Marko ZupanMarko Zupan

Najlepše Miklavževo darilo - sočutje

| 09.12.2010, 16:02

V drugi decembrski „Dijaški oddaji“ smo se pogovarjali s Saro, Klemenom, Heleno, Markom, Ano, Gregorjem in Marijo iz Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano. V studiu smo se srečali na Miklavžev dan, ko so se nekateri z njim srečali že ponoči. V gimnaziji imajo lepo navado tudi skrivnega obdarovanja med sošolkami in sošolci. Pripravijo pa tudi tradicionalni Miklavžev koncert.

Miklavževo darilo

Na vprašanje, kaj naj bi Miklavž prinesel družbi, so dijaki odgovorili, naj prinese več solidarnosti in prijaznosti drug do drugega. Lahko smo misijonarji ljubezni s tem, ko se nasmehnemo, ko nekoga lepo pozdravimo, si v majhnem pomagamo in že s tem ustvarjamo boljši svet. Zavedajmo se, potrebna je malenkost, le nekaj pripravljenosti za širitev veselja. Mladi, naši sogovorniki v „Dijaški oddaji“, si želijo, da bi ljudje opazili tiste, ki potrebujejo našo pomoč. Odprimo oči in poglejmo okrog sebe. Želijo si, da bi se z manj učenja naučili veliko. Naj Miklavž prinese občutek za sočloveka. Če bi sprejeli to darilo, bi bilo čudovito.

Zakaj nismo srečni?

V „Dijaški oddaji“ so mladi izpostavili tudi dvojnost, pretvarjanje, s katerima se srečujemo v sodobni družbi. Radi bi bili nekaj ali nekdo, kar nismo. Strmimo k popolnosti, ki je ni. Gregor, duhovnik med mladimi, ki smo ga prav tako gostili v „Dijaški oddaji“, je poudaril, dovolimo si biti tudi nepopolni. Naj nam Miklavž prinese upanja in poguma za priznanje naše majhnosti, nebogljenosti in da bi v tem zmogli živeti z Bogom. Če nam to uspe, zaživimo v harmoniji, sprijaznjeni s seboj in tudi svojimi morebitnimi pomanjkljivostmi. Da, tako globoki so bili naši mladi sogovorniki.

Mladi računalničarji
Mladi računalničarji © EUROSKILLS

EUROSKILLS

Vabljeni k poslušanju „Dijaške oddaje“, tudi prve decembrske, ko smo predstavili zanimivo tekmovanje v poklicih, imenovano Euroskills. Prav v teh dneh se odvija v Lizboni na Portugalskem. Nastopa tudi 15 Slovencev. Ko se naši tekmovalci vrnejo, jim bomo znova gostili v našem studiu, vsaj nekatere ter njihovega glavnega koordinatorja Miho Lovšina. Euroskills je tekmovanje mladih, starih od 18 in 25 let, ki že imajo razvite poklicne spretnosti. Glavni cilj tekmovanja je promocija poklicev z nižjim družbenim ugledom. Namen je prepričati mlade, njihove starše, učitelje in prihodnje delavce, da njihova prihodnost temelji na učinkovitem sistemu poklicnega izobraževanja. Tekmovanje v poklicnih spretnostih se je zdela najprimernejša oblika za dosego tega cilja, med mladimi bo izzvan tekmovalni duh, odrasli se bodo pogovarjali o tekmovanju, predstavljenih poklicih in rezultatih, obiskovalci pa bodo videli veliko različnih gospodarskih panog. Tekmovanje Euroskills je organizirano prav v času, ko v Evropi, zaradi zmanjšanega vpisa mladih v programe poklicnega in strokovnega izobraževanja, na trgu dela primanjkuje kadra s takšno izobrazbo.

Cvetličarka
Cvetličarka © EUROSKILLS

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...