Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

Video: Želimo vam obilje notranjega miru

Radijski utrip | 23.12.2010, 08:06

Vstopamo v čas, „ko se je razodela Božja milost, ki rešuje vse ljudi“ (Tit 2,11) nam kliče apostol Pavel. S tem sporočilom vas sodelavci Radia Ognjišče vabimo k spremljanju našega božičnega programa, ki nas in vas vabi k praznovanju Jezusovega rojstnega dne.

Le ta resnica je namreč prava vsebina božičnega praznovanja, iz nje pa izhajajo vsi drugi poudarki, ki prevečkrat želijo (hočejo) preglasiti namen božičnih praznikov. V množini pišem zato, ker Božiča ne obhajamo samo s svetim večerom in svetim božičnim dnem (25. december), ampak z božično osmino, pa s praznikom Božje Matere Marije (novo leto) in Gospodovega razglašenja ali sveti trije kralji (6. januar). In v tem obdobju so najlepše in najprimernejše božične pesmi tako iz domačih vrtov, kakor tudi iz tujih logov. A večjo težo imajo gotovo naši slovenski božični napevi, ki božajo dušo, ki ogrejejo srce, ki rišejo nasmeh na obraz. In če kje, potem boste prav na naših valovih slišali največ lepih in dobrih božičnih pesmi.

V programu Radia Ognjišče bomo s praznovanjem božičnih praznikov začeli z radijskim svetim večerom 24. decembra ob 17.00. Pesem zvonov bo naznanila začetek in njej bo sledila molitev s prošnjo za blagoslov naših domov, stanovanj, poslovnih in privatnih prostorov ter vsakega posameznika in vseh državljanov skupaj. Pesem in beseda bosta z roko v roki ustvarjala praznično razpoloženje in hrepenenje do 24. ure, ko bomo neposredno prenašali sveto mašo v sodelovanju z Radiem Slovenija iz novomeške stolnice; maševal bo škof Andrej Glavan. Božična „štimunga“, če se izrazim pogovorno, bo vse do pete ure, ko bomo začeli s prazničnim božičnim programom in najprej z molitvijo rožnega venca.

Program božičnega dne

Letošnji Božič pade na soboto, zato bodo radijski mejniki takšni kot ob sobotah. Blagoslovljena izjema bo prenos svete maše ob 10.00h; že tradicionalno jo bomo prenašali iz kapele Kliničnega centra v Ljubljani.

Ob 9.00h bo sobotna iskrica, ob 11.00h pa oddaja Za življenje, za danes in jutri, v kateri bomo gostili duhovnika dr. Karla Gržana. Vprašali se bomo, kaj nam sporoča božični dogodek in spodbudili, da bomo v tem času drug drugemu dar.

Na Božič bo vredno prisluhniti tudi oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te ob 17.00h, v kateri boste slišali božične in novoletne kolednike iz različnih koncev Slovenije.

Zelo praznično razpoloženje bo tudi v nedeljo, 26. decembra, ko je na koledarju zapisano ime svetega Štefana, diakona in prvega mučenca. Letos bo njegov god nekoliko v ozadju, ker se v nedeljo po Božiču obhaja praznik svete Družine. Praznični utrip pa naj bo v naši državi še večji zato, ker praznujemo praznik slovenske samostojnosti in enotnosti. Letos zelo slovesno, saj se spominjamo 20. obletnice razglasitve rezultatov plebiscita, s katerim smo se odločili za samostojno Slovenijo. Kakor na sam dan plebiscita (23.december), tako bomo tudi na praznik 26. decembra poudarjali veselje nad zgodovinskim dejstvom, da imamo svojo državo in da jo moramo obvarovati pred vsemi silami, ki bi jo lahko ogrozile.

Letošnje sovpadanje nedelje svete Družine in praznika slovenske samostojnosti in enotnosti simbolično kliče k odgovornemu ravnanju s punčico očesa družbe - to je družine. Družina je in bo temelj prihodnosti slovenskega naroda in slovenske družine. Naj bo nedotakljiva resnica, da so družina: mati, oče in otrok (otroci).

Še nekaj informacij o oddajah 26. decembra:

  • Ob 9.00 bo oddaja Iz življenja vesoljne Cerkve, v kateri bomo napovedali dogodke v letu 2011, ki še posebej izražajo življenjskost Cerkve in veselje do življenja.
  • Ob 10.00 bo prenos svete maše.
  • Ob 11.00 bo sledila aktualna Kmetijska oddaja.
  • Ob 16.00 boste lahko prisluhnili aktualnemu pogovoru s Petrom Jambrekom, ki nam bo zaupal svoje spomine na dogodke pred 20.-timi leti, ko so se odločali za plebiscit in ga tudi izpeljali.
  • Ob 17.00 bo oddaja Slovencem po svetu in domovini, ki bo predstavila božični utrip med rojaki po svetu.
  • V oddaji Graditelji- Slovenci za slovenstvo (ob 19.00) pa bomo tokrat predstavili življenje in delo šolnika in velikega narodnega buditelja Etbina Bojca.

Ob koncu tega zapisa, dragi obiskovalci spletnih strani Radia Ognjišče, iskreno voščilo vseh radijskih sodelavcev. Želimo vam obilje notranjega miru, ki nam ga prinaša Božji otrok, v jasli položen. Bolj ko bomo odprti zanj, več miru bomo deležni in sposobni ga bomo razdajati drugim. S tem pa se budi blagoslovljeno upanje za novo leto 2011. Bolj ko bomo drug z drugim solidarni, več uspeha si lahko nadejamo za vse skupaj in za vsakega posebej. In naj bo Bog vedno z nami, mi pa z njim. Ta vez ni nikoli razočarala!

Radijski utrip
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...