovišča Taormina, bomo v hotelskem kompelsku Antares, ki ima kategorijo štirih zvezdic.

Pogled z balkona hotela Antares na plažo
Pogled z balkona hotela Antares na plažo © Franci Trstenjak


Pogled na hotel s plaže v Letojanniju
Pogled na hotel s plaže v Letojanniju © Wikipedija

Od 25. junija do 2. julija bomo v hotelu Antares v letoviškem kraju Letojani na Siciliji. Hotel nam bo nudil zavetje sedem dni, kar pomeni, da bomo imeli sedem nočitev, sicer pa bomo v hotelu bivali na osnovi pol-penziona – imeli bomo zajtrk in večerjo.

Posebnost hotelskega naselja oz. kompleksa je gotovo v tem, da se nahaja na hribu, zaradi česar je lep pogled na mestece Taormina, pa na Jonsko morje in tudi na vulkan Etno. Kompleks sestavljajo tri stavbe, ki so med seboj povezane s panoramskim dvigalom oz. vzpenjačo. Hotel ima tudi dva zunanja bazena.

Eden od hotelskih bazenov
Eden od hotelskih bazenov © Franci Trstenjak

Hotelske sobe so prijetno opremljene. V vsaki sobi je televizor, telefon, klimatska naprava in sef. V kopalnici je kad ali tuš ter sušilnik za lase. Nekatere sobe imajo na voljo tudi ležišče za tretjo in četrto osebo, zato se lahko prijavite za eno sobo skupaj tri oz. štiri odrasle osebe. In v tem primeru ima tretja in četrta oseba popust. V hotelu bo na voljo tudi zelo, zelo omejeno število enoposteljnih sob.

Tipična hotelska soba
Tipična hotelska soba © Hoteli Letonjanni

Do plaže se spustimo iz hotela z dvigalom, potema pa je hoje približno 10 minut. Na plaži sta za vsako sobo dva ležalnika in en sončnik. Plaža je peščena. Povprečna temperatura morja je okoli 22 do 23 stopinj Celzija, zraka pa od 30 do 33 stopinj.

Kip patra Pija na plaži
Kip patra Pija na plaži © Franci Trstenjak

V času našega bivanja na Siciliji si bomo ogledali mesto Catanijo, ki je od letoviškega kraja Letojanni oddaljena dobrih 50 km, in počastili bomo sveto Agato. Obiskali bomo tudi znamenito mesto Sirakuze, ki je bilo nekdaj najpomembnejše mesto Sredozemlja. V Sirakuze nas bo pot vodila zaradi svete Lucije, pa tudi zaradi moderne bazilike, posvečene jokajoči Mariji. Razdalja med Letojannijem in Sirakuzami je 120 km. V počitniškem paketu pa bo tudi ogled mesteca Taormina, ki je le 6 km od hotela.

Kip patra Pija na plaži
Bazilike „jokajoče“ Marije v Sirakuzah © Franci Trstenjak

V času počitnic bosta na voljo še dva fakultativna izleta – izleta za doplačilo. V prvem se boste povzpeli na Etno, ki je najvišji evropski delujoči vulkan – 3340 metrov. Z gondolo in posebnimi terenskimi vozili se pripeljemo do višine 2900 metrov, kjer je mogoče otipati toplo zemljo, saj se po izbruhu vulkana zelo zelo počasi ohlaja.

Kip patra Pija na plaži
Stolnica sv. Agate v Cataniji © Franci Trstenjak

Drugi fakultativni izlet pa bodo Eolski ali Liparski otoki, ki sodijo med t.i. 10 najpomembnejših znamenitosti Sicilije. Poleg samega ogleda med vožnjo z ladjo in sprehodi, si boste lahko privoščili blatne kopeli.

Kip patra Pija na plaži
Pogled na Taormino, v ozadju Etna © Franci Trstenjak

V soboto, 2. julija, po zajtrku, se bo naša počitniška karavana odpravila nazaj proti Sloveniji, a bo potovanje razdeljeno v dva dela. Prvi del bo dolg 710 km, drugi pa 800 km. S trajektom bomo prevozili najožji morski del med Sicilijo in italijansko celino. Po avtocesti se bomo peljali do Neaplja, do Pompejev, kjer bomo imeli sveto mašo v dobro poznanem romarskem svetišču, posvečenem Kraljici rožnega venca, od tam pa nadaljujemo do letoviškega kraja Fiuggi, ki je približno 80 km pred Rimom. V Fiuggi bomo prenočili v več hotelih. Imeli pa bomo tudi večerjo in zajtrk naslednje jutro, 3. julija. Po zajtrku se bomo odpeljali naprej do kraja Collevalenzi, kjer je svetišče Božjega usmiljenja in tam imeli sveto mašo. Po njej pa naprej proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Kip patra Pija na plaži
Pogled na Etno z balkona hotela Antares v Letojanniju © Franci Trstenjak


