Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež poudaril vrednoto edinosti med vsemi kristjani

Slovenija | 23.01.2011, 15:04

Na trgu sv. Petra v Vatikanu so se danes opoldne zbrali romarji, ki so želeli prisluhniti besedi svetega očeta in skupaj z njim moliti angelovo čaščenje. Med njimi sta bili tudi dve skupini Slovencev, ki ju je papež Benedikt XVI. pozdravil posebej.

„Lepo pozdravljam romarje iz Slovenije, še posebej z Brezovice in iz stolne župnije sv. Nikolaja v Ljubljani! Naj vam to vaše romanje in molitev, ki ste jo pravkar opravili združeni s Petrovim naslednikom, prineseta obilje duhovnih sadov. Vsem vam iz srca podeljujem svoj blagoslov,“ je dejal papež, ki je sicer v svojem glavnem nagovoru pred opoldansko molitvijo poudaril vrednoto edinosti med vsemi kristjani.

Papež Benedikt XVI. je opoldanski nagovor posvetil temi edinosti, saj med 18. in 25. januarjem kristjani posebej molimo zanjo. Letošnjo temo, vzeto iz Apostolskih del, so predlagali kristjani, ki živijo v Jeruzalemu. Govori o tem, kako je prva krščanska skupnost bila enotna v nauku apostolov, v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah (prim. Apd 2,32). Svetemu očetu se zdi pomenljivo, da so to temo izbrali prav kristjani, ki svoje pričevanje pogosto podprejo z osebno žrtvijo, včasih tudi z darovanjem življenja. Zato je povabil, naj se ob tem, ko pobudo jeruzalemskih krščanskih skupnosti sprejemamo z veseljem, hkrati strnemo okrog njih in jih podpremo v graditvi občestva.

Papež Benedikt XVI. je nato spomnil, da smo kristjani poklicani svoje življenje postaviti na temelj poslušanja Božje besede, ki nam jo posreduje živo izročilo Cerkve, na bratsko občestvo, na evharistijo in na molitev. Samo na tak način, lahko Cerkev, kljub pomanjkljivosti svojih članov, učinkovito opravlja svoje poslanstvo. Sveti oče je hkrati opozoril, da je že apostol Pavel opominjal Korinčane, naj govorijo vsi isto in naj med njimi ne bo razprtij, temveč naj bodo v popolni edinosti mišljenja in čutenja (prim. 1 Kor 1, 10). Pavel jih je odločno pozval k premisleku: „Je mar Kristus razdeljen?(1,13)” Zato - po prepričanju svetega očeta - vsaka razdeljenost Cerkve za Kristusa predstavlja žalitev.

Razmišljanje o edinosti je papež Benedikt XVI. nato povezal z današnjim evangeljskim odlomkom, ki kliče k spreobrnjenju (prim. Mt 4,17). Resna zavzetost za spreobrnjenje h Kristusu, je pot ki vodi Cerkev k polni vidni edinosti, je zagotovil sveti oče. Znamenja tega so tudi številna ekumenska srečanja po vsem svetu. Prav jutri začenja zasedati tudi Komisija za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in Starodavnimi vzhodnimi cerkvami. V torek, na praznik spreobrnjenja apostola Pavla, pa se bo s slovesnimi večernicami zaključil teden molitve za edinost med kristjani. Ob koncu je sveti oče Marijo, Mater Cerkve, prosil, naj nas spremlja na poti edinosti.

Slovenija, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...