Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Beatifikacija Alojzija Grozdeta, SEK Celje (foto: ARO)
Beatifikacija Alojzija Grozdeta, SEK Celje | (foto: ARO)

2010: SEK z udeležbo več kot 32.000 vernikov presegel pričakovanja

Slovenija | 31.12.2010, 08:20

Število vernikov na junijskem Slovenskem evharističnem kongresu v Celju je preseglo pričakovanja; razglasitev Lojzeta Grozdeta za prvega slovenskega blaženega mučenca je namreč pozdravilo več kot 32.000 tisoč vernikov. Ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres je bil nad kongresom prevzet.

Verniki iz vse Slovenije in tudi tujine so od jutranjih ur 13. junija množično prihajali v Celje na Slovenski evharistični kongres, ki je potekal prvič po letu 1935. Njegov namen je bil poudariti pomen evharistije - svete maše med verniki.

Organizatorji so sicer napovedovali udeležbo 25.000 vernikov, a je število udeležencev močno preseglo njihova pričakovanja. Po številu udeležencev je tako to bil eden najbolj množičnih dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije oz. najštevilčnejši dogodek po drugem obisku papeža Janeza Pavla II. leta 1999. Nad tem je ob sklepu kongresa izrazil navdušenje tudi ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Kongresa so se sicer udeležili nekateri politiki, vendar niče iz državnega političnega vrha. Nadškof Stres je glede tega dejal, da bi državni vrh s svojo navzočnostjo pokazal, da so tudi katoličani sestavni normalni del družbe. Poudaril je, da se državni vrh udeležuje številnih prireditev, ki jih pripravlja civilne družbe, in Cerkev je tudi pomemben del te družbe. Ob tem je ljubljanski metropolit omenil primer Nemčije, katere državni vrh se udeležuje cerkvenih slovesnostih. Izrazil je pričakovanje, da se bodo tudi v Sloveniji stvari razvijale v to smer.

Vrhunec kongresa sta bila maša in razglasitev Grozdeta za prvega slovenskega blaženega mučenca. Grozdeta je za blaženega razglasil državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, ki je tudi vodil slovesno bogoslužje. Dokument o priznanju Grozdetovega mučeništva je marca podpisal papež Benedikt XVI. Grozde se je rodil 27. maja 1923 v župniji Tržišče pri Mokronogu na Dolenjskem. Bil je član Katoliške akcije, januarja 1943 pa se je kot takratni dijak zadnjega letnika gimnazije z vlakom vračal domov iz Ljubljane. Med potjo ga je prijela partizanska straža, ki je pri njem našla latinsko mašno knjižico. Za Grozdetom se je tako izgubila sled, pozneje pa so njegovo truplo s sledovi mučenja v gozdu našli šolarji. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo se je pričel leta 1992.

Množica vernikov je razglasitev Grozdeta za blaženega mučenca pozdravila z močnim aplavzom. God Grozdeta se bo obhajal vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva. Po razglasitvi Grozdeta za blaženega so odkrili tudi njegovo podobo, v procesiji so prinesli njegove relikvije.

Državni tajnik Svetega sedeža Bertone je v pridigi izrazil veselje, da je lahko za blaženega razglasil Grozdeta. Med drugim je izpostavil pomen evharistične skrivnosti, ki je, kot pravi, Božji dar za življenje sveta: "Še več, v evharistiji Bog sam postane dar, ki na nek način postane gost svojih otrok, njihova jed in sestavni del njihovega bitja". Po kardinalovih besedah nam bo pozorno branje zgodovine Cerkve na Slovenskem, "zlasti nasilnih preganjanj, ki jih je utrpela v preteklem stoletju - pomislimo na čase tuje okupacije, državljanske vojne in brezbožnega režima - razkrilo, da je bila Božjemu ljudstvu evharistija glavni vir opore, moči in tolažbe.

Kongres se je sicer začel z uvodnim programom, petjem in pričevanji. O pomenu evharistije in o ljubezni do revnih je pričeval tudi slovenski misijonar Pedro Opeka. Posebej slovesen je bil tudi prihod milostne podobe Marije Pomagaj z Brezij na stadion. Romanje Marije na tokratni kongres je zgodovinski dogodek, saj je njena podoba šele četrtič zapustila svoje mesto v baziliki. K slovesnosti kongresa je danes gotovo prispevalo tudi petje, saj je v pevskem zboru sodelovalo več kot 1300 pevcev.

Prisluhnite pregledom leta

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...