Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Živeti ekumenizem (foto: ARO)
Živeti ekumenizem

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Slovenija | 17.01.2011, 23:15

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo od 18. do 25. januarja 2011 potekala pod geslom Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah (Apd 2,42). Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. V Katoliški Cerkvi bodo molitve potekale po vseh župnijah, na škofijski ravni pa bodo bogoslužja vodili slovenski škofje.

»Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah« (Apd 2,42)

Molitev je po besedah II. vatikanskega cerkvenega zbora »duša ekumenskega gibanja«. Kristjani že več kot sto let (od leta 1908 dalje) ob­hajajo molitveno osmino za edinost. Ta navada v dneh med 18. in 25. januarjem vsako leto med seboj poveže kristjane vseh veroizpovedi, ko se srečujejo, pre­mišljujejo Božjo besedo in skupaj molijo. Ob tem doživljajo predokus popolne edinosti, ko bodo nekoč – tako upajo – zbrani okoli istega oltarja.

Klic k edinosti kristjanov letos prihaja iz Svete de­žele, iz Jeruzalema, ki je sveto mesto judovstva, krščan­stva in islama. Tam je po binkoštih nastala prva Cerkev. V Jeruzalemu je iz Jezusovih ust pri­vrela molitev k Očetu, v kateri prosi za edinost svojih učencev: »Da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi« (Jn 17,20–21). Današnji je­ruzalemski kristjani, ki živo doživljajo razdeljenost, so pripravili letošnjo osmino in zanjo izbrali glavno misel. Vzeta je iz Apostolskih del in pove, kako so prvi jeruza­lemski verniki na edinstven način uresničevali edinost: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah« (Apd 2,42).

K stanovitnosti v molitvi in delu za edinost so danes poklicani vsi, vsak po svojih močeh, saj je »skrb za obnovitev edinosti stvar celotne Cer­kve, tako vernikov kakor pastirjev in zadeva vsako­gar« (E 5).1 V zavest še ni dovolj prišlo naročilo vatikanskega cerkvenega zbora: »Pri ekumenskem delu morajo ka­toliški verniki biti polni skrbi za ločene brate; molijo naj zanje, pogovarjajo naj se z njimi o cerkvenih za­devah, naredijo naj k njim prve korake« (prim. E 4).

Župnije so prejele knjižico z gradivom za molitveno osmino za edinost kristjanov. Organizatorji bodo k molitvi in h kakšni ekumenski pobudi povabili različne skupine v župniji, družine in bolnike, seveda pa tudi kristjane drugih Cerkva ali pa se jim bodo sami pridružili pri njihovem bogoslužju.

Razpored ekumenskih bogoslužij po (nad)škofijah

Škofija Celje

Ob začetku molitvene osmine bo v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju v torek, 18. januarja 2011, ob 18.00. Bogoslužje bo vodil celjski opat Marjan Jezernik.

V župniji Celje – sv. Cecilija (pri kapucinih) bo v sredo, 19. januarja 2011, ob 18.00 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil župnik mag. Srečko Hren.

V župniji Celje – Sv. Duh bo v četrtek, 20. januarja 2011, ob 18.00 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil David Zagorc.

V cerkvi sv. Lovrenca nad Štorami bo v petek, 21. januarja 2011 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil Lovro Slejko.

Na Teharjah bo v soboto, 22. januarja 2011, ob 18.00 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil župnik Ciril Slapšak SDB.

Na Svetini bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 11.00 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil Slavko Pajk SDB.

V župniji Celje – bl. A. M. Slomšek bo v ponedeljek, 24. januarja 2011, ob 18.00 potekalo bogoslužje, ki ga bo vodil Anton Lavrič CM.

Ob sklepu molitvene osmine bo v torek, 25. januarja 2011, ob 18.30 v župniji Celje – sv. Jožef bogoslužje vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Škofija Koper

Ob začetku molitvene osmine bo v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja v nedeljo, 16. januarja 2011, ob 10.00 mašo daroval koprski škof msgr. Metod Pirih.

Ob sklepu molitvene osmine bo v koprski stolnici v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 10.00 mašo daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Nadškofija Ljubljana

Ob začetku molitvene osmine bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja v torek, 18. januarja 2011, ob 18.30 somaševanje vodil nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti 9 v Ljubljani bo v četrtek, 20. januarja 2011, ob 20.00 taizéjska molitev, meditacija in petje kánonov.