V ceni devetih počitnic z Radiem Ognjišče na Siciliji je vključeno:

  • 7 polpenzionov v hotelu Antares s štirimi zvezdicami,
  • 1 nočitev na trajektu med Neapljem in Palermom,
  • 1 nočitev z večerjo in zajtrkom v kraju Fiuggi,
  • ogledi Palerma, Catanije, Sirakuz in Taormine,
  • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Cena je 735 evrov. Možnost plačila v 5 obrokih!
Tretja ali četrta odrasla oseba v hotelski sobi bo imela popust v višini 75 evrov.

Cena za otroke:

- do sedmega leta 485 evrov,

- do 12. leta 599 evrov.

Doplačilo za enoposteljno sobo samo v hotelu (ni mogoče na trajektu) je 150 evrov. Število enoposteljnih sob je zelo omejeno.
Ob prijavi obvezna akontacija v višini 100 evrov!

Na račun je obvezno doplačilo 15 evrov za administrativne stroške prijave. Na voljo je tudi plačilo zavarovanja rizika odpovedi v višini 5 % cene počitnic – to je 36,75 €.

Kompas holidays ponuja tudi možnost prevoza z letalom za tiste, ki niso ravno ljubitelji avtobusnega prevoza in tudi ne trajekta. Letalo bo poletelo 25. junija in se vrnilo 2. julija. Letalo bo pristalo v Cataniji, od kod bo vzletelo, pa bo znano kasneje. Za letalski prevoz bo predvidoma na osnovno ceno počitnic doplačilo 255 evrov. Število letalskih sedežev je omejeno.

Prijave in informacije v vseh poslovalnicah agencije Komas holidays in na številki rezervacijskega centra 01 234 41 40.

Kip patra Pija na plaži
Pomaranče na Siciliji © Franci Trstenjak

Ob prijavi boste morali povedati naslednje podatke:

ime, priimek,naslov,
telefonsko številko,
datum rojstva,
kraj rojstva,
način plačila.

Povedali boste tudi,
če boste vzeli zavarovanje rizika odpovedi,
povedali željo za kraj odhoda,
povedali, s kom boste v sobi in s kom v kabini,
in povedali, če bi želeli potovati z letalom.

V primeru, da boste slišali od uslužbencev agencije Kompas informacijo, da so kapacitete zasedene, se vpišite na listo čakanja, kajti ta vpis je prvo znamenje upanja, da morebiti pridete zraven.

Veseli bomo prav vsake prijave, vendar vas lepo prosim, da se prijavite premišljeno in odgovorno. Na resnost pri prijavi opozarjamo zato, ker vas bo ob odpovedi, če ne boste imeli vplačanega zavarovanja rizika odpovedi, doletelo plačilo stroška hotelske odpovedi.

Če boste odpovedali počitnice več kot 45 dni pred odhodom, bo strošek 100 evrov; če bo odpoved od 45 do 31 dni pred odhodom, bo strošek hotelske odpovedi 140 evrov; če bo odpoved od 30 do 20 dni pred odhodom, bo strošek 350 evrov; če bo odpoved od 19 dni do enega dne pred odhodom, bo strošek hotelske odpovedi 570 evrov. Če pa bo odpoved na dan odhoda ali pa neudeležba, je 100 % cena aranžmaja. In prav pri vsaki odpovedi velja še 15 evrov za administrativne stroške odjave.

Izjemna lepota Sredozemskega morja je že pred davnimi časi privabila tri nimfe, ki so zaplesale nad tem čudovitim delom sveta. Njihov ples je ustvaril tri otoke, vsakega s svojim blagoslovom. Prvi je prejel lepoto, drugi rodovitnost in tretji blago podnebje. Grška boginja plodnosti Demetra je ganjena nad delom nimf vse tri otoke združila v enega trikotne oblike, ki je v grških časih dobil ime Trinacria in še danes nosi blagoslov treh nimf. Sicilija je dežela, ki nikoli ne razočara. V zibki grških mitov in osrednjem delu Magne Graecie sta zgodovina in kultura doma prav na vsakem koraku. Poleg tega je otok zibelka italijanske kuhinje, ki zadovolji tudi najzahtevnejše sladokusce. Gostoljubni Sicilijanci z veseljem razkažejo čudovite peščene plaže, postrežejo z značilnim limoncellom ali spremutom ali vas napotijo na Mongibello oz. Etno, ki je največji evropski še delujoč vulkan.

Vabljeni torej na 9. radijske počitnice na Siciliji
od 24. junija do 3. julija 2011.

Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.