Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Papež izrazil veselje o napovedani beatifikaciji Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 17.01.2011, 06:22

Na drugo nedeljo med letom je bila na trg svetega Petra v Vatikanu velika množica ljudi. Med njimi je bilo več skupin priseljencev različnih narodov in držav, saj 16. januarja obhajamo 97. svetovni dan migrantov in beguncev. Papež Benedikt XVI. jim je - med drugim - v opoldanskem nagovoru namenil posebno pozornost.

Svoj opoldanski nagovor je papež Benedikt XVI. začel z razmišljanjem o položaju mnogih ljudi, ki zapustijo svojo deželo prostovoljno ali zaradi stiske, z željo najti boljši kos kruha. Zanje je pred 60 leti bil ustanovljen visoki komisariat Združenih narodov za begunce. Sveti oče je spomnil, da je tudi Sveta Družina bila primorana k begu v Egipt, da bi rešila življenje otroku in je tako tudi Božji Sin bil begunec. Med begunci so dandanes mnogi kristjani, ki s svojim odhodom osiromašijo svojo deželo; drugi spet se selijo z željo ponesti Božjo Besedo in o njej pričevati v novih krajih, je dejal sveti oče.

Ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev je papež Benedikt XVI. v svoji poslanici spregovoril zlasti o eni sami človeški družini. Po njegovih besedah gre za temo, ki zarisuje smisel in cilj popotovanja človeštva skozi stoletja in to je, da bi tvorilo eno samo veliko družino. V njej naj pr ide do veljave vsa bogata raznolikost in znotraj nje naj bi se vsi prepoznavali kot bratje in sestre. S tem je povezana zavest, da smo kristjani kljub svoji razpršenosti po vsem svetu znotraj različnih kultur in izročil eno, kot to želi Gospod.

In prav ustvarjanje vesoljne edinosti je tudi namen tedna molitve za edinost kristjanov, ki se vsako leto odvija med 18. in 25. januarjem. Sveti oče je spomnil na njegovo letošnjo vodilno misel vzeto iz apostolskih del, ki se glasi: "Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah" (Apd 2,42).

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. izrazil svoje veselje ob novici, ki je v petek obšla ves svet in se nanaša na beatifikacijo Božjega služabnika papeža Janeza Pavla II. Dejal je: „Izbrani datum je zelo pomenljiv. To bo 2. velikonočna nedelja, ki jo je prav on poimenoval za nedeljo Božjega usmiljenja in je na njen predvečer zaključil svoje zemeljsko življenje. Vsi, ki so ga poznali, ki so ga cenili in ljubili, se bodo zdaj z vso Cerkvijo veselili tega dogodka.“

Nato je papež Benedikt XVI. ob katastrofalnih poplavah v Avstraliji, Braziliji, na Filipinih in na Šri Lanki zagotovil svoj poseben spomin v molitvi vsem tamkajšnjim prebivalcem. Bogu je priporočil duše pokojnih, za tiste, ki so morali zapustiti svoje domove in vse, ki se trudijo za lajšanje trpljenja, pa prosi Boga za dovolj moči in vztrajnosti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...