Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Miklavž piškote peče

Slovenija | 03.12.2010, 13:22

Založba Ognjišče je pred godom svetega Nikolaja z namenom, da bi otrokom približala tega velikega svetnika izdala zgodbico Miklavž piškote peče, ki jo je napisal Božo Rustja.

Poleg knjige je izšla tudi zgoščenka, kjer besedilo slikanice berejo znani slovenski igralci, zgoščenki je dodana še zgodba o Miklavžu z naslovom Miklavževi škornji. V njej bodo otroci zvedeli, zakaj Miklavž polaga svoje darove v škornje, v peharje ali pa na krožnike.

Zgodbe o resničnem svetem Miklavžu

Kaj se zgodi, če Jan sliši, da Miklavž peče piškote, ko žari nebo, in če si potem oče zlomi nogo? Oče ostane doma in sinu Janu postopoma pove zgodbe o Miklavževem življenju. Jana zgodbe navdušijo, še bolj pa novica, da bo dobil bratca. Sklene, da bo do njega tako velikodušen, kot je bil Miklavž.

Ilustrirana knjiga je tiskana kot brošura pa tudi vezana v trde platnice.

Izročilo obdarovanja otrok

V 19. stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Po legendi namreč ta svetnik na predvečer svojega godu s spremstvom (angeli in parkeljni) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. Ponekod je njegov godovni dan še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...