Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Teroristi ugrabili naše letalo

Slovenija | 03.12.2010, 16:01

Ta teden so svet pretresle novice o razkritju številnih tajnih diplomatskih depeš, ki kažejo resnično podobo vladajočih elit, tako po svetu, kot tudi v Sloveniji. V zadnjem času se poraja vse več vzporednic z življenjem v Jugoslaviji konec 80. let prejšnjega stoletja.

Tudi takratna elita nas je sveto prepričevala v marsikatero zablodo oziroma laž – o superiornosti jugoslovanskega socialističnega družbenega in samoupravnega gospodarskega modela, o samoumevnosti bratstva in enotnosti, o solidarnosti med marljivimi in zapravljivimi, o potrebi po neštetih eksperimentalnih reformah, ki to sploh niso bile, o koristnosti vse večjega zadolževanja in tudi o tem, da bo federacija večno jamčila za vse naše prihranke. Bistvo problema obeh zgodovinskih situacij je v tem, da noben sistem, ki temelji na laži, ne more obstati, kaj šele, da bi lahko dolgoročno učinkovito deloval.

Poleg tega konstantna laž počasi in tiho uničuje temeljno medčloveško zaupanje in spoštovanje. Zaradi navedenega lažje razumemo, kako je moglo v bivši Jugoslaviji priti v tako kratkem času do tako grozovitega stopnjevanja nasilja in norosti. Če komunistična elita ne bi gradila svoje oblasti na manipulaciji, laži in ustrahovanju, zagotovo ne bi prišlo do tako hudega in dolgotrajnega izbruha nasilja. Danes pa smo pred podobno situacijo.

Bivši minister Matej Lahovnik je sedanjo vlado opisal kot letalo, kjer je pilot na stranišču, njegova stevardesa je nekam odšla, ostali potniki pa iščejo padala ali kličejo na pomoč Boga. Zelo nazorna in duhovita primerjava. Vendar je Lahovnik pozabil pogledati, kdo se nahaja za trdno zaprtimi vrati pilotske kabine. Če bi še tam pogledal, bi ugotovil, da sploh ne gre za komedijo zmešnjav, temveč, da so naše letalo ugrabili teroristi. Pa ne Bin Laden ali kakšni podobni zaslepljeni fundamentalisti z rutami in handžarji. Ne, ne. Slovenijo so ugrabili teroristi z lepo urejenimi sivimi frizurami, v elegantnih oblekah, z žametnim glasom, šarmantnim nasmehom in milim pogledom. Ti teroristi se ne rabijo skrivati po jamah, ampak živijo na elitnih lokacijah v ljubljanski kotlini. Privoščijo si mondene počitnice in najboljšo zdravstveno oskrbo v tujini. Poleg tega tudi mediji prav po božansko varujejo njihov »lik in delo«. Zato lahko v miru pilotirajo letalo na katerem aktualna vlada nastopa zgolj kot ekipa v najbolj gledanem »Big Brother showu«.

Ne smemo pa pozabiti, da gre kljub vsemu navedenemu za teroriste, ki so ugrabili naše letalo, in da teroristi ne poznajo milosti ter da so pripravljeni zaradi doseganja svojih skrajno egoistično-patoloških želja brez kakršnih koli zadržkov uničevati vse okoli sebe. Ko bomo Slovenci doumeli, da je upravljanje z našo državo prevzela peščica premetenih teroristov, se bomo zelo hitro nehali naslajati nad zgodami in nezgodami naše formalne politike. Pri vrhunsko načrtovani in izpeljani teroristični akciji ne gre nobenemu potniku na smeh! Sedaj je naša država mnogo bolj ogrožena, kot pa si kdorkoli misli – le pogledati moramo, kdo se nahaja v pilotski kabini. Kot je ugotovil že sam Lahovnik, tam ni pilota, ker ima prebavne motnje.

