Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pomembna ni količina, temveč kakovost lesa!

Slovenija | 27.12.2010, 15:27

V drugi polovici januarja in prvi polovici februarja se bo v Slovenj Gradcu odvijala že peta licitacija visoko vrednega lesa, ki jo pripravljata Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije. Licitacija kmetom vsako leto omogoči, da za odličen les iz svojih gozdov iztržijo več, kot bi zanj dobili pri prodaji po utečenih poteh.

Slovenska licitacija kvalitetnih gozdnih sortimentov postaja tradicionalna in dobro sprejeta tako pri ponudnikih kot tudi kupcih, ki v večini primerov prihajajo iz sosednjih držav. Jože Mori iz Zveze lastnikov gozdov Slovenije pravi, da so presenečeni nad letošnjim zanimanjem predvsem tujih kupcev za sodelovanje na licitaciji, prav zaradi tega pa so letos še razširili tudi prizadevanja, da bi v Slovenj Gradec pripeljali res najkakovostnejši les tistih drevesnih vrst, po katerih je največje povpraševanje.

Gorski javor je stalnica

Hlodi gorskega javorja in oreha že tradicionalno dosegajo visoke cene, iskana je tudi sliva, nekaj manj češnja, v Sloveniji smo zelo močni in prepoznavni po vrhunski hlodovini smreke; tu dosegamo celo boljše rezultate kot v sosednjih državah, tudi Avstriji," o najbolj iskanih drevesnih vrstah spregovori Jože Mori in dodaja, da se v zadnjem času izboljšujejo tudi cene hrasta.

Organizatorji upajo, da bodo tokrat na razstavnem prostoru zbrali vsaj 1000 hlodov najkakovostnejšega slovenskega lesa, v ta namen pa so že novembra izpeljali tudi svetovanje o izbiri, predvsem pa načinih pravilnega krojenja hlodov, da bodo ti dosegali čim višjo ceno.

Za izbiro, posek in sodelovanje je še nekaj dni časa

Kmetje imajo še vedno čas, da se odločijo za sodelovanje na tokratni 5. licitaciji, les bodo namreč na razstavni prostor dovažali do 17. januarja.

Hlod največje vrednosti
Hlod največje vrednosti © mojgozd.net

Vse lastnike gozdov, ki bi radi sodelovali s prodajo svojih sortimentov na licitaciji, opozarjajo, naj pred izbiro lesa za prodajo na pomoč pokličejo revirnega gozdarja, ki bo svetoval tako pri izbiri, kot tudi pri krojenju lesa. Zaradi krize v lesni industriji, je cilj organizatorjev pridobiti čim več res kakovostnih sortimentov.

V zadnji tretjini januarja bodo razstavljeni les ogledovali potencialni kupci, odpiranje zavezujočih pisnih ponudb pa bo 2. februarja 2011. Tudi tokrat organizatorji napovedujejo Dan odprtih vrat in sicer 11. februarja prihodnje leto.

Slovenija, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.