Petra StoparPetra Stopar

Kdo želi utišati nasprotnike družinskega zakonika?

Slovenija | 21.01.2011, 18:17

Zavod 24kul.si je v skladu z začasno odločbo informacijskega pooblaščenca s spletne strani umaknil elektronske naslove, tudi ministrov in poslancev, ki so jih obiskovalci omenjene spletne strani pozivali k umiku družinskega zakonika. Odločbo pooblaščenca je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok že označila za homofobno cenzuro spletne strani 24kul.si.

Zakonska podlaga za objavo osebnih podatkov na spletni strani 24kul.si po ocenah pooblaščenca v tem primeru ne obstaja. 24kul.si bi lahko osebne podatke posameznikov, torej njihove elektronske naslove, zbiral in nadalje obdeloval zgolj na podlagi njihovih osebnih privolitev, v začasni odločbi navaja državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov pri informacijski pooblaščenki Klemen Mišič.

Pooblaščenec je ugotovil, da je umik osebnih podatkov s 24kul.si nujno potreben zaradi čimprejšnjega zavarovanja pravice do varstva osebnih podatkov in zaradi preprečitve nadaljnje škode, ki bi lahko nastala zaradi nadaljnje objave podatkov.

Izjavo za javnost z naslovom Akcija pisanja pisem je odlično uspela – zato jo moramo zaradi homofobnega nasilja nekaterih v naši državi predčasno ustaviti pod katero je podpisan vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc objavljamo v celoti:

Velika množica pisem, ki je v zadnjih dveh dneh prispela na naslove poslancev, ministrov in nekaterih vplivnih posameznikov, ter druge aktivnosti Civilne iniciative za družino in pravice otrok so gotovo pomembno prispevale k temu, da so na ponedeljkovem vrhu koalicijskih strank predsedniki slednjih uvrstili na dnevni red tudi sporni Družinski zakonik. To temo so obravnavali, vendar naj se o njej dokončno ne bi izjasnili. Vse kaže, da v koaliciji ni enotnosti za sprejem tako spornega Družinskega zakonika, ki mu nasprotuje okrog 80 % državljank in državljanov. Ob tem je pomenljiv odgovor Katarine Kresal, predsednice LDS in notranje ministrice, ki ni skrivala nezadovoljstva zaradi številnih pomislekov znotraj koalicije. V svoji izjavi za medije je dejala, da so koalicijski partnerji razpravljali tudi o Družinskem zakoniku ter se po njenih besedah dogovorili, „da se še enkrat preštejejo, kako sploh stojijo sami pri sebi“. O tem, ali naj iz zakonika črtajo člen, ki govori o izenačevanju zakonske zveze z istospolno zvezo, odločitve niso sprejeli, so pa po besedah predsednice LDS zavzeli stališče, da „gnilih kompromisov na področju ustave in spoštovanja človekovih pravic ne sme biti“. S Kresalovo se strinjamo tudi mi. Ob tem pa dodajamo, da predlog Družinskega zakonika, ko zadeva definicijo zakonske zveze in posvojitve otrok v istospolne skupnosti, ni ustavno vprašanje ali vprašanje človekovih pravic, ampak vprašanje spoštovanja temeljne naravne in človeške danosti – da sta spola dva ter da edino ženska in moški skupaj lahko posredujeta novo človeško življenje – ter da ima zato otrok pravico do obeh, do matere in očeta.

Glede na to, da tudi homoseksualni aktivisti javno pozivajo, naj se popravijo najspornejši členi predloga Družinskega zakonika, tako da zakon ne bi padel na referendumu, pričakujemo, da vladne stranke ne bodo edine v državi, ki bodo vztrajale na za veliko večino ljudi nesprejemljivem in nestrokovno pripravljenem predlogu.

Rahlo pozitivni signali z vladnega vrha seveda še ne pomenijo, da je vlada kakorkoli spremenila svoje dosedanje radikalno ideološko stališče. Vlada prav tako tudi še ni pokazala nobenega znaka, da umika predlog Družinskega zakonika iz obravnave v Državnem zboru. Zato v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok spodbujamo vse ljudi, ki se zavedamo pomena matere in očeta za otroka, naj nas ti rahli pozitivni znaki iz koalicije ne zazibajo v spanec in nepozornost. Nasprotno, še bolj si prizadevajmo, da bomo z veseljem naredili vse, kar je v naši moči, da ohranimo temeljno naravno pravico otroka do mame in očeta.

 

Vsaki državljanki in vsakemu državljanu, ki je v teh dneh pisal vplivnim ljudem v naši družbi, čestitamo in se zahvaljujemo za časten in velik prispevek v naših skupnih prizadevanjih.

 

Zgodil se je eden največjih homofobnih napadov na svobodo izražanja v Evropi v zadnjih letih

 

V sredo dopoldne se je zgodil eden najhujših homofobnih napadov na svobodo izražanja v Evropi v zadnjih letih. Klemen Mišič, državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov, je namreč na pobudo za zdaj neznanih prijaviteljev izvedel cenzuro na spletni strani www.24kul.si in prepovedal objavo javno dostopnih službenih elektronskih naslovov predsednika države, predsednika vlade, poslank in poslancev, ministric in ministrov ter nekaterih drugih državnih uradnikov. S tem je dejansko prepovedal zakonito ter doma in v tujini poznano civilnodružbeno pobudo Civilne iniciative za družino in pravice otrok, v kateri smo državljanke in državljane povabili, naj najvidnejšim državnim funkcionarjem in vplivnim posameznikom predstavijo svoje stališče do predloga Družinskega zakonika, ki mu nasprotuje velika večina državljank in državljanov. Vendar je strahu pred ljudmi oz. „homofobije“ v nekaterih vplivnih krogih v naši državi očitno preveč, zato so zlorabili svoj politični vpliv za zadušitev svobode izražanja v naši državi. Kaj nas še čaka?

Zelo zanimivo je, da predsednik vlade ter poslanke in poslanci na spletnih straneh Državnega zbora prosijo in vabijo ljudi, naj jim pišejo, zdaj pa državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov izvaja pritiske, da jim ljudje ne bi pisali. Ima državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov res pravico kratiti predsedniku vlade in poslancem njihovo željo, da bi jim ljudje pisali, in željo velike množice ljudi, da bi pisali poslancem? Ta grob poseg v svobodo izražanja razumemo tudi kot željo, da bi poslance izolirali od ljudi, ki so jih volili, in resničnih problemov, s katerimi se ljudje v življenju srečujejo.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok, čeprav smo zaskrbljeni, ohranjamo mirne glave ob tem homofobnem nasilju, ki se izvaja nad veliko večino državljank in državljanov, ki smo prepričani, da otrok potrebuje in ima temeljno naravno in človekovo pravico do mame in očeta. Ne glede na vse prepreke, ki nam jih postavljajo zagovorniki spornega Družinskega zakonika in z njihove strani vodeni nekateri državni uradniki, bomo v naslednjih dneh, tednih in mesecih nadaljevali z množico aktivnosti po vsej Sloveniji. Prosimo tudi, naj podpisniki peticije „Za družino in pravice otrok“ in vsi ljudje, ki se z našimi prizadevanji strinjajo, kljub nedemokratičnim in grobim pritiskom ohranijo dostojanstveno in pokončno držo. Z veseljem in optimizmom nadaljujmo naša častna prizadevanja za družino in pravice otrok.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.