Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Duhovni fitnes za mlade

Slovenija | 17.01.2011, 12:58

Zanimivih in raznolikih vsebin, z duhovno noto, za mlade je pri nas veliko. Drugo vprašanje pa je, koliko se mladi vključujejo v te programe in če jih informacije o tovrstni ponudbi sploh dosežejo.

V drugi januarski „Dijaški oddaji“ smo zato obiskali prenovljene prostore Mladinsko Informacijskega centra ( v nadaljevanju MIC ) v Ljubljani.

Mic deluje že dvajset let

Ustanovljen je bil leta 1992, prvih šest let je deloval pod okriljem Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine, potem pa se je osamosvojil in je danes kot zasebni zavod prepoznavni del Duhovnega središča sv. Jožefa na Poljanah. Mladim nudijo številne možnosti za kakovostno in pestro preživljanje prostega časa. Obenem so vedno na voljo tudi za osebni pogovor, svetovanje ali terapevtsko pomoč v različnih stiskah. Je ustanova socialne preventive mladih, s svojimi pred pastoralnimi dejavnostmi predstavlja "cerkveno dvorišče". Kot beremo v predstavitvi na njihovih spletnih straneh, mlade spodbuja k veselju, dobroti, odgovornosti, zrelosti, načrtovanju, dejavnosti in lokalnemu povezovanju.

p. Tomaž Mikuš
p. Tomaž Mikuš © nn
Zakaj bi bil „luzer“, če sem „faca“?

Tako je naslovljen program, ki ga letos pri MIC-u izvajajo že peto leto. Udeležilo se ga je že okrog 70 mladih, ki so ga označili kot duhovni „fitnes“ ali „oazo za dušo“. V času zimskih počitnic, od 23. do 27 februarja, znova pripravljajo petdnevni program, v Vrtovčevem domu na Visokem, ki ga bosta vodila Marjana Korošec in p. Primož Jakop. Mladi bodo spoznavali svoje sposobnosti in talente, prepoznavali čustva in načine njihovega izražanja, pridobivanja življenjskih modrosti, spoznavali nove prijatelje, odkrivali svoje vrednote, pomen duhovnosti in vere. Poleg naštetega bo tudi veliko iger, petja in še marsikaj. Takole so opisali dogajanje nekateri udeleženci:

Jaka, 18 let

„Delaš na sebi in tako resnično spreminjaš razmišljanje o sebi in svetu. Počasi so se začele kazati prve »posledice« obiskovanja programa. Spoznal sem svoje dobre lastnosti in jih začel ceniti,postal sem bolj samozavesten in zdaj večinoma jaz odločam o svojem življenju in ne drugi. Drugim bi svetoval, da se udeležijo programa zato, da bodo v dobri družbi, kjer bodo lahko ob pomoči drugih in seveda lastni volji spreminjali sebe in svoja prepričanja.

Alja, 15 let

Delavnico sem dobila kot darilo za birmo od moje botre in to je bilo eno najboljših daril, kar sem jih dobila. Prijatelji, ki sem jih spoznala, so bili res super, tudi teme so bile zanimive, nanje smo pogledali iz povsem drugega zornega kota kot recimo v šoli. Tudi veliko laže se pogovarjaš o stvareh, o katerih se z drugimi ne bi. Na Visokem sem preživela nekaj najboljših dni v svojem življenju.

Kamila Marta, 15 let

Ko je oče zame izbrskal program Zakaj bi bil luzer če sem faca, se mi je to zdela bolj nesreča kot kaj drugega. A že ko sem prispela na Visoko in spoznala ljudi, sem vedela, da bo to posebna izkušnja in da se bomo imeli super. Najbolj všeč mi je bilo, ker sem v tako kratkem času spoznala toliko ljudi, ki jih nikoli ne bom pozabila, in ker sem v tistem tednu zaradi vseh delavnic dobro spoznala tudi samo sebe. Navdušila pa me je tudi kitara, ki se jo zdaj pridno učim igrati.

p. Primož Jakop
p. Primož Jakop © nn
Zdi se mi, da sem se, odkar sem se vrnila domov, precej spremenila. Malo drugače gledam na svet, bolje poznam sebe in svoje želje. V mojem življenju je sedaj tudi več oseb, na katere vem, da se lahko zanesem.

Blaž, 17 let

Preden sem prvič prišel na Visoko, sem bil precej skeptičen, kako bo vse skupaj potekalo. Vendar v delavnico sem se vklopil zelo hitro, k temu sta veliko pripomogla Marjana in Primož, ki sta med nami vzpostavila zaupanje in sproščeno počutje. Na taboru sem globlje spoznal sebe, odlično sem se razumel z ostalimi. Zato sem šel tudi to poletje. Letošnje teme so bile kot neko nadaljevanje lanskih, tako da še bolj razvijaš svoje mišljenje in razmišljaš o različnih življenjskih vprašanjih. Tam sem spoznal dobre prijatelje, s katerimi sem preživel lep konec tedna, na katerem je bilo poleg delavnic tudi veliko prostega časa.

Tako menijo nekateri mladi, ki so se že udeležili MIC-ovega programa. O ostalih dejavnostih, med drugim tudi o zanimivem dogajanju v Logu pod Mangartom februarja, pa smo se pogovarjali s p. Primožem Jakopom, p. Tomažem Mikušem, Andrejem Brozovičem, Juretom Korošcem ter z mlado učiteljico iz tečaja igranja kitare Jerico pogovarjali v Dijaški oddaji.

Poslušajte posnetek oddaje.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.