Vsaka teroristična skupina pa začne propadati, ko ljudje ugotovijo njeno resnično naravo in njene cilje ter sredstva za njihovo uresničitev. Zato je manipulacija z lažjo ključnega pomena za obstoj takšnih kriminalnih organizacij. Najboljši protistrup pa je, da vsakdo od nas začne razmišljati s svojo glavo, in začne načrtno ločevati laž od resnice. Če se za vajo ozremo po preteklem tednu, bomo zelo hitro ugotovili koliko velikih laži in manipulacij se je pojavilo ter kako hitro so jih uspeli naši teroristi prebarvati v resnico. Stožice, košarkaško prvenstvo, pokojninska reforma, »spektakularne« aretacije in še bolj »spektakularno« delovanje pravosodja, obisk veleposlaništva, drugi blok JEK, in še marsikaj drugega. Sicer pa sploh ne boste imeli težav pri razkrinkavanju teroristov. Prepoznali jih boste po tem, da brez najmanjše zadrege gledajo vesoljni Sloveniji v oči in ji mirno lažejo, režimski mediji in režimski komentatorji pa takoj za tem pojejo slavo o njihovi modrosti, razumnosti in vizionarstvu. Pa še ena značilnost teroristov – kot magnet jih privlači Balkan, zato so našo državo preusmerili stran od civiliziranega in urejenega dela Evrope ter jo potisnili v objem tega večno nemirnega, konfliktnega, brutalnega in nesrečnega dela zemeljske oble. Balkan je kot družina z neozdravljivo patološkimi vedenjskimi vzorci, kamor se noben normalen človek ne želi priženiti.

Pri ugotavljanju uničevalcev naše skupnosti ne sme biti prostora za naivnost – kdor sistematično posiljuje resnico in na njeno mesto postavlja laž je terorist, zaradi česar ga moramo tako tudi obravnavati. In to je bistveno nevarnejši terorist od tistega z doma narejeno bombo. Če teroristov ne bomo začeli obravnavati, kot si zaslužijo, bomo morali že kmalu odplačevati velikansko ceno, saj bodo Slovenijo pripeljali na rob propada. Pa ne pozabite s kakšno lahkoto družbena kvazi elita baranta z našimi usodami in našo prihodnostjo.

Da ne bomo preveč zamorjeni, naj Vas spomnim, da se je v tem tednu začel advetni čas in da se približuje god svetega Miklavža. Pomislite, kakšen je bil vaš obraz in duša, ko ste še verjeli, da Vas pride osebno obdarovat sam sveti Miklavž. Verjetno boste soglašali, da sploh ni bilo nobenega sorazmerja med vašim veseljem in vrednostjo prejetih daril. Bistvo veselja je bilo v pričakovanju, da nas bo obiskal dobrosrčni tujec in nam pokazal spoštovanje in ljubezen s skromnim darilom. Vedno je prišel in vedno odšel brez vsakršnega blišča in hrupa ter vedno za seboj pustil neizmerno otroško veselje. Vedno je bil najlepši tisti Miklavž, ki ga nisem nikoli videl, niti ga nisem nikoli slišal.

Danes pa je potrošništvo uničilo to idilo. Izložbe so že par tednov kričeče okrašene in polne blišča. Tudi reklamni katalogi so že pred mesecem ponujali različne dobrine, ki jih ponavadi zaužijemo ob Božiču in Novem letu. Ob tem se ne morem znebiti vtisa, da nas skušajo trgovci prepričati, da je celo leto praznik in da se naj temu primerno tudi obnašamo ter že v novembru nakupimo decembrska darila, v januarju za Valentinovo, v februarju darila za 8. marec, itd., torej, da je nakupovanje daril edino normalno, oziroma celo obvezno, vedenje. Še dobro, da so sredi leta poletne počitnice, ko si namesto nakupovanja daril privoščimo sprostitev in oddih. Pa vendar nakupovanje daril ni bistvo praznovanja. Bistvo praznovanja je bilo očem skrito. Velika večina Evropejcev sploh ne potrebuje nobenih dragih daril, kronično pa potrebuje iskren, spoštljiv in ljubezniv odnos. Če pomislimo kako zelo skromno so živeli in uspeli preživeti naši predniki, zelo hitro ugotovimo, da smo materialno eno izmed daleč najbolje preskrbljenih kolen v svojem rodu. Manjka pa nam varnosti, vere in ljubezni. Zato v letošnjem adventnem času podarite ljudem, ki jih boste srečevali predvsem iskren nasmeh in lepo besedo. Samo z načrtnim vzpostavljanjem medsebojnega zaupanja in spoštovanja si bomo lahko zgradili boljše življenje.

Zavedati se moramo, da smo vsi na istem krovu in da se med seboj ne ogrožamo, temveč mora biti naš skupen cilj vzpostavitev normalne družbe, kjer v pilotski kabini več ne več prostora za teroriste.

Naj končam z mislimi Franceta Prešerna, ki bi ravno na današnji dan praznoval svoj rojstni dan: "Pred smrtjo ne obvarje koža gladka, od nje nas ne odkup'jo kupi zlata, ne odpodi od nas življenja tata veselja hrup, ne pevcev pesem sladka." Zato upam, da bomo znali in zmogli vsak dan čimbolj pristno uporabljati ta enkraten in neponovljiv Božji dar.

Slovenija, Komentar tedna
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.