V organizaciji Svetopisemske družbe Slovenije ter krščanskih skupnosti in gibanj bo v Antonovem domu na Tržaški cesti 85 v Ljubljani v petek, 21. januarja 2011, ob 19.00 dobrodelni dogodek, ki bo kristjane različnih veroizpovedi povezal na molitveni in dobrodelni ravni. Na programu bo najprej koncert a cappella gospel zbora Bee Geesus, sledila pa bo predstavitev pobude z naslovom Pomagajmo preganjanim kristjanom v Iraku. Izrazili bodo solidarnost s preganjanimi iraškimi družinami, ki z izpovedovanjem krščanske vere tvegajo življenje. Z zbranimi darovi bodo pripravili pakete, ki bodo vsebovali hrano in najnujnejše gospodinjske pripomočke ter Sveto pismo, otroško Sveto pismo ter nekaj druge svetopisemske literature. V Irak jih bodo posredovali prek Svetopisemske družbe Slovenije, v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami pa jih bo razdeljevala Iraška svetopisemska družba.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 11.00 ekumenska Božja služba z nagovori predstavnikov krščanskih Cerkva. Pri bogoslužju bodo prepevale mlade družine iz gibanja Marijino delo.

V uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik v ponedeljek, 24. januarja 2011, ob 18.00 daroval mašo. Po maši bodo pričevanja evangeličanskega škofa mag. Geze Erniše, pravoslavnega protojereja Perana Boškoviča in škofa Jamnika. Pel bo študentski zbor Resurrexit.

Ob sklepu molitvene osmine bo v ljubljanski stolnici v torek, 25. januarja 2011, ob 18.30 somaševanje vodil škof Jamnik.

V srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani bo v nedeljo, 30. januarja 2011, ob 10.00 ob prazniku sv. Save slovesna Božja liturgija, ki ji bo sledil praznični recital.

Nadškofija Maribor

Ob začetku molitvene osmine bo v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v torek, 18. januarja 2011, ob 18.00 slovesno evharistično bogoslužje, ki ga bo vodil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger. Ob 18.45 bo ekumenska molitev, pri kateri bodo sodelovali predstavniki Katoliške, Pravoslavne, Evangeličanske in Binkoštne Cerkve.

Ekumensko srečanje mladih, ki bo potekalo v duhu taizejskih srečanj, bo v sredo, 19. januarja 2011, ob 19.00 v evangeličanski cerkvi na Trubarjevi 1 v Mariboru.

V škofijski avli na Slomškovem trgu 20 bo v četrtek, 20. januarja 2011, ob 19.00 okrogla miza z naslovom Prispevek dr. Stanka Janežiča (1920–2010) k ekumenizmu na Slovenskem. Sodelovali bodo predstavniki Katoliške, Pravoslavne, Evangeličanske in Binkoštne Cerkve.

V cerkvi sv. Magdalene v Mariboru bo v petek, 21. januarja 2011, ob 18.30 evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom dekanijskega referenta za ekumenizem Igorja Novaka.

V cerkvi sv. Rešnjega Telesa bo v soboto, 22. januarja 2011, ob 18.00 evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom kanonika Jožeta Goličnika.

V srbski pravoslavni cerkvi na Tržaški cesti 13 v Mariboru bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 10.00 pravoslavna Božja liturgija, ki jo bo vodil paroh Savo Kosojević. Liturgije se bosta udeležila p. Lojze Cvikl DJ in mariborski stolni župnik Marko Veršič.

V cerkvi sv. Cirila in Metoda v župniji Maribor – Tezno na Vrablovi ulici 21 bo v ponedeljek, 24. januarja 2011, ob 18.30 evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom kanonika Janeza Lesnika.

Ob sklepu molitvene osmine bo v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih) v torek, 25. januarja 2011, ob 19.00 evharistično bogoslužje, ki ga bo vodil mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek.

Škofija Murska Sobota

Ekumensko bogoslužje v Puconcih bo v soboto, 22. januarja 2011, ob 19.00 v Domu Štefana Küzmiča.

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf se bo na povabilo evangeličanskega škofa mag. Geze Erniše v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 10.00 v evangeličanski cerkvi v Moravcih udeležil ekumenskega bogoslužja. Vodila ga bosta oba škofa, škof Štumpf pa bo imel tudi homilijo.

Ekumensko bogoslužje v Murski Soboti bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 11.00 v tamkajšnji katoliški cerkvi.

Ekumensko bogoslužje v Apačah bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 11.30 v evangeličanski cerkvi.

Ekumensko bogoslužje v Martjancih bo v nedeljo, 23. januarja 2011, ob 11.00 v tamkajšnji v katoliški cerkvi.

Škofija Novo mesto

V molitveni osmini za edinost kristjanov bodo od 18. do 25. januarja tudi v novomeški škofiji molili za edinost in razumevanje med krščanskimi Cerkvami in verniki. Bogoslužje bo vsak večer ob 18.00 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu.

Ekumensko bogoslužje Božje besede, h kateremu so povabili vernike treh krščanskih Cerkva, bo v stolnici v torek, 25. januarja, ob 18.00. Bogoslužje bo vodil kanonik dr. Janez Gril, sodelovala pa bosta tudi pastor evangelijske Cerkve Dobrega pastirja dr. Daniel Brkič in paroh Srbske pravoslavne Cerkve Goran Šljivić.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.